Den sidste handlingsplan?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.


Fra vision til handling. Handling gi'r forvandling. Friske og fremadrettede titler på forne tiders it- og telepolitiske handlingsplaner (1995 og 1998) fra et ministerium, der med jævne mellemrum skifter navn - i dag er navnet så langt, at det er lettest med forkortelsen VTU.
Helge Sanders ministerium har netop barslet med endnu en plan: "It med omtanke". Her handler det ikke længere om at sætte nye ambitiøse mål, men om at udnytte de investeringer, der allerede er sat i spil. Få det til at virke. Konsolidere. Mærke effekten.
Det er fornuftigt i mange af livets forhold at stoppe op og få de skibe i havn, som man har sat i søen. Holde lidt igen med nye initiativer, der måske kan gøre en forskel.
Risikoen er imidlertid, at man fremstår handlingslammet og uden evne til at lede. Bløde mål beskrives i bløde og luftige vendinger, der forsvinder mellem fingrene: "prioritere en konstruktiv dialog", "ved fælles indsats", "forbedre rammerne for en hensigtsmæssig anvendelse..." og så videre.
Bare fordi man vil høste gevinster, behøver man ikke holde op med at have visioner. Dem er der ingen af i "It med omtanke".
I sidste del af planen "Den videre vej" hedder det, at fordi it har betydning for
alle, så skal it-politikken "ikke udformes isoleret på et regeringskontor", men udvikles i "tæt og konstruktiv dialog" med alt og alle. Det er i og for sig sympatisk. Men skal politik ikke netop udformes på et regeringskontor af en minister, der tilhører et politisk parti med holdninger og prioriteringer?
It og tele har en anden rolle i dagens samfund end tidligere. Det gennemsyrer alt og er derfor på dagsordenen i alle ressortministerier. Det er indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der kan sætte patienten i centrum og understøtte sygehussektoren med it. Det er finansminister Thor Pedersen, der med krav til kommunerne kan fremprovokere nye it-initiativer for at sikre bedre og billigere offentlig service. Det er tydeligvis ikke VTU-minister Helge Sander.
Spørgsmålet om, hvilken rolle VTU har anno 2003, melder sig derfor uundgåeligt. Kun forskningspolitikken har ministeriet vel i praksis for sig selv. Partierne i den nuværende regering ønskede at nedlægge ministeriet i 1998. Sådan er det som bekendt ikke gået. I dag har ministeriet mere end nogensinde brug for at udtænke og realisere politikker på området, hvis det skal have en berettigelse i fremtiden.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere