Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.
Når printerne kommer online på internet skal sikkerhed tages alvorligt.
Hackede printere
Printere, der er koblet op på internet, har fået offentlige IP-adresser. Der kan de hackes nøjagtigt som pc'er og servere, og derfor er det store problem ved internet-printere sikkerheden. Leverandørerne må sørge for en løsning, der ligger i printernes firmware.
Det fastslår Kim Niebling, der er administrerende direktør i firmaet EuroForm, der har skabt en forretning på at udvikle intelligente printerløsninger baseret på udstyr fra HP.
Firmaet satser på at udvikle små, billige løsninger, der kan løse forskellige udskrivningsopgaver. Løsningerne udvikles med HP's Java-variant, Chai, der er specielt velegnet til printløsninger:
Småt og billigt
- Som vi ser det, vil der blive udviklet små og billige værktøjer til udskrivning, som de kendes fra Windows og web. Det er værktøjer a la WinZip, som kan løse konkrete opgaver til print, forklarer Kim Niebling.
Han peger for eksempel på små programmer, der automatisk kan hente data via web til et givet tidspunkt.
En af EuroForms løsninger, der har været en succes, er et program til udskrivning af visitkort. Udskrivningen sker på en internet-printer, der står hos EuroForm og står uden for firmaets firewall. Den har ikke været hacket.
HP anvender visitkortløsningen over hele verden og der er hidtil udskrevet mere end 50.000 visitkort på printeren.
Ligger på printeren
Løsningen ligger på printeren, som kunder kan kalde op via nettet. Fordelen ved at lave den som en internet-baseret løsning frem for i et tekstbehandlings-program er blandt andet, at man med web-teknologien får farveægthed med som sidegevinst. Det kan tekstbehandlingsprogrammer ikke magte, påpeger Kim Niebling:
- Det har stor betydning for de fleste virksomheder, at farven på for eksempel deres logoer er korrekte. Farve varierer typisk fra printer til printer, så derfor er det smart at lægge løsningen på printeren.
En anden løsning, EuroForm har lavet, er for DLG-koncernen (Dansk Landbrugs Grovvareselskab), der ønskede tidsstempling af sine udskrifter som led i sin kvalitetssikring. Tidsdata hentes automatisk ind på printeren fra en tidsserver på internet.
Megen snak - få løsninger
- Der har været megen snak om intelligent print, men det er ofte endt som løsninger til styring og overvågning af printerinstallationer, og det er ikke intelligent print, men derimod bare printer-management, vurderer Kim Niebling.
Udviklingen inden for intelligente printerløsninger drives efter hans opfattelse af krav fra kunder, der vil have løst nogle forskellige konkrete opgaver
- Men der skal volumen på, for at intelligent print for alvor bliver til noget. Volumen vil drive priserne på løsninger ned og samtidig være med til, at der fastsættes standarder, understreger Kim Niebling.
En standard, der ikke har fået det forventede gennembrud er IPP (Internet Printing Protocol). Det er blandt andet som følge af problemerne med sikkerhed.
- IPP var meget hip på et tidspunkt, men i dag kører vi på sikre forbindelser udelukkende baseret på IP-protokollen, siger Kim Niebling.
Mobilitet presser på
En vigtig udvikling inden for intelligent print vil finde sted i kraft af udbredelsen af mobile it-systemer. Udskrivning fra mobile enheder som mobiltelefoner, lommecomputere, tablet-pc'er og bærbare computere vil føre til nye intelligente printløsninger, spår Kim Niebling.
Han forudser også en udvikling inden for udskrivning, der indebærer, at det bliver ligeså almindeligt at udskrive fra sit web-baserede køleskab eller tv'et.
Billedtekst:
Kim Niebling, EuroForm: - Web bliver fremtidens transportør af intelligente printløsninger.
Foto: Torben Klint