Tilbage på sporet efter Irak-krigen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juli 2003.


Computerworlds it-investeringsindeks dykkede under krigen i Irak, men nu tror de danske virksomheder i det nyeste 3. kvartalsindeks fra IDC igen på, at det er tid til nye it-indkøb i de kommende 6-12 måneder. Optimismen om en langsom og stabil it-vækst er tilbage - især i software, it-service, fremstillingsbranchen og i mindre og mellemstore virksomheder - mens ingen tror på vækst i den offentlige sektor.

IT-indeks 3. kvartal 2003
De danske virksomheder er kommet sig over
Irak-krigen. Især de større virksomheder med over 500 ansatte er ikke længere skræmte over udsigten til en langtrukken, international krise i en betydningsfuld oliestat. Med en rekordlav rente fulgt af svagt stigende kurser på aktiemarkederne er virksomhederne nu igen indstillet på at investere i it - ikke kun hardware men også software og it-service. Den ulmende optimisme om ny it-vækst fremgår af it-investeringsindekset for 3. kvartal 2003, som analysefirmaet IDC Nordic netop har udarbejdet for Computerworld. Det er den i øjeblikket nyeste analyse på området, hvor IDC har spurgt et repræsentativt udsnit af danske virksomheder om deres it-investeringsplaner for de kommende 6-12 måneder i forhold til den tilsvarende periode tidligere. Svarene fra de danske virksomheder i det netop startede 3. kvartal 2003 er igen svunget tilbage til førkrigs indeks-værdien på 2,8. Det er den samme værdi nu i 3. kvartal 2003, som blev målt i 1. kvartal 2003 - før Irak-krigen. Det betyder, at virksomhederne nu igen er tilbage på det optimistiske spor, som startede for et år siden i sommeren 2002 om en langsom og stabil vækst i virksomhedernes it-investeringer. Det tidligere it-indeks, 2. kvartal 2003 blev gennemført, mens krigen i Irak var i fuld gang. Det gav et lille fald - fra 2,8 til 2,7 - i den ellers generelle tendens hos virksomhederne om fornyet vækst, der startede for et år siden. Virksomhedernes optimistiske holdning til ny it-vækst i it-indekset passer fint med IDC's almindelige analyse for udviklingen på det danske it-marked i år. IDC regner fortsat med en vækst på tre procent i 2003 for den danske it-branche. Til sammenligning faldt branchen med to procent i 2002.

"Irak ingen indflydelse"
Hos pumpefabrikanten Grundfos bliver der investeret i it fuldstændig efter planerne, og de planer har krigen i Irak ingen indflydelse haft på. - Vores it-planer har rakt længere end krigen i
Irak, og de planer har vi fulgt. Vi har investeret pænt store beløb i it de sidste par år og fortsætter med investeringerne de næste par år, siger Thor Lund Jensen, it-direktør, Grundfos.
kk

"Vi passer på pengene"
Coloplast i Nordsjælland passer på pengene og kigger grundigere på it-budgetterne i dag, end virksomheden har været vant til tidligere. - Men informationsteknologiens betydning for forretningen stiger samtidig, og hvis vi laver nye forretningstiltag, så investerer vi samtidig i den nødvendige it, konstaterer koncern edb-chef Poul Moes.
Han tilføjer, at Coloplast konstant er vokset de sidste mange år og dermed også investeringerne i it, men at virksomheden samtidig slår bremsen i så snart en aktivitet ikke umiddelbart fremmer forretningen. kk

"Skyd bjørnen først"
It-distributøren Ingram Micro burde om nogen kunne mærke, om lysten til at investere i it er blevet større.
- Næh vi mærker ikke en større investeringslyst. Skyd nu bjørnen før I sælger skindet, siger administrerende direktør Ole Eklund med henvisning til IDC's tro på en fornyet investeringslyst. Eklund vurderer, at kunderne absolut kun køber det nødvendige, men at to ting måske kan snyde lidt. - Måske bliver der solgt flere enheder, men samtidig falder prisen, så værdimæssigt giver det ikke nogen vækst. Og så tror jeg ikke, at Irak-krigen har haft nogen indflydelse på lysten til at investere, siger Ingram Micro-direktøren. kk

BOKS:
Computerworlds it-investeringsindeks
Det er analysevirksomheden IDC Nordic, som for Computerworld i hvert kvartal producerer Danmarks eneste it-investeringsindeks. Det sker ved at spørge 400 erhvervsvirksomheder om de har "højere", "lavere" eller "de samme" forventninger til deres it-investeringer i de kommende 12 måneder i forhold til de seneste 12 måneder. Virksomhederne er repræsentativt udvalgt så de giver et billede af det samlede danske erhervslivs it-investeringer.
IT-investeringsindekset måler således den forventede interesse for it-indkøb i fremtiden i forhold til tidligere på en skala fra 1 til 10. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre. Men indekset er som en rullende fartmåler for hvor tændte erhvervslivets virksomheder er for it-investeringer i de kommende 12 måneder sammenlignet med året før.

Graftekst:
Faldet i 2. kvartal viste sig at være et midlertidigt dyk i it-væksten på grund af virksomhedernes frygt for påvirkningen fra Irak-krigen. Danske virksomheder signalerer igen optimisme om nye it-indkøb i den netop gennemførte 3. kvartalsmåling 2003. Optimismen er i dag den samme som i 1. kvartal 2003 før Irak-krigen. Målt til en indeksværdi på 2,8 - den mest positive holdning i erhvervsvirksomhederne til nye it-køb siden 1999. Forventningerne i danske virksomheder til flere nye it-køb i de kommende 6-12 måneder, ifølge it-indekset svarer meget godt til IDC's analyse for den danske it-branche om en vækst på tre procent i 2003, mens virkeligheden ikke passede helt sammen med forventningerne sidste år. Dengang faldt it-branchen (sælgerne), ifølge IDC-analysen med to procent trods virksomhedernes (købernes) forventninger om stigende it-indkøb ifølge it-investeringsindekset 2002. Virksomheders forventninger til investeringer kan i nedgangstider være større end den økonomiske formåen.

Graftekst:
Efter frygten for følgerne af Irak-krigen i 2. kvartal forventer de store virksomheder nu i 3. kvartal at øge it-investeringerne. De store virksomheder ligger højst i indekset og trækker samtidig hele it-væksten op. De små og mellemstore virksomheder udgør dog ifølge IDC tilsammen et stort højvækstpotentiale. Deres indkøb er i dag vokset til 30 procent af it-markedet - og indkøbene er i det sidste år vokset relativt hurtigere end hos store virksomheder.

Graftekst:
Der er et andet tegn på, at it-markedet gradvist er på vej tilbage til "normal før Irak". De sidste to kvartaler har investeringer i hardware været større end i software og it-service. Forklaringen var en udskiftning i en ophobning af gammelt it-udstyr i virksomhederne, som det trods sparetider ikke længere kunne betale sig at beholde. Udskiftningen af hardware fortsætter, men der forventes nu i de kommende 6-12 måneder også vækst i software- og it-service-investeringer. Et tegn på et mere normalt it-indkøbsmønster for virksomheder med træk på alle tre produktgrupper samtidig.

Graftekst:
På toppen af virksomheder fordelt på brancher ligger igen i 3. kvartal finans, tele/transport og handel. Men de tre gamle topbrancher har fået følgeskab af fremstillingsbranchen, den største ændring i de sidste tre måneder. Netop virksomhedernes produktion er i fokus for at yde mere for mindre i en økonomisk stagnation og lavvækstperiode. De offentlige virksomheder forventer ifølge it-indekset et fald i it-investeringer i de kommende 6-12 måneder. Måske en realistisk forventning, da det er, hvad de offentlige virksomheder selv giver udtryk for i undersøgelsen. Men en meget bemærkelsesværdig forventning. Faldet er i stik modsætning til udmeldingerne om eGoverment og andre offentlige it-initiativer fra regeringen, politikere og i pressen om, at den offentlige sektor i fremtiden netop skal være et it-mæssigt højvækstområde.

Billedtekst:
- Vi er ikke i stand til at vurdere it-branchen, når den rammes af store internationale begivenheder som krige. Men efter Irak-krigens afslutning forventer vi ikke større ting fra det område. En borgerkrig i Irak kunne få en indvirkning på verdensøkonomien og udviklingen i it-investeringer. Men det forventer vi ikke. Tværtimod regner vor IDC-analyse med en vækst på tre procent i 2003 i den danske it-branche. Det er mere end i Sverige og Norge. Kun Finland kan forvente en højere vækst end Danmark, siger administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere