Kræv modenhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. november 2003.


Hvis man skal godkendes til at være underleverandør på det ny jagerfly-projekt, Joint Strike Fighter, skal man være meget moden. Man skal kunne dokumentere, at man er dygtig i måden, man arbejder på. At man opdager fejl allerede på tegnebordet, og ikke når flyet er i luften. Og det koster.
Således har softwarehuset Systematic Software Engineering anvendt 60.000 mandetimer på at blive dygtig nok til at være med. Det århusianske firma har arbejdet sig op til trin tre på den internationale modenhedsmodel CMM og har en plan for at komme til niveau fire - det næsthøjeste.
En række danske industrivirksomheder arbejder også på at kunne dokumentere arbejdsprocessernes modenhed (og effektivitet) og vil i fremtiden kunne stille krav til hinanden om en bestemt grad af modenhed for at indgå i samarbejdsaftaler.
Også regeringen har iværksat et projekt, der skal få virksomhederne til at blive bedre - for eksempel via modenhedsmodeller som CMM eller Bootstrap. Dertil er afsat 13 millioner kroner.
Dette beløb får næppe danske virksomheder til at blive dygtigere. Det bliver de derimod, hvis staten går i spidsen og indfører modenhedskrav, når staten, kommunerne og - indtil videre - amterne køber it ind. Lad os komme med et bud. Leverandører, der vil sælge EPJ-systemer, skal være på niveau to på CMM-skalaen for at komme i betragtning og kunne dokumentere en plan for at komme på tre.
Det nytter ikke, at den digitale journal er uanvendelig for lægerne i det daglige arbejde, hvor den opfattes som tung og firkantet. På samme måde kan det offentlige stille krav til konsulenthuse, der hjælper med organisationsforandringer og it-leverandører, der skal levere ESDH-løsninger.
Danmark skal kunne måle sig med de bedste i verden på it-området, er en ofte gentaget politisk ambition. Det handler ikke kun om at investere milliarder og krydse tommelfingrene. Det er ikke antallet af portaler og bredden på internetforbindelserne, der er afgørende.
Krav om anvendelsen af CMM er en vej hertil. SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service) kan med fordel tage det første skridt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere