Fremtidstroen genfundet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.


Under ledelse af Nokia, der viste en mobil, der kan benytte trådløst lokalnet, bygger den etablerede mobilbranches genvundne selvtillid på mobilløsninger til erhvervslivet og nye 3G-modeller i GSM-størrelse.

Cannes: På de seneste års mobilmesser har det været udstillerne fra Japan og Korea, der har vist noget af den mest avancerede mobilteknologi. De sidste to år så det ud som om, især producenter fra Japan, hvor 3G blev introduceret for cirka halvandet år siden, var ved at opbygge et teknologisk forspring. Ud fra 3GSM World Congress 2004 ser det ud som om de asiatiske producenter - med en enkelt undtagelse - ikke har været i stand til at udnytte muligheden. På denne mobilmesse havde de traditionelle vestlige producenter tilsyneladende genvundet selvtilliden og viste atter nyskabende teknologi.
Nokia viste en ny version af deres Communicator, der er den første mobiltelefon, som også kan overføre data via trådløst lokalnet efter 802.11b-protokollen - til gengæld er den endnu ikke klar til 3G: Det ville have forsinket lanceringen, som har været ventet i måneder. Med den nye version af Communicator, der har fået betegnelsen 9500, forlader Nokia det mursten-look, der prægede de tidlige modeller.

Erhvervsløsninger overalt
Den finske mobilproducent har indgået samarbejder med IBM, Oracle og SAP om at udvikle løsninger, der gør det muligt for erhvervsbrugere enkelt at koble sig på deres virksomheders forretningssystemer fra Communicator. Dermed lægger Nokia sig tæt op ad en af hovedtendenserne på denne messe: Stort set alle de store producenter talte meget om at levere løsninger, som teleselskaberne kan tilbyde erhvervskunderne.
Når Communicator ikke er kommet tidligere skyldes det, at Nokia har arbejdet på at begrænse strømforbruget, når mobilen benytter trådløst lokalnet, fortæller Erik Andersbjörk, chef for Nokia Enterprise Solutions i Skandinavien.
Det bliver i høj grad muligt for udviklere at lave deres egne løsninger til Communicator.
- Prioriteten har været at gøre den så åben som muligt. Det vil ikke været muligt at ændre i funktionerne, der styrer oprettelsen af mobilopkald, men på de fleste andre områder kan tredjeparter selv lave applikationer. Det er allerede muligt at etablere krypterede dataoverførsler, og du kan vælge at binde SIM-kortet til enheden, så data i hukommelsen ikke kan kompromitteres, men herudover forventer vi, at der vil komme mange skræddersyede sikkerhedsløsninger til enkelte virksomheder, sagde Erik Andersbjörk.
Det betyder også, at selv om Communicator ikke er "født" med muligheden for at kunne benyttes til IP-telefoni via trådløst lokalnet, så er mobilproducenten overbevist om, at andre vil udvikle applikationer til denne funktion.
Nokia 9500 kommer på markedet inden jul.
Mobilproducenterne har nu flere 3G-telefoner, og flere er ved at sprede deres udvalg, så de har andet at tilbyde end dyre modeller, der kan alt.

3G i GSM-størrelse
- Vi kommer til at se 3G-telefoner i de størrelser, vi er vant til fra GSM-modellerne, og vi regner med at lancere mere specialiserede modeller, der er rettet mod bestemte brugergruppers behov, siger direktør Tom Lynch fra Motorola Mobile.
Undtagelsen fra de i år mere neddæmpede asiatiske producenter er koreanske Samsung, der på forholdsvis kort tid har udviklet sig til at blive den mest seriøse udfordrer til Nokia.
Samsung viste med deres SGH-Z105 en 3G-telefon, der ser ud til i et stykke tid at ville sætte standarden for 3G i GSM-størrelse.
Samsungs kommende 3G-telefon kommer på markedet inden sommerferien, og på messen blev mobilen, der har kamera-funktion vist under sloganet video-telefoni. Netop video er et begreb, der i høj grad optager selskaberne, der udvikler infrastruktur til mobilselskaber. De vil forberede nettene til at kunne overføre video, fordi de betragter dette som det naturlige skridt videre fra overførsel af faste billeder fra de efterhånden udbredte kamera-mobiler.

Billedtekst:
Nokia benyttede 3GSM til at præsentere en opdateret Communicator. Model 9500 kommer til jul og henvender sig til erhvervslivet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere