Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. september 2003.
På onsdag letter årets Computerworld Top 100-konference med fuldt hus, fokus på iværksættere og kåring af de dygtigste, største og hurtigste it-virksomheder i Danmark. Scenen er den gamle lufthavnsbygning i Københavns Lufthavn.
Fokus på bundlinien
Der er "fully booked" til årets Computerworld Top 100 konference på onsdag i den elegante, gamle lufthavnsbygning fra 1939 i Københavns Lufthavn. Der er 250 sæder i bygningen, og IDG-konferenceafdelingen melder alt udsolgt. Men som i enhver lufthavn er der en lille, kaotisk chance for at få en plads i stedet for eventuelle "No show"-passagerer.Efter tre års bastant økonomisk nedtur med striber af blodige afskedigelser, giganttab og knaldrøde regnskaber er der morgenluft på vej. Det vil kunne fornemmes på Computerworld Top 100 konferencen. Her kan man for første gang få fingre i seneste nummer af Computerworld Top 100-magasinet, som indeholder en gennemgang og analyse af årets regnskaber. Magasinet indeholder også forventningerne til it-branchens fremtid, som det fremgår af en helt ny undersøgelse fra Deloitte & Touche gennemført blandt dansk erhvervslivs top-chefer - det såkaldte IT-Vækstbarometer 2003.
Barske realiteter
Temperaturen i it-branchen kan direkte aflæses i Top 100-regnskaberne. Men de barske realiteter slår også igennem hos direktørerne i it-branchen. De fører krig på mange fronter. Svigtende efterspørgsel, øget konkurrence og behovet for at motivere medarbejderne på trods af fyringer og interne tilpasninger er nogle af de forhindringer, der skal forceres for at komme branchens nok allerstørste problem til livs - den faldende indtjening. Det viser de første resultater af IT-Vækstbarometeret 2003.At være dansk it-topchef er som at balancere på en knivsæg. De hårde tider slår igennem så godt som overalt i it-branchen. Ikke mindst på bundlinien. Tre ud af ti danske it-virksomheder opnår ikke den indtjening, de har budgetteret med. Særligt hårdt ramt er hardwareproducenterne. Her er det kun lidt flere end halvdelen af virksomhederne, der fik den forventede indtjening. Mens godt tre ud af fire af softwareproducenterne fik det, de forventede på bundlinien. Reaktionerne på de barske, økonomiske realiteter falder prompte. Kim Gerner, partner og leder af Deloitte & Touche Videncenter IT, Tele og Medier, mener, at virksomhederne har godt fat om nælden.- Vi ser i stigende grad, at it-virksomhederne reorganiserer og tilpasser sig de nye markedsvilkår. Det er en tendens, der fuldstændig gennemsyrer årets undersøgelse. Hvor vi i de foregående års undersøgelser så en mere afventende holdning, hvor mange virksomheder kun så småt erkendte, at nedturen virkelig var af mere permanent karakter, er det nu en fastslået realitet.- De fleste virksomheder gør, hvad de kan, for at få bundlinien under kontrol. Set over en bred kam har de hårde tider ikke fået it-topcheferne til helt at miste modet - der er stadig håb og gyldne forventninger i branchen, siger han.Ordstyrere er chefredaktør Arne Steinmark og journalist Dorte Toft, Computerworld. Konferencens talere er Kim Gerner (Deloitte & Touche), Michael Mathiesen (CellPoint), Lars Monrad-Gylling (IT-Brancheforeningen), Carl Christian Ægidius (IBM), Steen H. Knudsen (Mærsk Data), Finn Hindkjær Pedersen (Ementor), Jesper Balser (Microsoft) og Mette Vesterager (Cryptico).
Billedtekst:
For at skabe den rette stemning af luft under vingerne er årets Computerworld Top 100 konference henlagt til Vilhelm Lauritzen-terminalen (VL-39), der blev bygget i 1939 og var i brug frem til 1960. Den blev flyttet i 1999 og er færdigrenoveret i år for 100 millioner kroner. Flytningen er optaget i Guiness Rekordbog som europæisk flytterekord.