Teknologien er samfundets trækkraft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


ITEK's årsmøde i onsdags lancerede en rapport med et optimistisk budskab om, at it, tele, elektronik og kommunikation mere end nogensinde er den økonomiske trækkraft i vidensamfundet. Men der var løftede pegefingre til regeringens svage forskningsbevillinger og virksomhedernes manglende forståelse for forbrugerne.

Tendens i itek-sektoren
Teknologi er godt. Det er trækkraften, hvis vort samfund baseret på viden fortsat skal vokse og udvikle sig økonomisk og velfærdsmæssigt. Men teknologi alene gør det ikke. Der skal i højere grad end tidligere lyttes til forbrugerne og tages hensyn til makroøkonomien. Det er budskabet i en netop offentliggjort rapport "Trends i ITEK-sektoren", som blev diskuteret på årsmødet forleden i Dansk Industris branchefællesskabet ITEK, som omfatter virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation. Rapporten konkluderer, at det teknologisk fortsat går fremad. Trods dotcom-sammenbruddet i 2000 med konkurser og massefyringer i hele sektoren frem til nu, så er de teknologiske virksomheder i fremdrift og bidrager med en større vækst end nogen anden branche til samfundets økonomiske udvikling målt på det såkaldte bruttonationalprodukt (BNP). Teknologi som økonomisk trækkraft er ikke kun en øjeblikkelig effekt, det vil fortsætte de kommende 10 - 15 år.Det er ikke kun itek-virksomhederne, som tror på det teknologiske træk. Den ti uger gamle Vismandsrapport har som tema, at teknologien er grundlaget i de kommende tre-fire års vækst i videnssamfundet. Det samme synspunkt gjorde en rapport fra Videnskabsministeriet gældende i sidste uge.

Oversolgt WAP og 3G
- Teknologien i itek-sektoren er vigtig og forudsætningen for vækst og velfærd med hurtigt skiftende markeder og stadig kortere produktlivscyklusser. Men teknologien er ikke alt. Forbrugerne skal i højere grad tilgodeses, og overordnede tendenser som en faldende arbejdsstyrke, globalisering og værdikæder i opbrud påvirker processen stærkt. Det viser eksempelvis den "oversolgte" WAP- og 3G-teknologi, sagde direktør Tom Togsverd, ITEK. Den generelle samfundsmæssige, teknologiske og forbrugermæssige udvikling skærper ifølge rapporten kravene til danske virksomheder og øger udfordringerne til Danmark som nation. Blandt de overordnede tendenser, som rapporten omhandler, er en markant faldende arbejdsstyrke. En fremskrivning viser, at i tiden omkring år 2015 vil antallet af personer uden for arbejdsstyrken overstige antallet af personer i arbejde. Et problem, som de teknologiske tendenser formentlig vil mindske. Itek-sektoren har i de seneste år bidraget betydeligt til produktiviteten i samfundet med helt op til en tredjedel af den økonomiske vækst i bruttonationalproduktet. Væksten skyldes især, at produktion af itek-produkter har stærkt faldende priser og stærkt stigende kapacitet. Mikroprocessorer bliver mindre, mere effektive, pålidelige, kommunikerende, selvkonfigurerende, mindre energiforbrugende og ekstremt billige - trods høje udviklingsomkostninger, fordi de masseproduceres. Derfor vokser mulighederne for at indbygge intelligens i alt - tjenester, materialer og produkter. Rapporten konkluderer også, at den teknologiske udvikling er international, så der er kun plads til Danmark, hvis vi selv spiller bolden. Vi skal ikke blot forstå den udenlandske udvikling når det gælder markeder, teknologi og forbrugere. Vi skal også have et højere dansk vidensniveau. Vi kører allerede på 1. verdensklasse med teknologier som optisk og trådløs kommunikation, mobil og software (eksempelvis Giga og Navision).

Sander må til lommerne
Vor offentlige forskning er ifølge rapporten alt for lille - trods videnskabsminister Helge Sanders universitetsreform og danske forskeres og virksomheders store evner til at netværke sammenlignet med udlandet. Regeringen lever således ikke op til EU-målsætningen fra Barcelona om at skrue forskning og udvikling (FoU) op til tre procent af bruttonationalproduktet (BNP). Der mangler en milliard kroner om året for at nå det mål.
Regeringen får også et rap for ikke at have skruet uddannelserne sådan sammen, at de unge har lyst til at bekæftige sig med teknologi. Danske virksomheder forstår slet ikke forbrugerne godt nok . Teknologien udvikles for fuld kraft, men hvad hjælper det hele, hvis produktet ikke er et hit hos brugeren. Forbrug drejer sig i dag om personlig identitet og selvrealisering - ikke bare at have produktet men at have det på den rigtige måde. Det gælder også forbrugeren i den offentlige sektors systemer, hvor digitalisering nu er nøgleordet i lyset af besparelser og regeringens skattestop. Effektivisering er o.k., men det lykkes kun fuldt ud, hvis servicen rammer plet.

Billedtekst:
- Kraftigere, mindre og billigere computere har længe været et markant udviklingstræk. Det bygger på "Moores lov" om, at antallet af transistorer i en processor fordobles hver 18. måned. Intels topchef Craig Barrett sagde for nylig, at Moores lov holder 10-15 år endnu. Det betyder, at silicium indtil videre vil være hjørnestenen i computerchips på grund af de forholdsvis lave produktionsomkostninger, sagde direktør Tom Togsverd, ITEK. Foto: Torben Klint

Boks:
Rapport om fremtiden

ITEK, Dansk Industris branchefællesskab, som omfatter virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation, har udgivet en ny rapport "Trends i ITEK-sektoren". Computerworld har plukket i rapporten:

Vigtige teknologiske tendenser
¥ Konvergens mellem itek-, bio-, materiale- og energitekno- logier, der resulterer i DNA-computing og biochips
¥ Nanoteknologi, der resulterer i helt nye materialer
¥ Pervasive computing, "computere i alt"
¥ Stigende kapacitet i mikroprocessorer
¥ Effektiv produktion
¥ Grid-computing, netværk danner supercomputere
¥ Nye arbejdsformer, kollaborationsnetværk

Det offentlige bør:
¥ Øge forskning i itek via øremærkede bevillinger
¥ Forbedre uddannelserne
¥ Udbyde efteruddannelse - e-læring.
¥ Skabe incitamenter til øget forskning og udvikling i
virksomheder.
¥ Være en superbruger af nye itek-løsninger

Virksomhederne bør:
¥ Øge egen forskning og udvikling
¥ Bidrage til læring og efteruddannelse
¥ Udvikle forretningen via innovation og produktudvikling
¥ Samarbejde med videncentre og deltage i globale netværk
¥ Skabe attraktive arbejdspladser
¥ Være professionelle og kundeorienterede leverandører med et synligt samfundsmæssigt engagement

Boks:
Forfatterne bag rapporten "Trends i ITEK-sektoren"

Direktør Henrik Dahl, Advice Analyse & Strategi
Divisionschef Per Ølund Hansen, DELTA
Forretningschef Jens Branebjerg, DELTA
Professor Knud Erik Skouby, Danmarks Tekniske Universitet
Professor Kim Guldstrand Larsen, Aalborg Universitet
Lektor Lone Leth Thomsen, Aalborg Universitet
Lektor Bent Thomsen, Aalborg Universitet
Jim Sheridan, TDC
Country Manager Flemming Ast, Nokia Danmark

Rektor Mads Tofte,
IT-universitetet

Jonas Svava Iversen,
Teknologisk Institut

Underdirektør Kim Østrup, IBM
Udviklingsdirektør Morten Skov, Tellabs
- samt Dansk Industri og DI branchefællesskabet ITEK




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere