Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.
Etableringen af det kommende netværk i DR Byen i Ørestaden indebærer en opgradering i forhold til DR's nuværende faciliteter. Radio- og tv-stationen vil placere sig blandt de teknologisk førende i verden.
Ude ved metrostation Universitetet på Vestamager skyder DR Byen hver dag lidt mere i vejret. Byggeriet er utvivlsomt ambitiøst, men samtidig er de endnu rå betonkonstruktioner de synlige udtryk for et af Danmarks mest ambitiøse lokalnetværks-projekter.
Netværket i DR Byen bliver stort. Med indvielsen af DR Byen i december 2006 samles alle DR's aktiviteter i København på et sted, idet både afdelingerne i tv-byen i Gladsaxe og radioafdelingerne i Rosenørns Allé flytter til Ørestaden.
Og kravene til netværket bliver voldsomme. DR benytter lejligheden til at digitalisere alle udsendelser. Hidtil har man i vidt omfang optaget på og afspillet fra bånd. I øjeblikket er digitaliseringen af hele den generelle tv-produktion i udbud, og planen er, at disse afdelinger skal være gået over til harddiskredigering inden udflytningen.
- Det bliver en forudsætning for udflytningen, at denne overgang er fuldført, fordi infrastrukturen i DR Byen vil være indrettet specielt til denne produktionsform, siger Jens Grove-Rasmussen, der er overordnet projektleder for etableringen af kommunikations-infrastruktur i DR Byen.
Enkelte afdelinger har dog arbejdet digitalt et stykke tid, således blev tv-avisens aftenudsendelser digitaliseret og gik over til harddisk-redigering i oktober sidste år, mens morgen- og middagsnyhederne var blevet digitaliseret endnu tidligere.
Ud over radio, tv og internet-produktion og studier flyttes alt det administrative it-udstyr til bygningskomplekset i Ørestaden - herunder program- og udsendelsesplanlægning. Samtidig samles de funktioner, der kaldes master control og channel playout for såvel radio og tv som internet i en enkelt funktion, der bliver ansvarlig for sendefladerne på de tre medier.
Alt dette betyder, at når de nye faciliteter tages officielt i brug i slutningen af 2006 vil DR ifølge Jens Grove-Rasmussen have en infrastruktur, der ikke står tilbage for nogen andre radio- og tv-stationers rundt om i verden.
100 procent pålideligt
Kravet er altså, at netværket bliver robust nok til, at der arbejdes med datatunge billed- og lydfiler på mange af de cirka 3.000 arbejdspladser rundt om i DR Byen, og at disse filer udveksles hen over netværket.
- Vi skal have et 100 procent pålideligt lokalnet, hvor der ikke er flaskehalse, der kan lægge nettet ned. Det skal være et net, der kan opgraderes uden afbrydelser, mens det er i drift, og alt det centrale udstyr i netværket vil mindst være dubleret, siger Jens Grove-Rasmussen.
Det medfører, at der bliver mulighed for at etablere gigabit-forbindelser til alle arbejdspladser via 1000/100/10 Mbit Ethernet-forbindelser over kategori 6 PDS-kabler. Fra knudepunkterne til serverne benytter fiberoptiske kabler.
Det ventes dog, at en del af medarbejderne vil nøjes med mindre kraftige forbindelser. Men det, at alle får muligheden, er udtryk for en betydelig opgradering i forhold til de netværksforbindelser, brugerne har i dag, hvor kun ganske få benytter gigabit-porte.
I det nye netværk omfatter de såkaldte quality of service-funktioner (QoS), der gør det muligt at garantere en given båndbredde ved at prioritere trafikken, hele netværket helt ud til brugeren. I de eksisterende net dækker QoS ikke netværkets accessdele.
Desuden vil hele DR Byen blive dækket af et trådløst lokalnet, der dog udelukkende bliver et supplement til de kablede net. De trådløse teknologier er ikke modne til at understøtte radio- og tv-produktion. Dertil kræver det for store båndbredder at overføre lyd og billeder, og desuden kan de trådløse teknologier endnu ikke garantere en overførsel af signaler uden forsinkelser, hvilket er forudsætningen for at afvikle udsendelser. Ud over det interne trådløse net bidrager DR Byen til det åbne trådløse netværk, der på Crossroads Copenhagens initiativ skal etableres i hele Ørestad Nord. Visionen er, at disse net skal udgøre en sammenhængende infrastruktur.
Standardisering
Herudover forventer DR at få en række fordele ved på en gang at flytte alle afdelinger i hovedstaden på et sted.
- Vi regner med, at vi får et løft i teknologien i studier og kontrolrum, men herudover får vi standardiseret udstyret, fordi alt skal være færdigt på en gang. Det gør det muligt at sørge for, at udstyr som eksempelvis lydpulte og højttalere kan bruges overalt. Hidtil har vi benyttet en masse forskelligt udstyr, fordi det er indkøbt over en lang periode, siger Jens Grove-Rasmussen.
Billedtekst:
De endnu rå betonkonstruktioner, som med tiden bliver til DR Byen i Ørestaden, er foreløbig det eneste synlige udtryk for et af Danmarks mest ambitiøse lokalnetværks-projekter. Foto: Kirsten Ellebæk, DR
Billedtekst:
Der vil blive arbejdet med datatunge billed- og lydfiler på mange af de cirka 3.000 arbejdspladser rundt om i DR Byen, og netværket skal være så robust, at disse filer uproblematisk kan udveksles. Foto: Kirsten Ellebæk, DR