Tre til FESD

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Alle tre finalister kommer med til den fællesoffentlige sags- og dokumenthåndteringsfest. Det er billedet, der
tegner sig, i det allersidste opløb.

Accenture, CSC og Software Innovation kom ud som vindere af projektkonkurrencen om et fælles offentligt sags- og dokumenthåndteringssystem.
Ifølge Computerworlds oplysninger vil der med al sandsynlighed blive skrevet rammekontrakt med alle tre.
Indstillingen har været gennem styregruppen for FESD. I dag, fredag, vil bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning tage stilling. På tirsdag den 27. januar underskrives aftalerne. Alle tre selskabers topchefer er inviteret til underskrivelsesseancen med blandt andre departementchef i Finansministeriet og formand for Projekt Digital Forvaltning, Karsten Dybvad, og administrerende direktør i Kommunernes Landsforening Peter Gorm Hansen.
Samtlige tre selskabers forhandlere og projektmedarbejdere har ydermere deltaget i denne uges hektiske aktivitet med at få de sidste detaljer i kvalitetssikringen på plads - arbejde der udføres, efter FESD-gruppen har afgivet sin indstilling til styregruppe og bestyrelse.
Rammeaftalerne ventes ifølge projektlederen for FESD, Lars Frelle Petersen at blive åbnet i juni. Forudsat, naturligvis, at leverandørerne klarer testfasen.
Strukturreform
FESD-projektets betydning sættes i relief af, at afslutningen falder sammen med debatten om strukturreformen i den offentlige sektor. Ved dets start for snart to år siden blev der ikke trukket tråde til den vordende strukturreform. Men, som Lars Frelle Petersen, siger, så er lugten i bageriet blevet stadig tydeligere i efterårets løb. Resultatet skal være brugbart i forhold til kommunesammenlægningerne.
- Når man ved, man er forlovet, kan man begynde at gøre noget for at understøtte forlovelsesprocessen med planlægning og indkøb, og man kan sikre en it-arkitektur og standarder, der gør det muligt at udveksle data. Det kan FESD bruges til. Derudover kan man måske bruge FESD-modellen i andre sammenhænge og dermed genanvende erfaringsgrundlaget, siger Lars Frelle Petersen med henvisning til projektkonkurrencens form med dens centraliserede beslutningsproces og partnerskabsmodel, og rammeaftaler der er konkurrencedygtige i et åbent marked.
Spørgsmålet er, om kommunerne venter endnu en gang. Forud er gået et forløb med først et kuldsejlet fællesoffentligt projekt i SKI-regi og dernæst venten på FESD-gruppens resultater. Undervejs er markedet gået i stå, og leverandørerne frygter, at strukturreformen spænder ben for det skub fremad, FESD-afslutningen skulle give.
Venten eller ej
Karakteristisk er det, at mens FESD-gruppen bekymrer sig om leverandørernes kapacitet, der har været neddroslet i det stagnerende marked, gælder leverandørernes bekymring snarere efterspørgslen.
- Nu håber vi jo, at vi kommer i gang. At de har blækket klar i fyldepennene derude. Vi håber, FESD kan bidrage til standardiseringsprocessen og en fælles infrastruktur, siger Ingelise Bogason, administrerende direktør for CSC. Hun fremhæver, at det jo ikke længere er så risikabelt at investere, fordi der er fælles standarder i løsningerne
Til antallet af rammekontrakter siger hun, at FESD godt kunne have nøjedes med at vælge én og på den måde få både konkurrence og optimale stordriftsfordele.
- Men nu har de, så vidt vi kan se, valgt, at tre går videre, siger hun.
De tre skal i første omgang kappes om de 11 særtog (de amter, kommuner og ministerier, der er engagerede i processen). Deres i alt 4.000 arbejdspladser vil - sammen med det opsparede behov - trods alt sætte gang i markedet, vurderer deltagerne.
For alle gælder, at de og deres konsortiepartnere har investeret tusindvis af timer i FESD'en og bestræbelserne på at udmønte standarder for de offentlige ESDH-systemer.
Frank Høyer Rasmussen fra Software Innovation og Jakob H. Kraglund fra Accenture overvejer således også de mulige konsekvenser af strukturreformarbejdet.
- Nogle vil vente, andre vil i gang. Men det ligger jo i FESD-konceptet, at løsningerne er standardiserede, og det burde give den fornødne sikkerhed, siger Jakob H. Kraglund.
Frank Høyer Ramussen peger på, at ud over at standardiseringen sikrer, at systemerne kan spille på tværs, så vil sammenlægninger være lettere, jo mere digitaliserede deltagerne er. Men også han kan være bange for en opbremsning i beslutningsprocessen.
Systemerne
Rent praktisk er de tre selskabers systemer forskellige, men standardiseringen sikrer tværgående udveksling af data.
CSC byder ind med skalerbare systemer, kunderne selv kan drifte eller få som en ASP-løsning, og som er bygget op i moduler med et standardmodul og tillægsmoduler alt efter ambitionsniveau og organisationstype. Hun trækker en parallel til Navision Stat.
Accentures Jakob H. Kraglund siger, man har været inspireret af ERP-markedet, hvor man - efter at have været ude på de overdrevne tilpasningers skråplan - fik succes med at standardisere. Accenture vil hjælpe kunderne med at springe udviklingstrin over og nævner eksempelvis skabeloner på sagsgange.
Norske Software Innovation, der er kerneleverandør til det offentlige på hjemmemarkedet, nyder godt af, at FESD-projektet har lænet sig op af de norske NOARK-standarder.
- Som norsk selskab har vi systemer, der er udviklet op til NOARK, og det gør, at vi ikke har haft de store ting at justere, siger Frank Høyer Rasmussen.
Det danske datterselskab blev rekapitaliseret i januar med en kapitaltilførsel på 45 millioner kroner.
- Vi har fået skabt et kapitalberedskab til det danske marked, siger Frank Høyer Rasmussen.

Ordforklaring
ESDH - Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering

FESD - Fællesoffentlig Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering.

FESD-projektet blev sat i gang af bestyrelsen for Digital Forvaltning for at sætte skub i offentlige institutioners brug af ESDH.

Projektet skal munde ud i standarder for systemer og rammekontrakter med de udvalgte selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere