Finans-it under forandring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. april 2004.


De danske pengeinstitutters edb-centraler vægrer sig mod fusioner, mens verden omkring dem forandres.

kan selv, vil selv
It er pengeinstitutternes næststørste omkostning efter lønningerne. Stordrift er en effektiv måde at bringe dem ned på, men i Danmark kan de små og mellemstore pengeinsitutters edb-centraler ikke blive enige om at komme videre ved at gå sammen.
Flere kilder, både blandt bankerne selv og analytikere, siger, det er irrationelt, og at følelsesmæssige, politiske og magtmæssige forhold spænder ben. Hver holder stædigt fast i sit system og søger mod fremtiden med forskellige strategier.
Eksempelvis går SDC Udvikling, det gamle Sparekassernes Datacentral, efter en nordisk strategi. SDC har netop hentet en god milliard kroner over fem år og godt og vel fordoblet kundebasen, da den norske finanskoncern Terra-Gruppen med 85 pengeinstitutter valgte at lægge sin drift og udvikling her. Det har omtrent halveret Terra-Gruppens it-omkostninger og sikret de 79 danske medlemmer en besparelse på et stort, to-cifret millionbeløb.
Omvendt har BEC (Bankernes EDB-Central) lagt sig fast på en rent dansk strategi. Her søger man vækst ved at servicere andre end sine medlemsbanker i den danske finanssektor, og efterhånden høstes omkring en tredjedel af BEC's omsætning hos såkaldte servicekunder - typisk inden for pension og forsikring.

Vi er åbne, men...
BEC's direktør Leo Svendsen beskriver den gordiske knude:
- En fusion kan kun blive fornuftig, hvis man går 100 procent over på den ene parts system. På den baggrund er holdningen, at "vi er åbne, bare det bliver på vores betingelser".
John Lundsgaard er bankdirektør i Spar Nord, som er medejer og kunde i SDC. I den egenskab har han brug for den konkurrencefordel, lavere it-omkostninger giver, og han understreger, at det primært handler om økonomi og kun sekundært om teknologi.
- Datacentralerne er udtryk for, at man samarbejder om it, fordi opgaven er for vanskelig at klare alene. Næste skridt er at søge endnu større stordriftsfordele ved at slå dem sammen, og det er jeg principielt tilhænger af. Systemerne i edb-centralerne er ligeværdige i deres forskelligheder, når man sammenligner systemporteføljen, mener han.

Finansiering er på plads
Praktiske vanskeligheder og konkrete konverteringsomkostninger ved en fusion er der mange af. Pengeinstitutterne vil få en periode med ineffektivitet, og bankerne vil blive påvirket i deres backoffice-funktioner og formentlig også kundernes selvbetjening.
- Det er en vanskelig, lang og dyr proces, men jeg vil gerne, for det handler om økonomi, siger John Lundsgaard.
Han peger på, at salget af realkreditinstituttet Totalkredit til Nykredit sidste år vil give de over 100 sælgende pengeinstitutter over syv milliarder kroner til deling.
- Man kan sige, at finansieringen er på plads. Pengene fra Totalkredit kunne have konsolideret branchen, men foreløbig tegner det til, at de snarere bliver strukturbevarende, beklager John Lundsgaard, som i øvrigt også er næstformand i SDC's bestyrelse.
Sparepotentialet ved at lægge datacentralerne sammen anslås af PA Consulting til 35-45 procent på udviklingsomkostningerne eller mellem 100 og 225 millioner kroner årligt, og 25-35 procent eller 75-150 millioner kroner årligt på driftsomkostningerne.

Boks:
SDC: Udvikling gav bonus
Ud over en lukrativ aftale med den store norske Terra-Gruppen ser både baltiske, tyske og japanske banker på SDC's nyudviklede kernebanksystem.

SDC Udvikling var i orkanens øje under fusionsbølgen i den danske finanssektor, hvor man mistede storkunderne SDS og BG Bank. Men "afgangsgodtgørelserne" blev brugt til udvikling af et nyt system, som nu er på vej ud over grænserne.
- Vi får en række tyske banker på besøg i næste uge for at se på det, og det amerikanske software- og investeringshus Fidelity, som har salgsrettighederne uden for Danmark, er i færd med at oversætte kernesystemet til japansk. Terra-Gruppen har fået henvendelser fra de baltiske lande, og flere andre har rettet henvendelse til os om et eventuelt partnerskab, fortæller SDC's administrerende direktør, Jørgen Giversen.
Afgangen af de store kunder gjorde ondt på SDC, som ved årsskiftet var færdig med tilpasninger af organisationen, som blandt andet indebar fyring af 70-80 medarbejdere. Men efter investeringer på 1-1,5 milliarder kroner over syv år i udviklingen af, hvad Jørgen Giversen karakteriserer som et spring fra 2. til 4. generation af kernebanksystemet, kan han nu begynde at ansætte 60 nye medarbejdere, og der bliver arbejde til op mod 100 konsulenter.
- Realiteten er, at applikationerne bliver mere værdifulde, jo flere der bruger dem. Og vi er nødt til at få de besparelser, der ligger, siger Jørgen Giversen.
Han fortæller, at tilbage i slutningen af 1980'erne blev et fælles projekt sat op blandt alle de nordiske lande for at tage det nødvendige kvantespring og gøre kernebanksystemerne tidssvarende. Men det kuldsejlede i 1990, da alle fik store økonomiske problemer, og siden er der ikke sket noget, selv om behovet ikke er ændret, noterer Jørgen Giversen. Han understreger, at han ser fremtiden i et nordisk lys:
- Vi er nødt til at lave noget på nordisk plan.
At udviklingsbehovet stadig er der understreges i øvrigt af en rapport fra analysefirmaet Celent. Egenudviklede systemer dominerer stadig, og mange hænger fast i forældede kernebanksystemer, advarer Celent som derudover konstaterer, at stadig flere overvejer pakkeløsninger for at holde omkostningerne nede. hjort

Boks:
IDC: Opkøb forude
Store skandinaviske spillere med trang til ekspansion kan meget vel vise sig som købere af de relativt små, danske edb-centraler. Det vurderer Nils Molin, senioranalytiker hos IDC i Stockholm.
EDB Fellesdata, den tidligere norske pendant til SDC som nu indgår i det norske selskab EDB Business Partner og dominerer det norske bankcentralmarked, har interesse i at bygge sig op til en stærk nordisk aktør. EDB Fellesdata har fået fodfæste i Sverige, men ikke i Danmark. Den anden store på markedet, Tietoenator, har behov og ambitioner om at vokse inden for den finansielle sektor, og Tietoenator er stærk i Sverige og Finland, men ikke i Danmark, noterer Nils Molin.
EDB Fellesdatas direktør, Ole Urdahl, har tidligere i dansk presse vist interesse for det danske marked. Ironien i den nuværende situation er, at SDC har nappet storkunden Terra-Gruppen netop fra Fellesdata. Ifølge Nils Molin, fordi Terra her fik en langt bedre pris. hjort

Traditioner præger bank-it
I Danmark som de øvrige nordiske lande er der tradition for, at små og mellemstore pengeinstitutter gruppevis har etableret og ejet datacentraler, som har udviklet og driver deres it.
• SDC Udvikling med omkring 200 medarbejdere har outsourcet driften til IBM. Spar Nord er blandt de store kunder.
• BEC (Bankernes EDB-central) med knap 600 medarbejdere har Arbejdernes Landsbank og Amagerbanken blandt sine største kunder.
• BankData har 340 medarbejdere og Sydbank som sin største kunde.
• JN Data, der er ejet af Jyske Bank og Nykredit, beskæftiger sig hovedsageligt med drift og har også cirka 200 medarbejdere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere