Bestyrelsen kan mødes på nettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. september 2003.


Et advokatfirma i
Kolding har udviklet landets første it-system til virksomheder, så
bestyrelsen kan mødes og tale sammen på nettet og gennemføre juridisk gyldige bestyrelsesmøder og generalforsamlinger.

Digitale møder
Det bliver svært at finde på en god undskyldning i fremtiden for at møde uforberedt op til et bestyrelsesmøde. Det kan blive gevinsten for en virksomhed, hvis den har anskaffet et nyt it-system fra Kolding-advokaterne Tærø Nielsen & Hulgaard. Det hedder "Den Elektroniske Bestyrelse" og er, efter hvad advokaterne siger, det første it-system af sin art her i landet.

Undskyldninger gav ideen
- Jeg har i mange år fungeret som professionelt bestyrelsesmedlem eller formand i en række mellemstore virksomheder her i Jylland. Ofte har jeg oplevet, at folk mødte uforberedt. Så sagde de ikke noget, eller også sagde de alt for meget. Det giver bestyrelsesmøder, hvor hele mødet går med beretningen og efterretningen, og man når aldrig frem til, hvad bestyrelsesarbejdet egentlig drejer sig om, nemlig virksomhedens strategi, siger advokat Peter Tærø Nielsen, Tærø Nielsen & Hulgaard advokater, Kolding.Det var de mange og tit yderst fantasifulde undskyldninger, der for et år siden fik Peter Tærø Nielsen til at fundere over, om man ikke kunne lave en virtuel boghylde. En hylde i et sikkert rum på internet, hvor alle oplysninger stod. Virksomhedens vedtægter, referater, regnskaber, organisationsplan og aktiebog. Alt muligt som man hele tiden kunne have ved hånden på nettet.

Folketinget hjalp til
Advokaterne talte med deres it-husleverandør. Men det kom der ikke noget ud af. Så vedtog folketinget i april en lov med i krafttræden den 1. oktober, som gjorde, at elektroniske bestyrelsesmøder og generalforsamlinger ikke bare var praktiske, men også fik juridisk gyldighed. Loven var primært tænkt til store børsnoterede selskaber, så de eksempelvis kunne bruge videokonferencer.- Så dukkede ideen om den virtuelle boghylde op igen, og jeg kiggede på, hvilken betydning loven kunne have for mindre og mellemstore virksomheder. Det endte med, at vi fik udviklet it-systemet. Det fungerer, og vi er ved at installere det første system hos en virksomhed, siger advokat Peter Tærø Nielsen.Er der en pc med internetforbindelse i nærheden, kan man få adgang til alle oplysningerne i bestyrelsen, debattere eller holde møde. Systemet kan fungere som et intranet, og sikkerheden minder om homebanking-systemer.

Boks:
Tærø Nielsen & Hulgaard Advokater
Erhvervsadvokater med speciale i skatteret, generationsskifte, entrepriseret og professionelt bestyrelsesarbejde. Første danske advokatfirma, der i 1990 etablerede kontor i Polen.
Prisen for programmet Den Elektroniske Bestyrelse er 22.000 kroner (engangsbeløb) inklusive virksomhedens dokumenter lagt ind i systemet. Hosting, backup, juridisk/teknisk hotline er 12.000 kroner årligt. En demoversion ligger på: https://www.detelektroniskeselskab.dk/demo

Billedtekst:
- Det er en lovændring i april med ikrafttræden den 1. oktober, som gør det muligt at afholde
juridisk gyldige bestyrelsesmøder på nettet, siger drivkraften bag "Den Elektroniske
Bestyrelse", erhvervsadvokat og Peter Tærø Nielsen, Tærø Nielsen & Hulgaard Advokater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere