Danske konsulenthuse i kamp om Sverige

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. februar 2004.


Oraclehuset Consit opruster i Sydsverige - godt hjulpet af medarbejderflugt fra Mærsk Data samme sted.

Oracle-hjertet er revet ud af Mærsk Datas svenske selskab. Ni af 11 erfarne Oracle-konsulenter har forladt virksomheden og taget deres kompetencer med sig til Consit, en af Danmarks store Oracle-partnere, som benytter sig af lejligheden til at ekspandere kraftigt i Sydsverige.
Baggrunden er Mærsk Datas overtagelse og konsolidering af en række svenske virksomheder, kombineret med selskabets markante fokusering på SAP.
Her er Oracle-konsulenterne kommet i klemme og har derfor valgt at gå deres vej.
- Årsagen til, at jeg har sagt op hos Mærsk Data, er, at Consit har større fokus på Oracle E-Business Suite, siger Anders Eskilson. Han er en af de ni, som skrev kontrakt med Consit 20. januar.
Anders Eskilson, der i henhold til svenske regler om tre måneders fratrædelse stadig er ansat hos Mærsk Data, siger derudover blot, at der for de ni er tale om individuelle beslutninger og ikke en aktion rettet mod Mærsk.

Del af godbid
De ni snart forhenværende Mærsk-medarbejdere kommer fra det svenske konsulenthus Epona, som Mærsk Data overtog i maj sidste år. Godbidden var det SAP-orienterede Epona Data, som blev fusioneret ind i Mærsk Data-selskabet R5. Men med fulgte også en halv snes Oracle-folk i Epona Services. De havnede i Maersk Data Sverige AB i Malmø sammen med medarbejdere fra Mærsk-opkøbene ItAssign, BlueWave og Framfab.
Utilfredshed med manglende planer for en Oracle-strategi og usikkerhed om fremtiden udløste de første tre-fire ansøgninger til Consit før nytår, og siden fulgte de øvrige efter. Det reducerede Maersk Sverige AB's medarbejderstab til 52 medarbejdere. Det samlede antal medarbejdere i svenske Maersk Data-selskaber er 92.
Consit greb chancen for at genoplive sin stillestående sydsvenske afdeling med bare to medarbejdere og er nu i fuld gang med at finde større lokaler i Malmø-området. Administrerende direktør Claes Jensen er særdeles tilfreds, også fordi det generelt er svært at finde højtkvalificerede Oracle-konsulenter med "dyb" erfaring.
- Nu har vi kunnet ansætte en hel stribe med 5-10 års erfaring, og de har oven i købet specifik forretningsmæssig kompetence inden for procesindustrien, som vi ikke hidtil har haft, siger Claes Jensen.
Consit besluttede for et par år siden at føle Øresundsregionen på tænderne og etablerede selskab i Malmø, da Oracle lukkede sit Malmø-kontor. Det har imidlertid været svært at løbe i gang, fordi massen af konsulenter ikke var stor nok.
Området er interessant for Consit, fordi danske kunder har datterselskaber derovre, og der ligger 40-50 internationale E-Business Suite installationer i det sydlige Sverige. En betydelig ordrebeholdning for de kommende seks måneder har allerede gjort det nødvendigt at hyre to af Mærsk Datas konsulenter til kontraktarbejde. Forventningerne er positive.
- Der har været stille om ERP-systemer i en periode, men vi fornemmer ny efterspørgsel. Efter bølgen af relativt hurtige investeringer lige før 2000 er det tid til at opgradere. Teknologien har ændret sig. På den baggrund har vi kraftig ordrefremgang i Danmark, og hvorfor skulle det være anderledes i Sverige, spørger Claes Jensen.

Mærsk i dialog med kunder
Mærsk Data har endnu ikke afgjort, hvordan problemet med udvandringen af Oracle-folk skal løses.
- Vi er i dialog med kunderne om, hvordan vi kommer videre. Det bliver relativt hurtigt afklaret, om vi ansætter nye folk eller vil benytte underleverandører, siger Mærsk Datas informationschef, Marie-Louise Arnfast.
At miste 9 af 11 Oracle-konsulenter i Malmø er voldsomt, erkender hun, men påpeger, at der kan trækkes på medarbejdere med Oracle-kompetencer i hovedkvarteret i København. Selv om det fjerner noget af ideen med at etablere et brohoved på den svenske side af Øresund.
Oracle vil fortsat være et fokusområde hos Mærsk Data, fordi virksomheden har adskillige kunder med systemer baseret på Oracle, pointerer hun.

Billedtekst:
Fokus på Malmø! Claes Jensen, administrerende direktør i Oracle-huset Consit, er i gang med en kraftig udvidelse af selskabets sydsvenske aktiviteter. Medarbejderflugt fra Mærsk Datas svenske selskab gør det muligt. Foto: Torben Klint

Boks:
Consit hitter med auto-fakturering
Oracle konsulenthuset Consit er begyndt at høste frugterne af halvandet års arbejde og en investering på fire millioner kroner i udviklingen af et system til 100 procent automatiseret fakturabehandling.
Consits administrerende direktør, Claes Jensen, regner med, at salget af systemet vil bidrage til at øge selskabets omsætning til 70 millioner kroner i år fra 42 millioner i 2003. Incitamentet for kunderne er store besparelser på en effektiviseret, papirløs fakturahåndtering.
I Danmark har Consit foreløbig solgt systemet til Danmarks Radio, Det Berlingske Officin og Bonnier, mens partneren WM-data har afsat det til alle universiteterne. I Europa er det - i øvrigt for næsen af Oracle og det amerikanske selskab 170 Systems - lykkedes Consit at kapre en stor amerikansk kunde, Alcoa, verdens største aluminiumsproducent med datterselskaber i 14 europæiske lande. Ved årsskiftet etablerede Consit et separat selskab til videreudvikling af systemet, og man er i færd med at etablere kontrakter med partnere i Holland, Belgien og Storbritannien, der skal sælge systemet i Europa.
Siden etableringen i 1997 har Consit har oplevet en fremgang i omsætningen fra 3,3 millioner kroner til 42 millioner kroner, mens bundlinien er øget fra 0,3 til 4,0 millioner kroner. Antallet af medarbejdere er vokset fra 5 til 45.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere