Den matematiske lysmester

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Virksomheden Videometer er med til at trække vision-industrien i gang.

Hvad er lys? Jens Michael Carstensen stiller spørgsmålet og fortsætter med at forklare hverdagens spektrale fænomener. Et kort øjeblik spøger Tor Nørretranders i baggrunden, men han bliver hurtigt manet i jorden af den meget konkrete teknologi, der har sat Videometer på landkortet.
Vision hedder teknologien. Her spiller kamera og computer sammen med robotteknologi og udmanøvrerer menneskeøje og -hånd i visuel kvalitetskontrol og sortering. Videometer, der har Jens Michael Carstensen som stifter og udviklingschef, er blandt de forskningstunge i vision-feltet. For nylig høstede selskabet FoodTech Scandinavias Innovation Award.
Halvdelen af medarbejderne har en ph.d.-grad inklusive Jens Michael Carstensen selv, som gik i dybden med vision ved DTU's Institut for Matematik og Modellering i sidste halvdel af 90'erne.
- I 1999 fik vi forskere lov at tage teknologien og gå ud og kommercialisere den. Det var utroligt - at tage teknologien og bevise, at den kan udkonkurrere det eksisterende på markedet.
Omgærdet af skepsis
Vision var omgærdet af skepsis - en skepsis, som stadig mærkes. Teknologien var i de foregående år overvurderet, for mange systemer kom ikke op at køre. Stabiliteten var simpelthen for ringe.
Svagheden lå blandt andet i lyset, konkluderede Jens Michael Carstensen.
Videometers egenudviklede lysstyringsenhed er der ofret mange ressourcer på, og en patentfamilie omfatter teknologien og måden at måle på. Løsningerne bygger fremdeles på to metoder, som giver præcisionsmålinger af henholdsvis farve og tekstur.
Multispektrale målinger er det ene ben. Man nøjes ikke med standard RGB-farvemålinger (rød-grøn-blå), men benytter bølgelængder inden for både det synlige og det ultraviolette og nærinfrarøde område. Målingen foretages i en kugle med kamera i top og kalibrering i bund. Skyggedannelse og glans-fænomener fjernes. Lyset er diffust ved strobning af dioder i mange farver - antallet afhænger af bølgelængderne - som sidder rundt i kanten. Og så kan man måle, hvordan objektet, der er indkapslet i konstant lys, reagerer.
- Mælk er for eksempel ikke ‘hvid' i UV-området, og mælkens protein kan derfor skelnes her, men ikke i RGB-billedet. I UV-området kan du få viden om proteinindholdet og dermed få indblik i kvaliteten. Du kan for eksempel måle kødkvalitet ved at se på fedtprocent og fedtmarmorering, forklarer Jens Michael Carstensen.
Multiray-teknologi er det andet ben. Her gør man det modsatte - man ser bort fra farver og måler i stedet glans og topografi. Frem for det diffuse lys i de multispektrale målinger, kommer lyset ind fra høje og flade vinkler. Her kan man for eksempel måle topografien i et tæppe uden at blive distraheret af farver og mønstre.
Matematikken er lysets og kameraets tro følgesvend. Hvis den rigtige matematik er lagt ind i belysning og kameraoptik og -orientering, kan man ofte udtrække værdifuld information med statistiske standardalgoritmer.
Reproducerbarhed i målingerne er et vigtigt element i systemerne, som registrerer og kategoriserer fejl og uregelmæssigheder.
- Ad den vej får du blivende værdi, for du kan lave datamining i produktionsprocessen. Det er måske den allerstørste fordel. For så kan man eksempelvis sammenligne kvaliteten ved forskellige produktionsmetoder og -forhold eller sammenligne ved ændringer i underleverancer eller råmaterialer.
Lyset undervurderet
I Jens Michael Carstensens optik har både lyset og præsentationsmekanikken været totalt undervurderet gennem mange år. Han fremhæver også betydningen af den elektroniske styring af hele systemet. Og sidst men ikke mindst vægter han applikationsdomænekendskab.
- Du skal sætte dig ind i pelsværk, hvis du laver sorteringssystemer til minkskind. Eller du skal lære at elske kaffebønner i et stykke tid, selv om du er vision-ingeniør. Samarbejde og respekt for andres viden er utrolig vigtig.
Foreløbig har Videometer kørt omtrent 60 projekter. Fra et psoriasis-forskningsprojekt på Gentofte Amtssygehus til kunder som Copenhagen Fur Center, verdens største producent af mink, og Novo Nordisk. I udlandet et samarbejde med en tysk kunde om produktion af en sorteringsmaskine til kaffebønner, som ved fugtdannelse kan blive udsat for svampe og toksiner, og et udviklingsprojekt i USA.
Virksomheden er søsterselskab til ProInvent, der leverer industriudvikling og industriel automatisering.
Leif Dalum, formand for Dansk Robot Forening, er administrerende direktør i begge selskaber. Kombinationen af vision og robot-teknologi giver synergi og gør det muligt at gå ud og tilbyde turn-key projekter. Tilsammen har de 34 medarbejdere.

Hemmeligheden ligger i lyset. Det er Jens Michael Carstensen, manden bag Videometers vision-systemer - og bag kuplen - ikke i tvivl om.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere