Den store Mars-kanin

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Der er lukket og slukket for dansk rumforsknings fremtid. Eller er der? I slutningen af sidste år forlød det, at det offentlige Danmark ikke ville være med til at finansiere flagskibet - Rømer-satellitten - der skulle videreføre succesprojektet Ørsted og holde liv i en stolt dansk rumforskningstradition. Den lukkede kasse har fået håbefulde danske rumforskere til at søge udenlands, ligesom højteknologiske virksomheder har skruet ned for de videntunge arbejdspladser.
Men de gode argumenter fra forskere og firmaer bed ikke på regeringen, der undlod at formulere en langsigtet forskningsstrategi for området og skar økonomien ned til sokkeholderne.
Til gengæld har valgkampagnen fra en presset amerikansk præsident, der ønsker genvalg, pludselig fundet klangbund hos erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Nu skal danskerne være med til amerikanernes Mars-projekt, og han håber på hurtig handling i regeringen, så nationen undgår at miste flere kloge hoveder.
Visionen er smuk og rigtig. Forskning og udvikling inden for rumfart skaber både vækst og videntunge, langtidsholdbare arbejdspladser. Dertil kommer, at Mars-rejser vil flytte grænser i vores sind for, hvordan vi opfatter vores liv og virkelighed. Og det vil få kolossal betydning for de idémæssige rammer, som samfundet kan udvikle sig inden for.
Men det politiske forløb herhjemme er pinligt og farceagtigt. Hvorfor er det den konservative erhvervsminister Bendt Bendtsen, der - som et dansk ekko af Bush-regeringen - trækker Mars-kaninen op af hatten og taler om større bevillinger til rumforskningen? Der findes forhåbentlig en ægte vilje til at følge intentionen op med de nødvendige forskningsmidler, så Mars-historien ikke blot bliver et mediestunt, hvor erhvervsministeren overtrumfer og driller den liberale forskningsminister Helge Sander, der konsekvent har trukket i modsat retning.
Spørgsmålet er, om det måske ikke allerede er for sent. Flemming Hansen, der er teknologichef i Dansk Rumforskningsinstitut, kunne så sent som ni dage før jul fortælle offentligheden, at et afslag fra Helge Sander på 88 millioner kroner til Rømer-projektet blev dødsstødet til den selvstændige danske rumforskning, som det har taget 12 år at opbygge.
Vi står nu i den besynderlige situation, at erhvervsministeren har udfordret forskningsministeren om den naturvidenskabelige forskning. For landets og dansk naturvidenskabs skyld kan de starte med at give hinanden hånden på, at der er konsekvens i regeringens udmeldinger på området. Og fortsætte med at overholde Danmarks forpligtelser i EU om midler til forskningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere