Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.
Er der overhovedet en fremtid i it-branchen? Ja, ingen tvivl om det, siger it-virksomhedernes topchefer, der tror, at branchen vil vokse stærkt, især deres egen delbranche. De giver et bud på de hurtigst voksende forretningsområder de næste par år.
Trods hårde tider tror topcheferne, at it er kommet for at blive. Ja, ikke blot blive, men blive meget større, og langt de fleste ser også sig selv arbejde i branchen om fem-ti år.
Det fremgår af undersøgelsen Deloitte & Touche IT-Vækstbarometer 2003.
Kun syv procent af topcheferne tror, at de er gået på pension inden for de næste fem-ti år. Og kun seks procent vil arbejde i en anden branche, mens langt størstedelen, syv ud af ti (70 procent), fortsat vil arbejde inden for it.
Topcheferne i it-virksomhederne er som gruppe meget trofaste mod deres branche. Headhuntere skal hen i de store virksomheder med over 200 ansatte for at finde de mest troløse. Her siger hver syvende leder (14 procent), at de arbejder i en anden branche om fem-ti år.
Om det er den næsten fire år lange brutale nedtur, hvor jungleloven har udvalgt de stærkeste, der gør sig gældende, må stå hen i det uvisse. Men topcheferne må være nittet sammen af noget særdeles robust tømmer. Midt i it-virksomhedernes hidtil største krise har Deloitte & Touche spurgt topcheferne, i hvilken retning udviklingen bevæger sig for den danske it-branche som helhed. Godt seks ud af ti (64 procent) virksomheder mener, at udviklingen er på vej opad. Kun hver tiende (10 procent) mener, at det går nedad, og næsten hver fjerde (23 procent) tror, at udviklingen vil stå stille.
Tror mere på sig selv
At der er tale om stærke junglekrigere kommer frem, når de bedømmer, hvordan udviklingen vil bevæge sig for netop deres egen delbranche i forhold til hele it-branchen. Her slår optimismen og ego'et endnu stærkere igennem. Næsten otte ud af ti it-virksomheder (77 procent) mener, at udviklingen i deres egen delbranche er for opadgående, seks procent mener, at den falder, og 15 procent siger, at den vil være uændret.
Topledernes ukuelige kampgejst fremgår også af undersøgelsens spørgsmål om, hvordan de vil beskrive netop deres virksomheds situation et par år frem i tiden. Her er topscoreren organisk vækst, det tror flest på. Men også vækst via alliancer får medaljeplads. Fokusering på deres virksomheds kernekompetencer - et tilbage-til-rødderne-scenario - ligger nummer tre. Stagnation tror ingen på, og frasalg scorer meget lavt.
It-virksomhedernes ledere giver også et bud på, hvilke forretningsområder der vil være mest hotte inden for de næste par år. Det er en top 13-liste fra hestens egen mund - de forretningsfolk, som til daglig har fingeren på pulsen.
Tættere kommer man næppe et kvalificeret bud på it-branchens mest voksende forretningsområder i de næste par år.
Det er bemærkelsesværdigt, at systemintegration, CRM, SCM og servere ligger langt nede på listen. Danmark er under forvandling til et service- og vidensamfund med en stor service-, transport- og detailhandelsbranche. Men it-branchen tror tilsyneladende ikke, at det er her, de største vækstområder vil ligge rent forretningsmæssigt.
Derimod er det forventeligt, at outsourcing sammen med applikationer/software udpeges som områder i højvækst.
boks: Bliver på pladsen
Trofastheden er stor inden for it-branchen. Kun 13 procent af topcheferne forventer, at de skal have job uden for branchen eller ligefrem pensioneres inden for de næste fem-ti år. Pensions- og udlængslen er størst inden for virksomheder med mere end 200 ansatte eller i virksomheder, der er langsomt voksende.