Vejen til vision

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Avancerede vision-systemer sikrer kvalitetskontrollen hos Coloplast - efter et langt, sejt træk.

Stomi-patienterne i Coloplasts kundekreds er afhængige af virksomhedens ‘skiver' af klæbemateriale for at kunne leve et normalt liv. Det er et kundeforhold baseret på tryghed, tillid og dermed en meget høj grad af kvalitetskontrol.
Fejl skal findes, og det bliver de - nu - ved hjælp af vision-systemer. På Coloplasts fabrik i Espergærde er tre af otte maskiner udstyret med vision. Nogle systemer består af en standard kamera- og softwarepakke. Det mest avancerede er specialdesignet, integreret i robotteknologi og bygget af specialister. Specialsystemet, der sikrer en langt højere grad af fleksibilitet, begyndte at køre i produktionen i foråret 2002 efter næsten to års forarbejde.
- Det har været en lang, hård proces at undersøge teknologien, bygge maskinen og få styr på parametrene, fastslår Claus Rud Hansen, gruppeleder hos Coloplast.
På baggrund af satsningen holder virksomheden kortene tæt ind til kroppen. Konkurrenterne må godt blive ved med at sidde og sortere i hånden.
Find 38 fejl
I produktionshallen kører bånd med skiver hen under kameraerne. En robot snupper skiverne til videre forarbejdning - med mindre der registreres fejl.
Den grundigste kontrol i det mest avancerede system foregår, hvor belysningen kan kontrolleres fuldstændigt.
Som led i arbejdet er 38 fejltyper hver med i gennemsnit cirka syv parametre defineret for skiverne: Folder, flossede kanter med meget mere. Vision kan måle fejl ned til en halv millimeters nøjagtighed. Men processen er vanskelig, hvilket ikke mindst skyldes, at skiverne består af blødt klæbemateriale, bestående af fem forskellige råvarer. Det er ‘levende' materiale, som formgives under varme.
- Det stiller særlig store krav til belysningen og algoritmerne i visionsystemet, forklarer Claus Rud Hansen.
Belysningen skaber målingerne. Den er optimeret til, at fejlene kan findes, og skal være helt ens hele tiden. Frem for alt gælder det om at konstruere en belysning, der kan få fejl til at træde frem.
Dyrt og kompliceret bliver det, hvis noget skal være meget præcist over et stort areal. Vision-brugeren skal indgå sit eget kompromis mellem præcision, hastighed og pris.
Claus Rud Hansen beskriver vision som et værktøj, der imidlertid også har sine begrænsninger og kan begå fejl.
- Hov, der røg én, konstaterer han i overvågningen af systemets computer, der giver et grafisk billede af situationen. Det viser sig, at skiven var i orden, men klæberester på produktionsbåndet førte vision-systemet på vildspor.
Han ordner problemet og noterer, at brugen af vision kræver, man tænker anderledes og reagerer hurtigt. Små detaljer kan betyde store ting.
Til gengæld kan systemerne noget, som selv de hurtigste hænder og skarpeste øjne ikke kan.
- Der er 38 mulige fejltyper, og operatørern er af tidsmæssige årsager nødt til at foretage et skøn. En del fejltyper kan være trættende at vurdere præcist skive efter skive gennem en lang arbejdsdag. Visionsystemet kan i princippet måle præcist for alle fejltyper samtidigt - på hver eneste skive, siger Claus Rud Hansen.
Vision fjerner monotont og kedeligt arbejde. Som han siger, så er det sjovere at styre maskinen end selv at være en del af den.
- Operatørerne af den maskine er vildt engagerede. De skal bruge deres kreativitet frem for bare at knokle igennem.
Rationalisering og besparelser er en af gevinsterne ved vision-systemerne. Uden dem ville to operatører skulle sortere skiverne manuelt.
Lars Odgaard fortæller, at man ikke har fyret folk som følge af vision-systemernes indtogsmarch. Takket være virksomhedens vækst har de kunnet sættes til andet arbejde.
Summa summarum
Lars Odgaard er tilfreds med projektet.
- Vi har sat mange penge i vision, men det har været en god investering - også selv om der i starten var tale om rene udviklingsomkostninger.
Resultaterne opsummerer dem således:
- Kapaciteten er øget med automatiseringen og vision-systemerne. Når det kører, kører det ekstra godt, for det er maskinen, der knokler. Til gengæld er spildet steget lidt - med cirka tre procentpoint. Maskinen smider også gode skiver ud. Men ‘fejl over rampe' - altså fejlbehæftede skiver der kommer ud til brugerne - er uændret.
I sammenligningen med den manuelle kontrol noterer fabrikschefen, at maskinen giver et mere ensartet kvalitetsniveau, i og med at vurderingen ikke længere er subjektiv. Ydermere skal vision-systemet kun programmeres én gang, mens nye ansatte hele tiden skal læres op.
- Når systemet er kørt ind, skulle vision være den manuelle sortering overlegen. Men indkøringen af et high-end system som vores tager tid, siger Lars Odgaard.

Boks:
Vision for enhver pris
Prisen kan svinge fra omkring 20.000 kroner til flere millioner for store systemer med mekanik og udviklingsomkostninger. Systemer, der kan noget fornuftigt, ligger typisk i prislejet 50-100.000 op til 3-400.000 kroner.
Med vision-teknologien fotograferes og analyseres hver enkel produceret enhed som led i kvalitetskontrol og sortering. Eksempelvis tjekkes beholdere med flydende insulin for fremmede partikler i væsken, kaffebønner kontrolleres for skimmelsvampe og toksiner, og minkskind sorteres efter en vision-analyse af deres farve. hjort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere