patenter ja tak - undgå kopister

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. december 2003.


Lego, Danfoss og Novo Nordisk er kun blevet store succeser og arbejdspladser, fordi de har kunnet udtage patenter på deres bærende ide. Alle brancher udtager patent på de bedste idéer for at beskytte sig mod efterlignere og kopister. Der er patent på kuglepenne, der er patent på konservesdåser og der er patent på bh'en. At kunne beskytte gode idéer og kapitalisere investeringer i forskning er en forudsætning for innovation og fremgang.
Men når det handler om at udtage patent på software bliver det kontroversielt og kalder de værste følelser frem i folk. Diskussionen om patenter er blevet taget som gidsel i konflikten mellem mastodonten Microsoft og open source-miljøet. Ytrer man sig for patenter, bliver man betragtet som værende i lommen på giganten. Er man imod, bliver man rubriceret som flipper i islandsk sweater. Men Danmark og Europa har ikke råd til, at patentdiskussionen bliver tabt på gulvet på grund af nærsynede fordomme, religionskrig og paranoia.
Patenter til europæiske it-virksomheder bliver en del af det våben, der skal sikre kontinentet en fortsat plads i toppen af velfærdspyramiden. Vi er for længst blevet sat af USA. Og vi vil blive sat af et fremstormende Kina eller Indien, som netop nu tiltræder WTO's TRIP aftale, hvis vi ikke forstår at beskytte vores idéer.
Modstanderne mod patenter er bange for, at en programmør ikke kan skrive en linie kode uden at krænke nogens patent, hvor endeløse og ødelæggende sagsanlæg vil følge i kølvandet. Argumentet er forvrøvlet. Man kan ikke udtage patent på alt muligt. Man kan kun udtage patent, hvis man udvikler noget enestående. Hvis man har fundet frem til en fantastisk metode eller en grænseoverskridende, begavet algoritme som har tilstrækkelig opfinderhøjde, kan der tages patent. Ellers ikke. Krav til patenter inden for software matcher krav inden for andre områder - fra blødermedicin til mælkekartoner. Der bør ikke være forskel.
Angsten for at arbejde i et patenthelvede er derfor ubegrundet. Og Europaparlamentets beslutning om at udsætte det berygtede EU-direktiv, som ville indskrænke de bedste softwareudvikleres muligheder, velsignet.
Dermed ville alt være godt til jul, hvis det ikke var, fordi Prosa i en helt misforstået rolle i den grad har spændt sig for modstandernes vogn, med en påstand om, at patenter vil nedbringe antallet af it-arbejdspladser. Det er utroligt, at et forbund kan fremture stik mod medlemmernes interesser med så skråsikker en attitude.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere