Fyringer på dagsordenen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Sidste år forventede kun fem procent af alle danske it-virksomheder, at de i år skulle fyre flere medarbejdere end ansætte, men tallet blev syv gange så højt. Det samme mønster tegner sig for næste år. Kun fem procent af virksomhederne forventer at fyre flere i 2004, end de ansætter.

Hvis man næste år skulle vælge virksomhed efter størst mulig sikkerhed mod at blive fyret, skulle man gå efter en lille virksomhed med fem til ni ansatte, en hurtigt voksende it-virksomhed eller en virksomhed inden for softwareproduktion.
Hvis man går efter virksomheder, hvor der næste år er størst mulig chance for at blive ansat, skal man vælge en hurtigt voksende virksomhed, en med 10-49 medarbejdere eller en inden for konsulent- og serviceydelser. Det fremgår af Deloitte & Touche IT-Vækstbarometer 2003.
Flere fyringer end forventet
Der tegner sig dog det samme mønster for virksomhedernes udmeldinger om ansættelser et år frem, som når topcheferne skal budgettere næste års omsætning og indtjening. Det har de generelt meget vanskeligt ved.
Næsten ni ud af ti it-virksomheder ansætter færre og fyrer flere medarbejdere, end de forventede for et år siden. Hver femte virksomhed (19 procent) forventede i 2002, at beskæftigelsen ville vokse med 10-25 procent i 2003. Det skete kun for hver tiende virksomhed (ni procent).
Næsten hver tredje virksomhed (30 procent) forventede en vækst i antallet af medarbejdere på op til ti procent. Det opnåede kun halvdelen (16 procent) af dem.
Bunden - bogstavelig talt - var, at kun hver 20. virksomhed (fem procent) i 2002 forventede at fyre flere medarbejdere, end de skulle ansætte.
Men da det kom til stykket, var det tilfældet i syv gange så mange (35 procent) virksomheder. Hver tredje virksomhed i den danske it-branche endte nemlig med at trække i katapulten og foretage flere fyringer end ansættelser i 2003.
Bagklogskabens ulidelige lethed
- Det er nedgangstider med konsolideringer og reorganiseringer, og det kræver en hårfin balance at lægge virksomheden på det rette ambitionsniveau, mens man afskediger, motiverer resten af medarbejderne og eventuelt ansætter nye folk med andre kvalifikationer, siger partner Kim Gerner, Deloitte & Touche Videncenter IT, Tele og Medier.
- Det er min erfaring, at det kan betale sig for ledelsen at skære så dybt, som det er ansvarligt og realistisk muligt første gang. Også selvom det er lettere sagt end gjort. Gentagne fyringsrunder er opslidende og kan i værste fald være totalt ødelæggende for virksomheden, siger Kim Gerner. Især hvis de tilbageblevne medarbejderne demotiveres og mister troen på ledelsen.
I det kommende år forventer kun fem procent af topcheferne at skulle fyre flere, end de ansætter. Det samme lave niveau forventede topcheferne også i de sidste tre års undersøgelser. Men realiteten var, at syv gange så mange (35 procent) var fyret året efter. Hvis det mønster gentager sig - som det hidtil har gjort år efter år - er der formentlig også massive fyringer på vej i 2004.

boks: De langsomst voksende fyrede flest
Sammenlignet med sidste år rullede der netto flest medarbejderhoveder i de langsomst voksende virksomheder, dem med over 200 ansatte og dem i hardwareproduktion. Især de hurtigt voksende virksomheder og dem med 10-49 ansatte fyrede færre, end de hyrede. Det viser Deloitte & Touche IT-Vækstbarometer 2003.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere