Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.
De små og mellemstore må ikke udelukkes fra markedet. Den bekymrede kommentar akkompagnerer indførelsen af SKI-rammekontrakter med modenhedskrav for it-konsulentydelser.
rammekontrakter
Planerne hos SKI, Statens og Kommunernes Indkøbs Service om at etablere en rammekontrakt for it-konsulentydelser velkommes generelt. Blot frygtes det at føre til, at de store konsulenthuse sætter sig på markedet.
- Mange er interesserede i rammeaftalerne, og vi synes, det er fint at gøre det lettere at vælge konsulentfirma ved blandt andet at stille krav om modenhed. Men man skal sørge for at holde markedet åbent og sikre, at de små leverandører også har en chance for at være med. Leverandørerne skal vænne sig til nye krav, blot må det ikke være så dyrt og vanskeligt at leve op til dem, at det udelukker de små og mellemstore, siger Mikkel Hemmingsen, underdirektør i Videnskabsministeriet og medlem af Statens IT-Forum, der har deltaget i diskussionerne med SKI.
Små vindere
Holdningen deles af brancheorganisationerne ITEK og Dansk Management Råd, som begge deltager i en dialog om planerne. Konsulent i Dansk Management Råd Kristian Molbech er dog åben for modenhedskriterierne.
- Modenhedskrav til eksempelvis procedurer for håndtering af ændringer i krav og for dokumentation, kan man godt rette sin organisation til efter. Det er ikke dårligt, så længe det er rettet til efter danske forhold, mener han.
Han peger derudover på, at SKI skal passe på med at sætte andre stopklodser op og dermed risikere at skævvride markedet ved at udelukke de små og mellemstore konsulentfirmaer. Således har SKI eksempelvis modereret sine krav til tilbudsgivere om referencer efter en dialog med DMR og ITEK. Og SKI venter, at det bliver den rammekontrakt, der får det største antal leverandører.
Morten Korsaa fra videncentret Delta, der leverer ekspertviden om modenhed og den internationale CMMI-standard til SKI, beroliger med, at små og mellemstore virksomheder har meget lettere end de store ved at få strammet deres organisationsprocesser op, så de lever op til modenhedskravene.
- Det vil ikke ramme de små firmaer. De har derimod en stor fordel - det er jo lettere at vende en speedbåd end en supertanker. De små kan være vindere her, hvis de griber det intelligent an, siger Morten Korsaa.
Kampen mod fedme
Han peger på, at det ikke kun er kunderne, men også leverandøren selv, der har fordel af en højere grad af modenhed i form af en øget produktivitet. Og han sammenligner stræben efter modenhed med kampen mod fedme. Man ved i virkeligheden godt, hvad der skal gøres, det er bare så svært at få det gjort.
Spørgsmålene, der stilles til tilbudsgivere til SKI-rammekontrakten vil have karakter af ja-nej og inkluderer krav om dokumentation. Eksempelvis spørges om, leverandøren har et såkaldt Change Control Board, et fast forum, der holder styr på ændringer i projektet.
Billedtekst:
- Små og mellemstore virksomheder har meget lettere end de store ved at få strammet deres organisationsprocesser op, så de lever op til modenhedskravene, siger Morten Korsaa fra videncentret Delta.
Boks:
CMMI
CMMI, Capability Maturity Model Integration, er den førende internationale model til vurdering af modenhed. Den er udviklet på Software Engineering Institute og sponseret af det amerikanske forsvarsministerium.
Modenheden kategoriseres i fem niveauer, hvor 1 er lavest og 5 er højest. I Danmark findes kun ganske få CMMI-certificerede virksomheder, fremdeles Novo Nordisk IT og Systematic, der netop som den første danske virksomhed er nået til niveau 4.
Mens danske virksomheder ikke har interesseret sig for modenhedscertifikater, bruges det flittigt som konkurrenceparameter i eksempelvis Indien, der ifølge Morten Korsaa har den højeste koncentration af niveau 5 virksomheder.