Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.
Hver weekend mødes Danmarks bedste fodboldhold i superligaen. Nogle af de dygtigste spillere kommer fra udlandet. Selv om nationen har love, der gør det vanskeligt for fremmede at komme indenfor, er der altså muligheder, hvis man kan drible med en bold. Dygtige udlændinge får lov til at arbejde i klubberne under den regel, som kaldes "Green Card" eller jobkort-ordningen, en ordning, der indtil juli var gældende også i it-branchen.
Men med henvisning til stigende arbejdsløshed blandt it-specialister har fagbevægelsen anført af HK og Prosa fået integrationsminister Bertel Haarder til at sænke bommen. Det er også blevet fremført i debatten, at få it-virksomheder benyttede sig af muligheden, da den var der, og at arbejdsgiverne med it-indvandring blot har fået et instrument til at trykke lønnen blandt danske medarbejdere.
Fagforeningerne fortjener det gule kort fra deres medlemmer. For situationen er den, at innovative virksomheder får vanskeligt ved at udvikle sig inden for landets grænser, når de ikke kan skaffe de bedste, ja måske bare særlige kompetencer, som kongeriget ikke råder over.
Det vil få som konsekvens, at vi mister danske arbejdspladser eller i hvert fald ikke skaber nye, for virksomhederne vil søge andre himmelstrøg, hvor lovgivningen er knapt så restriktiv. Se bare på Danmarks dygtigste it-virksomhed, IO Interactive, der bliver hæmmet i konkurrencen med verdens bedste, fordi firmaet ikke må ansætte en canadisk 3D-ekspert.
I fodboldens verden lider de færreste under den vildfarelse, at udenlandske prof-spillere er skadelige for sporten eller for de danske spilleres muligheder. Tværtimod er de en nødvendig motor for at udvikle sporten herhjemme til et internationalt niveau. Eliten i FCK, Brøndby eller OB skal plejes, for at vi kan tilgodese bredden og sikre, at talentmassen drages mod klubberne.
Vi har fået en bedre superliga, et mere stabilt landshold og flere poder, der drømmer om røde trøjer og hvide bukser, efter at Zuma er kommet til landet.
Fagforbundene agerer småligt og provinsielt, når de fratager danske it-virksomheder muligheden for at konkurrere på det globale marked ved at holde international arbejdskraft ude. For det forhindrer os i at blive en del af eliten. Den erkendelse nåede den danske fodboldverden allerede i halvfjerdserne.
Er man ikke udtaget til stjerneholdet, må man træne og udvikle sig. Her kunne Prosa og HK med fordel sætte angrebet ind i stedet.