Hastighed er alt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


Hurtigere: Forskellen mellem 3G og GSM svarer til skiftet fra de tidlige datamodem til ISDN: De baner vejen for langt mere relevante anvendelser, siger Pernille Bjerring fra 3, som er det første selskab til at tilbyde de nye hastigheder.

Hastigheden på mobilnettene er på vej op. 3G-teknologien, som 3 herhjemme foreløbig er det eneste selskab, der tilbyder, overfører data med hastigheder på op 384 Kbit/s - og under særligt gunstige forhold endog mere. Desuden ventes den såkaldte EDGE-teknologi, der beskrives andetsteds i dette tema at blive sat i drift på danske mobilnet og give hastigheder på op til 120 Kbit/s. Til sammenligning overføres der med rundt regnet 40 Kbit/s med GPRS på de eksisterende GSM-net.
Der bliver således tale om et gearskifte, og det vil kunne mærkes af de brugere, der benytter mobilnettene i deres arbejde, mener Pernille Bjerring fra 3's businessdivision.
- Hastighed betyder alt. Forskellen mellem 3G og GSM svarer efter min opfattelse til forskellen mellem de tidlige datamodemer og ISDN: I tilbageblik kan vi se, at mange anvendelser af nettet først begyndte at blive interessante ved 256 Kbit/s, siger hun.
Det er anvendelsen, der bestemmer, hvilke enheder der er relevante, mener hun.
- Skal du arbejde med en Powerpoint-præsentation, mens du er på farten, er det da klart at foretrække at benytte en bærbar med et datakort. Er der derimod tale om at tjekke kalender, acceptere nogle møder og sende korte svar på e-mail, så er en håndholdt enhed at foretrække, siger hun.

Hurtigt i gang
Grundlæggende kan de hurtigere hastigheder give to slags fordele for firmaerne. De kan give driftbesparelser, ved at overføre daya til en lavere pris. Her er 3 angiveligt ved at køre sig i stilling som lavprisselskab. Dernæst kan teknologierne effektivisere de eksisterende arbejdsprocesser.
- Vi har set entreprenører, der benytter 3G-forbindelserne som modem. Dermed får de dataforbindelser fra byggepladserne sat billigere og ikke mindst hurtigere op end tidligere, hvor denne type forbindelser krævede at en teleteknikker blev sendt ud. Der imod tager det typisk længere tid at udvikle de løsninger, hvor brugen af 3G er integreret i anvendelsen af selskabernes forretningssystemer, så dem har vi endnu ikke så mange af klar, siger Pernille Bjerring.

Kik håndværkeren over skulderen
Et andet eksempel kommer fra 3's søsterselskab i Sverige, som gik nogle måneder tidligere i luften end i Danmark. Her udleverer en snedker, der sætter køkkener op for folk, 3G-videotelefoner til kunderne, for at kunne konfererer kort om tvivlsspørgsmål undervejs i byggeriet: Skal håndtaget sidde her eller her. Dermed behøver håndværkeren ikke vente på afklaring, til kunden kommer hjem fra arbejde.
De mest udbredte anvendelser er dog stadig adgangen til e-post og kalender. Der findes beregninger fra Accenture, som når frem til, at et firma kan spare mindst ti effektive minutter pr. medarbejder pr. dag.
Ifølge Pernille Bjerring er det mere afhængigt af brugerens funktion i virksomheden end af den branche vedkommende opererer i, om erhvervsbrugere er interesserede i 3G i denne tidlige fase.
- Blandt de første professionelle brugere er mange medarbejdere, der er meget på farten, men vi mærker også betydelig interesse fra administrative medarbejdere, siger hun.

Billedtekst:
- 3G forholder sig til GSM, som de første modem til pc'en forholdt sig til ISDN-forbindelserne: Også på mobilområdet gælder det, at mange anvendelser først bliver interessante, når hastigheden kommer over 200 Kbit/s, siger Pernille Bjerring fra teleselskabet 3.

Billedtekst:
Da 3 gik i luften i oktober sidste år, var der kun et par, forholdsvis store 3G-telefoners at vælge imellem. Nu er udvalget større og telefonerne mindre, senest er denne Nokia 7600 kommet til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere