Bankcentral jagter it-kunder i pension, bolig og forsikring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.


Bankernes EDB Central er i fuld gang med at udvide driften af banksystemer med nye forretningsområder til ejendomsmæglere, pensions- og forsikringsselskaber. Det sker i samarbejde med it-firmaer som Plass Data og Edlund A/S.

Nye forretninger
Mens mange bankers datacentraler vokser ved at købe hinanden op, har BEC - Bankernes EDB Central i Roskilde og Herning valgt en helt anden vækststrategi.
BEC har i forvejen mange forskellige banker som kunder, mens de fleste andre som Nordea, DM-data og JN Data kun kører it-driften for en enkelt eller to banker.
Det er den ekspertise i fælles it-systemer til mange banker, som BEC nu udvider med en række nye forretningsløsninger til såvel de eksisterende bankkunder som helt nye kunder blandt ejendomsmæglere, advokater og forsikringsselskaber.
BEC står for integration, tilpasning og driften af løsningerne, mens systemerne leveres fra samarbejdende it-firmaer som Plass Data Software (bolig) og Edlund (livs- og skadesforsikring), og flere partnere er formentlig på vej.

Ikke til korte forhold
Desuden samarbejder BEC med to andre. Levering af it-infrastruktur til 300 bankfilialer med pc'er og printere er siden 2001 kommet fra Ementor (tidligere Eterra), investeringssystemer kommer fra Sparinvest, som BEC købte i 2002, og realkredit fra Totalkredit.
BEC ejes af 29 lokalbanker, de såkaldte medlemsbanker. De står for næsten to tredjedele af BEC-omsætningen, og den største medlemsbank sidder på otte procent af omsætningen. En markant forskel fra de store bankers datacentraler. Den resterende tredjedel af BEC-omsætningen kommer fra andre banker, såkaldte servicekunder.
Det er udenlandske banker som LB Kiel/Gudme Raaschou og SEB samt danske banker som Nykredit Bank, Pensabank og Totalkredit.
- Vi er ikke til korte forhold. Jo længere vi har en servicekunde, jo bedre bliver kundeforholdet, siger direktør Leo Svendsen, BEC.
Han udgør sammen med administrerende direktør Claus Gundborg direktionen i BEC, og de er hovedarkitekterne bag it-centralens nye vækststrategi.

Større og stærkere BEC
Økonomisk er BEC stærkt kørende med vækst i omsætningen, en stigning på 5,2 procent i 2002-regnskabet og resultatet før skat blev 16,3 million kroner, næsten en tredobling i forhold til 2001.
Den nye vækststrategi om at vokse i nye markeder er besluttet i erkendelse af, at det kræver et større og stærkere BEC for fortsat at kunne udnytte de teknologiske muligheder og udvikle nye, konkurrencedygtige løsninger. BEC vil ikke gå på eventyr på nye uprøvede markeder fjernt fra hjemmebanen, som det udtrykkes i 2002-årsberetningen.
Tværtimod skal væksten bygge på BEC's kernekompetencer for at udnytte, hvad der adskiller BEC fra de øvrige i markedet.
De nuværende medlemsbanker (ejere) og servicekunder skal fortsat have topprioritet og vokse. Samtidig med vækststrategien i de nye forretningsområder med at skabe en udvikling (til blandt andet ejendomsmæglere og forsikringsselskaber), hvor mange kunder deles om en fælles teknisk og systemmæssig infrastruktur. Det er styrken i fællesskabet. BEC's slogan er, at vi leverer ikke "bare" et system eller en driftsydelse - vi leverer teknologisk konkurrencekraft.
- Vi tror, at vi kan blive større og stærkere igennem vor nye vækststrategi. Den startede for fuld styrke den 1. januar i år og skal foreløbig køre i tre-fire år. Den årlige vækst i omsætningen vil ligge på fem til otte procent, og vore servicekunder vil vokse fra 33 procent til omkring 50 procent af omsætningen, siger direktør Leo Svendsen, BEC.

Boks:
BEC - Bankernes EDB Central

2001 2002
Omsætning millioner kroner
Medlemsbanker 330,3 366,7
Servicekunder 210,1 199,8
Andre indtægter 11,1 13,8
Omsætning i alt 551,5 580,3

Resultat 6,5 15,4
Antal ansatte 554 556

BEC fakta
Data:
¥ 29 medlemsbanker.
¥ 650 millioner transaktioner fra banker og selvbetjeningsprodukter pr. år.
¥ 2,5 millioner kundeforhold oprettet i BEC's
systemer.
¥ 3,2 millioner konti oprettet i BEC's systemer.
¥ 0,7 millioner depoter
oprettet i BEC's systemer.
¥ 15.000 terminaler og
printere tilsluttet BEC.
¥ 350.000 brugere af
Webbank.
¥ 21.000 brugere af
erhvervssystemet.
¥ 1,3 ton papir udskrives dagligt - centralt på BEC.
¥ 38.000 forsendelser dagligt (kontoudskrifter m.v.)

BEC's medlemsbanker (ejerne)
¥ Amagerbanken
¥ Arbejdernes Landsbank
¥ Danske Andelskassers Bank
¥ De Mindre Pengeinstitutters Dataformidling
¥ DiskontoBanken
¥ Finansbanken
¥ Foreningen Mindre
Pengeinstitutter
¥ Forstædernes Bank
¥ GrønlandsBANKEN
¥ HaandværkerBANKEN
¥ Handelsbanken
¥ Hvidbjerg Bank
¥ Lokalbanken
¥ Lollands Bank
¥ Lægernes Pensionsbank
¥ Midtbank
¥ Morsø Bank
¥ Møns Bank
¥ Pen-Sam Bank
¥ Ringkjøbing Bank
¥ Roskilde Bank
¥ Salling Bank
¥ Sammenslutningen
Danske Andelskasser
¥ SkandiaBanken
¥ Skælskør Bank
¥ Totalbanken
¥ Vestjysk Bank
¥ Vinderup Bank
¥ Vordingborg Bank

Billedtekst:
- Vi startede som en bogføringscentral, så blev vi bankernes
it-afdeling, og nu angriber vi nye forretningsområder som bolig, pension, skadesforsikring og investering. Via samarbejdsaftaler med eksempelvis Plass Data på boligområdet, hvor der er få store og rigtig mange små mæglerkæder. Det er en tidskrævende vækststrategi. Det er som at så et frø. Vi er kendt hos bankerne, men vi skal først lære hinanden at kende hos de nye kunder. Men vi har tid til at gøre arbejdet ordentligt, og vi har allerede indgået aftaler med mindst en ny kunde og har en halv snes kundesager i hvert nyt forretningsområde, siger direktør Leo Svendsen, BEC.
Foto: Torben Klint

Plass Data Software A/S
BEC-samarbejdspartneren på boligområdet, Plass Data Software A/S, ligger i Holbæk og har netop haft 25 års jubilæum. Firmaet har 50 medarbejdere, som udvikler og sælger software (brancheløsninger) primært til den finansielle sektor og sundhedssektoren blandt andre Nordea Bank, DanBolig, advokater, tandlæger, fysioterapeuter, fodterapeuter og psykologer. Desuden samarbejdes med it-afdelinger i større virksomheder blandt andre Lundbeck, Energi E2, Forsvaret og Rigspolitiet.
Plass Data Software er ejet 100 procent af stifteren, administrerende direktør Bendt Plass-Nielsen, 67 år, som netop er gået på pension. Omsætningen (2002) var 36 millioner kroner med omkring en million kroner i overskud, og så vidt vicedirektør Karsten Hector husker, har der altid været sorte tal i regnskabet.
- Samarbejdet bygger på, at vi har udviklet boligmæglersystemet Domidont med salgsopstillinger, kalender og købsaftaler, og BEC kan hoste systemet med høj oppetid, lang åbningstid og høj sikkerhed. Et telefonstik og så er ejendomsmægleren kørende. Men det er fleksibelt, så ejendomsmægleren kan vælge selv at køre det lokalt som client/server, siger vicedirektør Karsten Hector, daglig chef for Plass Data Software.
Han fortæller, at samarbejdet med BEC har givet tre nye ejendomsmæglerkunder på Domidont: DiBaBolig, et datterselskab af DiskontoBanken med fem boligbutikker i Næstved, VestJysk Bolig ejet af Vestjysk Bank, og "et godt HJEM" ejet af Totalbanken på Fyn. Alle tre er medlemsbanker hos BEC.

Billedtekst: - Vi har netop opdateret mæglersystemet Domidont med 6.500 arbejdstimer til at køre Microsoft SQL, og vi er på vej med en tablet-pc, siger vicedirektør Karsten Hector, Plass Data Software A/S.

Edlund A/S
BEC-samarbejdspartneren på forsikrings- og pensionsområdet,
Edlund A/S, ligger i Valby og har i ti år udviklet software til forsikringsbranchen. Der er 50 ansatte til udvikling af løsninger til administration af livs-, skades- og pensionsforsikringer.
Edlund A/S blev i 2002 kåret af Computerworld som "Danmarks dygtigste it-virksomhed" med en placering som nummer et på Top 100-listen. En tal-cocktail bestående af, at omsætningen voksede med 44 procent til 74 millioner kroner i 2001, resultat før skat var 31,2 millioner kroner- en overskudsgrad på 42 procent. Hver medarbejder bidrog med 690.000 kroner på bundlinien, og pengeudnyttelsen - afkastningsgraden - var 39 procent.
I 2002 er selskabet dog gået 6,8 millioner kroner tilbage i omsætning til 60,9 millioner kroner. Overskuddet er faldet fra 21,3 til 13,1 millioner kroner.
- Vi har lavet en standardiseret løsning til regionale skadesforsikringsselskaber baseret på vore rammesystemer Forsikring.Net og Skade.Net. BEC tager integrationen til BEC's systemer og driften af det totale forsikringssystem. Det er nye kunder for os begge på et udvidet forretningsområde, siger administrerende direktør Erling Edlund Andersen, Edlund A/S.
Den første kunde er i hus. Det blev det mere end 150 år gamle forsikringsselskab "1848 DiBaForsikring" i Næstved, ejet af DiskontoBanken, medlemsbank i BEC. DiBaForsikring har valgt et skadesbehandlingssystem fra Edlund (Microsoft.Net) til administration og salg.

Billedtekst:
- DiBa-aftalen er den første i BEC-samarbejdet, endnu er der ikke lukket flere aftaler, siger administrerende direktør Erling Edlund Andersen, Edlund A/S, der var Danmarks dygtigste it-virksomhed på Computerworld Top 100-listen 2001.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere