Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.
Der er regler, som skal sikre fri konkurrence i det offentlige. De såkaldte EU-udbud betyder, at forskellige leverandører kan aflevere tilbud på at løse opgaver for myndighederne. På den måde bør borgerne få den bedste løsning til de billigste penge.
Men, som Computerworld i dag kan dokumentere, er udbudsreglerne brudt på Bornholm i forbindelse med opgaver for et pænt tocifret antal millioner kroner.
Det er i sig selv beklageligt, men ikke overraskende, at regler kan blive overtrådt. Derimod er det stærkt bekymrende, at ingen tør reagere, når det sker. Den krænkede virksomhed vil holde sig tilbage af angst for at lægge gift ud for et fremtidigt kundeforhold. Og IT-Brancheforeningen vil vægre sig ved at handle på vegne af medlemmet, fordi medlemmets identitet i længden ikke kan holdes hemmeligt. Ligeså vigtigt er indbyggede interessekonflikter, der er en konsekvens af landets lille størrelse - foreningen ville i det konkrete tilfælde skulle føre sag mod en regionskommune, der har indgået en rigtig god handel med foreningens formand og direktør for KMD, Lars Monrad-Gylling. Og KMD kan ikke gøre for at de bornholmske embedsmænd har tilsidesat reglerne.
Intet tyder på, at sagen på Bornholm er enestående, for som en skælmsk vittighed hedder i branchen: Ingen går i udbud vest for Valby bakke.
Men hvem skal så klage, når virksomheder og interesseforeninger i praksis er afskåret fra handling?
Det er ikke kun virksomheder, der bliver ramt - det bliver borgerne, der skulle have den bedste løsning for færrest penge. Også de bør kunne se frem til at slippe billigere i skat, når EU-udbud fungerer efter hensigten. Men de må ikke klage. Borgere i Svaneke eller Gudhjem har ingen ret til at kræve, at den ansvarlige myndighed, Konkurrencestyrelsen, går ind i sagen - det har kun de involverede parter. Konkurrencestyrelsen kan godt selv tage en sag op, men det kræver, at den opdager overtrædelsen.
Der er grund til at formode, at danske skatteydere hver eneste dag betaler for meget, fordi myndighederne dribler uden om udbudsrunderne.
Det er ikke nok, at statsminister Anders Fogh Rasmussen taler dunder. Danskerne bør sikres en demokratisk ret til selv at rejse klagesager ved konkurrencestyrelsen. Det er nu engang deres penge, det handler om.