Telesektoren vågner til dåd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Efter flere års krise er store europæiske producenter af udstyr til teleselskabernes fastnet som Alcatel og Siemens ved at køre sig i stilling til det ventede gennembrud for nye bredbåndstjenester.

Liv efter krisen
Efter nogle år hvor de gældsplagede teleselskaber har været tilbageholdende med at introducere nye tjenester, kan brugerne nu se frem til flere, mere innovative tjenester - specielt til de nye bredbåndsforbindelser. Det viser udmeldinger fra de store europæiske producenter Alcatel og Siemens, der efter hårde nedskæringer er ved at have stabiliseret deres aktiviteter inden for kablet infrastruktur til teleselskabernes såkaldte fastnet. Nu er disse teleproducenter ved at køre sig i stilling til et boom i løbet af et år eller to for udstyr, som teleselskaberne kan bruge til at levere bredbåndstjenester med.
Teleproducenterne har været pressede, fordi forretningsområdet telefoni og datatrafik på kobberkabler i såkaldt faste net viger: Dels falder priserne, og dels fører vi færre samtaler fra telefoner med et stik i væggen. Det er rigtigt, at datatrafikken over kobberkablerne samtidig vokser, men her benyttes typisk en prismodel, hvor der betaler en fast pris uanset hvor meget forbindelsen benyttes. For de traditionelle teleselskaber medfører dette et fald i omsætningen på fastnettene, som sidste år lå på 15-17 procent ifølge COO Michel Rahier fra Alcatels Fixed Communications-gruppe.
- Markedet for fastnet-ydelser er stærkt differentieret: På den ene side investerer teleselskaberne i udstyr til at etablere hurtigere dataforbindelser det sidste stykke vej ud til kunderne. Derimod sættes der lidt færre penge i selskabernes centrale IP-backbone, og investeringerne i mere traditionelt teleudstyr er stabiliseret på et lavere niveau end tidligere. Så ser vi en stigning i de midler, der bliver sat af til tjenester og applikationer til de nye bredbåndforbindelser, men dette ligger endnu på et lavt niveau, siger han.

Video trækker
Differentieringen gælder også de produkter, som teleselskaber og internet-leverandører udbyder, og det er her, Alcatel sporer interesse for at etablere nye underholdningstilbud.
- Der er tydelig forskel på, hvad selskaberne er i stand til at levere inden for underholdningstjenester over bredbånd. Her er det i dag langt fra alle, der har DSLAM-udstyr, der kan give større mængder kunder adgang til video samtidig. Vi forventer, at 40-50 procent af bredbåndskunderne vil benytte videotjenester eller andre services, der stiller særlige båndbreddekrav, siger han.
En DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) samler signalerne fra kundernes DSL-forbinderser på selskabernes centraler ude i landet.
Netop DSL-udstyr har styrket Alcatels position og øget selskabets andel af det globale fastnetmarked med fem procent over det seneste år.

Holdningsskift
Teleselskabernes investeringer i fastnet-infrastruktur er gået specielt langsomt i de seneste par års krise i branchen, men det har på den anden side aldrig været et område præget af pludselige ryk og eksplosioner, siger direktør Anton Schaaf, der er ansvarlig for de aktiviteter i Siemens ICN-gruppe (Informations- og kommunikations Netværk), der er rettet mod teleselskaberne.
- Fornyelserne af nettene foregår altid i et roligt tempo. Det er ikke som i en virksomhed, hvor man kan lukke nettet for at opgradere alle dele på en gang over en weekend. Teleselskaberne ønsker først og fremmest udstyr, der kan integreres gnidningsfrit med det, de allerede har, siger han.
Men selv om udviklingen går langsomt, sporer Anton Schaff en holdningsændring hos teleselskaberne mod at udbyde tjenester og service i stedet for båndbredde.
- Den almindelige bruger er ligeglad med en forbindelses teoretiske maksimum. De går efter at få bestemte ydelser: Fodboldfans vil have streamet deres holds kampe, bedsteforældre ønsker at kunne foretage videotelefoni-opkald til børnebørnene. Vi begynder at se teleskaberne udbyde tjenester, der er målrettet mod disse behov, og dermed kan de levere bredbånd til grupper, der ikke hidtil har været interesseret, siger han.
Siemens nye flagskib inden for tjenester til teleselskaber er selskabets nye såkaldte Lifeworks-platform, der giver virksomheder mulighed for at benytte en brugerflade til at styre afvikling af video- og IP-telefoni, mobilopkald samt e-post og streaming video såvel på medarbejdernes arbejdspladser som fra deres hjemmearbejdspladser. Lifeworks bliver beskrevet nærmere på modstående side.

Fastholder fiber
De fiberoptiske teknologier er måske den del af teleselskabernes faste infrastruktur, hvor tilbageholdenheden overfor investeringer har været størst: Specielt i transportnettene mellem storbyerne og mellem kontinenterne blev der i slutningen af 90'erne lagt så meget fiber, at der stadig er betydelig overkapacitet. Alligevel fastholder såvel Alcatel som Siemens deres aktiviteter inden for fiberoptiske produkter.
- Da jeg trådte til som leder af Siemens ICN-gruppe i 2001 rådede alle eksterne rådgivere os til at afhænde vores fiber-optiske division, men jeg troede mere på meldingerne fra vores egne folk, som gik på, at der godt nok ikke foreløbig bliver behov for ny kapacitet i transportnettene, men at der stadig vil være behov for udstyr, der begrænser omkostningerne ved at benytte fiberoptisk udstyr, siger administrerende direktør Thomas Ganswindt for Siemens ICN-gruppe.
Der er først og fremmest tale om udstyr, der kan fjernstyres, så det for eksempel ikke længere er nødvendigt at sende en tekniker ud, når laserudstyret skal sende over fiberkablet på flere bølgelængder.
Alcatel fastholder lysfiber-aktiviteterne, fordi selskabet forventer, at brugen af fiberkabler vil blive bredere. Fra nettenes centrale dele vil anvendelsen trænge ud i access-nettene.
- Vi kan ikke nøjes med at tilbyde DSL-udstyr til access. Tvært imod er vi nød til at supplere med fiberoptik og udstyr til IP-backbones, om ikke andet fordi fiberforbindelserne i stigende grad vil blive taget i anvendelse i den del af nettet, der vender ud mod kunderne. Vi regner med, at teleselskaberne vil begynde at investere i fiberoptisk udstyr i år, og at denne udvikling vil tage mere fart næste år. Drivkraften er først og fremmest de nye underholdningstjenester over bredbånd, siger Michel Rahier fra Alcatel.

Billedtekster:
- For et par år siden gik fiberoptisk udstyr så dårligt, at alle vores eksterne rådgivere anbefalede os at afhænde disse
aktiviteter. Vi valgte at blive og har haft fremgang med løsninger, der begrænser
omkostningerne ved at operere lysfiber-kabler, siger direktør Thomas Ganswindt fra
Siemens ICN-gruppe.

Siemens Lifeworks-løsning kombinerer videotelefoni via tv'et samtidig med, at den integrerer IP-telefoni, e-post og mobilopkald på en brugerflade. Den er selskabets bud på de tjenester, der skal bringe teleselskaberne nye kunder til bredbånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere