Den engelske patient i centrum - danskeren i periferien

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. december 2003.


Det er ikke kun snak og fedtspil, når den britiske regering hæver stemmen og sætter patienten i centrum med moderne teknologi. Forleden blev et af verdens største it-projekter kickstartet. British Telecom og Accenture løb med ordrer for henholdsvis 20 og 10 milliarder kroner i det 100 milliarder kroners dyre projekt, der skal gennemdigitalisere det britiske hospitalsvæsen inden 2010.
Målet er, at de 60 millioner briter har centralt placerede elektroniske patientjournaler allerede i 2005. I 2010 er hospitaler, tusinder af praktiserende læger og andre relevante sundhedsydelser bundet sammen om en livsnerve i form af et centralt patientjournalregister, suppleret med relevante decentrale systemer. Sådan er det ikke i Danmark - og bliver heller ikke.
Vi praler med rapporter om Danmarks høje it-mæssige stade, men i dag ringes og faxes patientoplysninger mellem sundhedspersonale i forskellige instanser - hvis det skal gå hurtigt. Godt nok har vi et centralt register, landspatientregistret, men det rummer blot den seneste diagnose og henvisning til tidligere indlæggelser. Og de praktiserende læger eksisterer ikke i det univers.
Selv når det danske projekt om elektroniske patientjournaler for hele landet er fuldt indført i 2006, er det stadig blot en fragmenteret løsning. Nok bliver forbindelsen til Landspatientregistret elektronisk, men sygehusene skal stadig hente patientjournalerne fra hinanden. Og "naturligvis" sættes det amtslige selvstyre så højt, at man ikke arbejder med samme standard.
Konsekvensen er, at den akut indlagte patient på et fremmed sygehus må væbne sig med ekstra tålmodighed. Og at den praktiserende læge stilles ringere i Danmark end i England.
Det er ikke ambitiøst. Det er slapt og fattigt. Og vi har endegyldigt sat et forspring over styr, som vi opbyggede for over tredive år siden.
I 1968 fik alle danskere et personnummer, der kunne identificere dem entydigt overfor myndighederne. Det såkaldte CPR-nummer var enestående. Og er det stadig. Mange lande, heriblandt Storbritannien og USA, har endnu ikke mulighed for på en enkel og entydig måde at identificere deres borgere. Med CPR-nummeret har Danmark i mere end tre dekader haft den bedste forudsætning for at skabe effektive offentlige tjenester, der sætter borgeren i centrum.
Muligheden er ikke blevet udnyttet. I halvfjerdserne og firserne forhindrede en frygt for en offentlig Big Brother og overvågningssamfundet de initiativer, der kunne give os fordele ved at sammenføre oplysninger via nummeret. Halvfemserne og starten på dette århundrede er hæmmet af mangel på vilje og berøringsangst over for opgøret med en lammende magtfordeling mellem stat, amt og kommune på blandt andet sundhedsområdet.
Kun middelmådige og utilstrækkelige konsensusløsninger synes mulige. Og amterne har intet incitament har til at gøre tingene bedre og billigere, fordi staten på sin vis kan skumme besparelsen.
Der bor 60 millioner mennesker i Storbritannien. Fem millioner i Danmark. Hvornår holder vi op med at spænde ben for os selv? Man kan håbe at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen vågner op til dåd nu, hvor briterne demonstrerer, hvordan kagen skal skæres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere