Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2004.
Hvad skal man med en fysisk nøgle, når man har en mobiltelefon? Spørgsmålet udspringer af Allan Beaufour Larsens speciale, som anviser, hvordan en mobiltelefon med Bluetooth kan bruges som digital nøgle.
Tema om forskning
Bude med post, aviser eller sågar kasser med frugt bærer rundt på store nøgleknipper. Hver især skal de ind i mange ejendomme med lås på gadedøren, og de respektive virksomheder bruger mange ressourcer på at sikre, at de rigtige medarbejdere har de rigtige nøgler.
I virkeligheden kunne de nøjes med en mobiltelefon.
Det konkluderer Allan Beaufour Larsen i sit speciale med titlen Secure Access Control Using Mobile Bluetooth Devices. Et stykke arbejde han i øvrigt fremlagde i foråret ved PerCom 2004, Second IEEE Conference on Pervasive Computing and Communications.
- Der findes mange trådløse åbnere - til biler, garageporte osv. Men grundlæggende kræver systemerne én elektronisk nøgle til én dør. Jeg søgte at inkorporere mange forskellige nøgler i én enhed, og det var logisk at vælge mobiltelefonen, det efterhånden er lige så naturligt at have i lommen som sin gadedørsnøgle, siger Allan Beaufour Larsen.
Eksisterende teknologier
I starten af projektet samarbejdede han med en virksomhed, som havde opbygget et forretningskoncept om ideen. Men dens forretningsstrategiske overvejelser var ved at spænde ben for, at han blev færdig med specialet, og så fortsatte han selv. Han designede systemet, overvejede mulighederne, traf beslutning om implementeringen og evaluerede sine valg - blandt andet på baggrund af en grundig performance-vurdering, skriver hans vejleder, lektor Philippe Bonnet fra DIKU, i sin indstilling.
Selv forklarer Allan Beaufour Larsen, at systemet bygger på eksisterende, kendte teknologier. Eksempelvis sørger RSA-kryptering for sikkerheden, der er af samme kaliber som ved indkøb på nettet. Den trådløse overførsel sker via Bluetooth, som - ifølge specialeforfatteren - er den store store tidsrøver. Det tager tager omtrent fem sekunder, fra man med mobiltelefonen begynder at kommunikere, til døren åbner.
Et særligt kapitel var energiforbruget, der også skulle måles som led i implementeringen. Det var en uvant eksercits, men resultatet var tilfredsstillende. Mobilen kunne åbne 10.000 døre, inden den løb tør for batteri, hvis den ikke lavede andet. Og den kunne i øvrigt modtage nøgler på SMS, arbejde med tidsbegrænsede nøgler med mere.
Rent praktisk krævede forretningsmodellen, at de elektriske dørtelefoner, de fleste opgange er udstyret med, fik sat en lille enhed ind til at modtage signalet fra telefonen.
Forretningskonceptet vil Allan Beaufour Larsen nødigt kommentere yderligere. Virksomheden, han samarbejdede med, mente, at det hang sammen. Men, som han siger, "jeg er datalog - ikke forretningsmand".
Pervasive computing er, hvad der interesserer ham. Distribuerede systemer, systemer der taler med hinanden, samarbejde mellem mobile enheder, netværkskommunikation, sikkerhed, opremser Allan Beaufour Larsen, som i øvrigt netop søger nyt job efter fire års ansættelse på Datalogisk Institut, Københavns Universitet.
Boks:
Allan Beaufour Larsen
"Secure Access Control Using Mobile Bluetooth Devices!
Karakter: 13