På tærsklen til lyset

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


Masser af SAP. Masser af snak om digital forvaltning, og hvad dertil hører. Og håb om et opsving, der synes lige rundt om det næste hjørne. Eller det næste igen. Der kom en krig. Så var den slut. Så fortsatte den, og sporadiske bomber sprænger endnu i november hul i den tro på fremtiden, vi i fællesskab har bygget op ved hårdt arbejde.

Vi tror hele tiden, vi er ude af krisen, men hænger fast. Det føles som at være i Limbo, helvedes forgård, hvor man ikke ved, om man er købt eller solgt. Der hvor målstregen flytter sig, netop som man når frem.

Men 2003 blev klart bedre end 2002. Efter års nedtur fremstår de virksomheder, der overlevede krisen, ekstremt effektive og parate til vækst. Med færre ansatte har de stærkeste kræfter i den danske it-branche været i stand til at sikre både en større omsætning og en forbedret indtjening. Resultatet er opnået ved at holde kraftigt igen på investeringer og ved at udnytte medarbejderressourcer til bristepunktet. Sulten efter ægte vækst er stor nu, men økonomer og interesseforeninger synes at ane konturerne af et jobløst og nærigt opsving. Måske. Men man har da lov at tro på, at de tager fejl - hvis ikke fortsatte krigs- og terrorhandlinger nærer den snert af lammelse og usikkerhed, som har taget bo i os alle siden 11. september for over to år siden.
I hvert fald er virksomhederne ikke bange for at belønne de medarbejdere, der er blevet for at kæmpe, som vores kapitel om lønudviklingen (side 90-98) dokumenterer.

Spor af opsving og tiltro til fremtiden ser man også i de investerings-indekser, som Computerworld hvert kvartal bringer i samarbejde med analysevirksomheden IDC. Et spor der gennem året er blevet stadig bredere og dybere (side 78-79).
Der er imidlertid andre og måske lidt mere subtile signaler, der peger på, at vi er på vej ud af sumpen. Tag nu Tech Tour-arrangementet (side 16), der ramte Danmark i sensommeren. Her mødtes international kapital, mulige teknologipartnere og dansk innovation med en entusiasme og en publikumsmæssig opbakning, der gav reminiscenser af de bedste oplevelser fra den nu ildesete dotcom-periode. Betydelige pengesummer brænder i lommen. Kanske de bæredygtige idéer er der. Men livrem og seler holder stadigvæk igen på spektakulære ventureinvesteringer og børsprospekter.

2003 blev også året, hvor IT-højskolen blev forvandlet til universitet. Det kan ligne en detalje, men da rektor Mads Tofte samtidig blev hædret for at være bedst til at udklække iværksættere herhjemme, blev navneforandringen symbolet for, at selv om it i manges hoveder nok er blevet en kedelig selvfølgelighed på linie med freon i køleskabe, så fortjener området en bevågenhed på linie med den, der aktuelt er blevet bioteknologien til del. Politikerne må atter anstrenge sig for at tænke over, hvordan vi for alvor kan benytte it til at udvikle samfundet og ikke kun forholde sig til, hvor meget vi skal satse på open source og i øvrigt frygte borgerregistrering. Læseren kan tænke over, at det var Jørn Dohrmann (DF) (side 22), der holdt den mest ambitiøse it-tale af samtlige ordførere, da brugerforeningen Dansk IT og Computerworld bad om et bud på en it-åbningstale til Folketinget i oktober.

Mens politikerne er holdt op med at drøfte it-politik, som de ellers gjorde i slutningen af forrige århundrede, kommer det offentlige Danmark til at bruge flere penge på digitalisering end længe set. Tolv milliarder kroner i år. Tretten til næste år og over femten milliarder i 2007, lyder prognoserne. Nu savner pengene blot ambitioner og rette beslutninger.
De kommer måske til at stå lidt i kulissen, mens vi venter på det reformforslag, der skal indrette danmarkskortet i fremtiden. En strukturkommission barsler straks i det nye år, mens aktørerne i branchen vil anstrenge sig voldsomt for at tyde konsekvensen for it-investeringer.
I en tid, hvor det private holder rigtig meget igen, lokker milliarderne i det offentlige, også selv om de er anstrengende at få en bid af med krævende udbud og projektkonkurrencer.

Den offentlige digitalisering er blot et nedslagspunkt blandt mange udviklinger omkring os: 3G, WiFi, outsourcing en masse, større fisk køber stor fisk osv.
Og lad os endelige ikke glemme det måske vigtigste. Anno 2003 var året, hvor sikkerhed og sårbarhedsanalyser blev hverdag på direktionsgangen. Sobig. Irak. Men parat til en optur.

Velkommen til Computerworlds årsnummer.

Venlig hilsen
Arne R. Steinmark
chefredaktør




IT-JOB

Gehl Architects ApS

IT Supporter

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data Scientist til stærkt data- og analysekontor

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Forretningsudvikler med fokus på digitalisering og AI

Mobilplan ApS

Content Creator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere