KMD under pres fra kommuner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.


Effektiviseringen bliver til dobbeltarbejde, lyder klagen til KMD fra en række kommuner. De stræber efter digital forvaltning, men har foreløbig stødt panden mod en KMD-mur.

Kommunerne investerer millioner i elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer (ESDH), der skal gøre sagsbehandlingen mere effektiv og skabe mere gennemsigtighed i forvaltningerne.
Men reel integration til de KMD-dominerede fagsystemer mangler. Dermed fordufter udsigten til besparelser til fordel for ekstra manuelt arbejde.
En række af landets største kommuner søger nu at lægge pres på KMD for at få løst problemet.
- Diskussionen er afgørende for den fremtidige digitale forvaltning i kommunerne, siger Lars Hougaard, projektleder for ESDH i Vejle Kommune.
Vejle står sammen med Odense Kommune bag, hvad de kalder et konstruktivt indspark til KMD. De har skrevet til 70 af de største danske kommuner og bedt dem give deres holdninger til kende. Foreløbig bakker blandt andre Aalborg, Århus, Helsingør, Køge og Frederiksberg op.
Dobbeltarbejde
Som det er nu, må fagsystemer gerne sende data til ESDH, men der kan ikke sendes den modsatte vej. Det bekymrer, fordi ESDH-
systemet er tænkt som kernen i it-arkitekturen. Det skal kunne integreres på tværs i organisationen og give fuldstændigt overblik. Konsekvensen af manglende reel tovejsintegration er Lars Hougaard ikke i tvivl om:
- Dobbeltarbejde! Det vil finde sted i markant omfang og virkelig bidrage til ineffektivitet.
Problemet kender man i Aalborg Kommune, der er blandt de første til at gøre erfaringer med KMD Sag, KMD's eget system, som skal samle fagsystemerne og muliggøre integration til andre leverandørers ESDH. Her køres pilotforsøg med det og kommunens ESDH-
system - eDoc fra Fujitsu.
- Der er ikke tovejsintegration mellem systemerne, og dermed er der ingen effektivisering, men derimod ekstraarbejde i forvaltningen, siger Tonny Andreasen, overordnet projektleder for ESDH i Aalborg Kommune.
Her oplever man, at medarbejderne skal taste den samme sag ind flere gange, fordi der ikke er mulighed for at overføre relevante metadata fra ESDH-systemet til fagsystemerne og KMD Sag. Andre kommuner, såsom Frederiksberg, ser også gerne tovejsintegration. Kommunen vil ikke inddatere data to steder og har derfor valgt at nøjes med at benytte sit ESDH-system til de generelle sager - ikke de mange tusinde personsager i KMD's fagsystemer.
KMD afviser kritikken.
- Der er tale om en misforståelse, siger vicedirektør Jon Johnsen.
KMD vil sende sit eget brev til de 70 kommuner. Her hedder det blandt andet, at "KMD Sag er på vej til kommunerne i en nyere version med en masse ny funktionalitet - blandt andet en ny snitflade, som gør det muligt at knytte elektroniske dokumenter i et ESDH-system til sager i KMD Sag".
Men brevet afslører blot, at KMD ikke forholder sig til det virkelige problem, siger kritikerne. Det handler nemlig ikke om at knytte dokumenter fra ESDH til sager i KMD Sag, men om at kunne oprette sager i ESDH, rygraden i it-arkitekturen, og gøre det muligt for sagens unikke identitetsnummer at blive overført gennem åbne snitflader til KMD- og øvrige fagsystemer.

Læs leder side 2 og "KMD på kollisionskurs med kernekunder" side 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere