Krisen har bragt forskning ind på it-messen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


Universiteter og forskningsinstitutioner udstillede på CeBIT, og da en række firmaer også profilerede sig med deres udviklingsprojekter, var der mange frontlinie-projekter at se.

Forskning
Arrangørerne bag CeBIT har med en vis succes søgt at vende de seneste års tilbagegang i it-branchen til deres fordel. Den gigantiske messe har haft en tilbagegang i udlejede kvadratmeter de seneste år, selv om det kan være svært at tro, når man har gået fra hal til hal en hel dag. I bestræbelsen på at få relevante udstillere ind for at fylde den frie plads op har CeBIT stillet en del af hal 11 til rådighed for universiteter og forskningsinstitutioner. De viser en lang række forskningsprojekter, der ofte er blevet til i samarbejde med virksomheder.
Dermed er der føjet en række projekter inden for teknologi under udvikling til alt det andet, CeBIT har at tilbyde.
Den mest velrepræsenterede udstiller i forskningshallen er Fraunhofer-selskabet, som udstiller 50 forskellige projekter.
Blandt projekterne er en ny form for interaktion mellem menneske og computer: Projektet viste en skærm med et kamera vendt mod betragteren. Hertil har forskerne udviklet et system, der er i stand til at genkende brugerens hånd, således at man kan benytte sin hånd som mus og "klikke" på elementer på skærmen.
- Her viser vi teknologien med en slags spil, hvor man skal sætte dele af et billede rigtigt sammen ved at flytte dem rundt, men vi har også brugt teknikken til at styre Internet Explorer, siger Christian Kübleck fra Fraunhofer.
Fraunhofer er i dag Europas største forskningsinstitution med 80 forskellige forskningsprojekter, 58 institutter og 12.700 medarbejdere, hvoraf størstedelen er forskere. Selskabet arbejder ud fra en model, hvor det skaffer privat- eller fondsfinansiering til to tredjedele af aktiviteterne, mens en tredjedel kommer fra det offentlige.

Profilering gennem forskning
Enkelte selskaber vælger at pleje deres image på CeBIT ved at løfte lidt af sløret for den forskning, der foregår i deres udviklingslaboratorier. Det gælder Toshiba, der traditionelt har en afdeling på deres stand for teknologier under udvikling.
I år kunne man blandt andet se et system, der kan hindre sidemanden i at kikke med, når man benytter sin bærbare pc for eksempel i et fly. Det såkaldte Screen Viewing Angle Control System får de flydende krystaller i LCD-skærmen til at skabe et mønster, som forhindrer, at man ser indholdet på skærmen, når man betragter den fra en skrå vinkel, mens skærmbilledet står klart, når det ses direkte forfra. Funktionen kan slås fra, så skærmen kan ses normalt.
Toshiba regner med at have produkter, der benytter denne skærmteknologi, klar dette efterår, og selskabet vil derefter tilbyde teknologien til andre producenter på licens.
På sidste års CeBIT viste Toshiba en tidlig prototype af en bærbar pc baseret på et brændselscelle-batteri. I år var de nået til at have pakket metanol-batteriet ned i en udskiftelig kassette og dermed bragt det nærmere mod at blive et egentligt produkt. Det er lykkedes selskabet at basere batteriet på en højere koncentration af metanol end tidligere og dermed få det til at fylde mindre. Den nuværende udgave kan angiveligt drive en bærbar pc i timer, men den skal startes ved hjælp af et almindeligt lithium-batteri, som så til gengæld kan levere nødstrøm, så brændselscelle-batteriet kan udskiftes, uden at pc'en skal genstartes.
Der er dog stadig et stykke vej endnu. En af udfordringerne bliver at få teknologien ned i pris. Således fortalte en medarbejder på Toshibas stand, at der efter de gældende regler skal betales spiritusafgift for denne type batteri i en række lande, da metanol er et andet ord for sprit.

Boks: Hvor var Danmark?
Under CeBIT har hal 11 på Hannover messe-området de seneste år været præget af universiteter og forskningsinstitutioner, der viser udviklingsprojekter. Her er flertallet af de teknisk orienterede højere læreanstalter i Tyskland til stede. Desuden er der i hallen mere eller mindre officiel repræsentation fra Australien, Canada, Finland, Holland, Hongkong, Italien, Schweiz, Storbri-tannien, Sverige og Østrig. Derimod har dansk forskning ikke noget udstillingsvindue på verdens største it-messe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere