Krisen har bragt forskning ind på it-messen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


Universiteter og forskningsinstitutioner udstillede på CeBIT, og da en række firmaer også profilerede sig med deres udviklingsprojekter, var der mange frontlinie-projekter at se.

Forskning
Arrangørerne bag CeBIT har med en vis succes søgt at vende de seneste års tilbagegang i it-branchen til deres fordel. Den gigantiske messe har haft en tilbagegang i udlejede kvadratmeter de seneste år, selv om det kan være svært at tro, når man har gået fra hal til hal en hel dag. I bestræbelsen på at få relevante udstillere ind for at fylde den frie plads op har CeBIT stillet en del af hal 11 til rådighed for universiteter og forskningsinstitutioner. De viser en lang række forskningsprojekter, der ofte er blevet til i samarbejde med virksomheder.
Dermed er der føjet en række projekter inden for teknologi under udvikling til alt det andet, CeBIT har at tilbyde.
Den mest velrepræsenterede udstiller i forskningshallen er Fraunhofer-selskabet, som udstiller 50 forskellige projekter.
Blandt projekterne er en ny form for interaktion mellem menneske og computer: Projektet viste en skærm med et kamera vendt mod betragteren. Hertil har forskerne udviklet et system, der er i stand til at genkende brugerens hånd, således at man kan benytte sin hånd som mus og "klikke" på elementer på skærmen.
- Her viser vi teknologien med en slags spil, hvor man skal sætte dele af et billede rigtigt sammen ved at flytte dem rundt, men vi har også brugt teknikken til at styre Internet Explorer, siger Christian Kübleck fra Fraunhofer.
Fraunhofer er i dag Europas største forskningsinstitution med 80 forskellige forskningsprojekter, 58 institutter og 12.700 medarbejdere, hvoraf størstedelen er forskere. Selskabet arbejder ud fra en model, hvor det skaffer privat- eller fondsfinansiering til to tredjedele af aktiviteterne, mens en tredjedel kommer fra det offentlige.

Profilering gennem forskning
Enkelte selskaber vælger at pleje deres image på CeBIT ved at løfte lidt af sløret for den forskning, der foregår i deres udviklingslaboratorier. Det gælder Toshiba, der traditionelt har en afdeling på deres stand for teknologier under udvikling.
I år kunne man blandt andet se et system, der kan hindre sidemanden i at kikke med, når man benytter sin bærbare pc for eksempel i et fly. Det såkaldte Screen Viewing Angle Control System får de flydende krystaller i LCD-skærmen til at skabe et mønster, som forhindrer, at man ser indholdet på skærmen, når man betragter den fra en skrå vinkel, mens skærmbilledet står klart, når det ses direkte forfra. Funktionen kan slås fra, så skærmen kan ses normalt.
Toshiba regner med at have produkter, der benytter denne skærmteknologi, klar dette efterår, og selskabet vil derefter tilbyde teknologien til andre producenter på licens.
På sidste års CeBIT viste Toshiba en tidlig prototype af en bærbar pc baseret på et brændselscelle-batteri. I år var de nået til at have pakket metanol-batteriet ned i en udskiftelig kassette og dermed bragt det nærmere mod at blive et egentligt produkt. Det er lykkedes selskabet at basere batteriet på en højere koncentration af metanol end tidligere og dermed få det til at fylde mindre. Den nuværende udgave kan angiveligt drive en bærbar pc i timer, men den skal startes ved hjælp af et almindeligt lithium-batteri, som så til gengæld kan levere nødstrøm, så brændselscelle-batteriet kan udskiftes, uden at pc'en skal genstartes.
Der er dog stadig et stykke vej endnu. En af udfordringerne bliver at få teknologien ned i pris. Således fortalte en medarbejder på Toshibas stand, at der efter de gældende regler skal betales spiritusafgift for denne type batteri i en række lande, da metanol er et andet ord for sprit.

Boks: Hvor var Danmark?
Under CeBIT har hal 11 på Hannover messe-området de seneste år været præget af universiteter og forskningsinstitutioner, der viser udviklingsprojekter. Her er flertallet af de teknisk orienterede højere læreanstalter i Tyskland til stede. Desuden er der i hallen mere eller mindre officiel repræsentation fra Australien, Canada, Finland, Holland, Hongkong, Italien, Schweiz, Storbri-tannien, Sverige og Østrig. Derimod har dansk forskning ikke noget udstillingsvindue på verdens største it-messe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere