Lang vejs rejse mod europæisk miljø-GIS

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. maj 2003.


Fundamentet for det fælleseuropæiske miljø-GIS-projekt Inspire er ved at blive fastlagt, men der går over ti år, før systemet er helt klar.

Europæiske miljødata
Der er fuld gang i arbejdet med det fælleseuropæiske GIS-projekt Inspire. Netop nu foregår en international høring, som afsluttes den 29. maj.
Men trods et intensivt arbejde i alle lande med Inspire, så varer det mange år, før projektet for alvor kan erklæres for afsluttet.
- Årsagen er blandt andet, at EU-landenes data om infrastruktur for geografisk information befinder sig på meget forskellige niveauer. De nordiske lande er typisk nået langt, mens de sydeuropæiske lande og en række af de kommende medlemslande halter langt efter, forklarer Jes Ryttersgaard, der er informatikchef i Kort & Matrikelstyrelsen (KMS).
Han tilføjer, at Danmark eksempelvis siden 1997 har haft en digital matrikel, mens en række lande sigter mod at have en digital matrikel klar i 2014.

Åben høring
Inspire-høringen er åben for alle via internet. Den består af 17 spørgsmål, der kan besvares af alle med interesse for Inspire.
- Vi kender spørgsmålene, men ikke spørgeskemaet bagved. Vi ved for eksempel ikke, om det er multiple choice, eller om der er mulighed for at tilføje forklarende tekst. Det har indflydelse på svarene, når vi svarer på Miljøministeriets vegne. Vi er nødt til nøje at overveje konsekvenserne af vores svar, og vi ved ikke, hvordan de vil blive afspejlet i et kommende direktiv, siger Jes Ryttersgaard.
Samtidig med høringen gennemfører en arbejdsgruppe en analyse af fordele og ulemper ved Inspire. Desuden udfører universitetet i den belgiske by Leuwen en undersøgelse, som er baseret på analyse af en række nationale hjemmesider i 32 europæiske lande.
Undersøgelsen skal kortlægge og vurdere niveauet af den eksisterende infrastruktur for geografisk information i landene.
Til oktober skal undersøgelserne munde ud i et udkast til direktivforslag, som afleveres til EU-Kommissionen, og så begynder den politiske behandling af projektet, som forventes afsluttet i 2006/2007.

Harmonisering og integration
Det tekniske forløb i Inspire er fastlæggelse af fælles standarder, harmonisering af data og endelig integration af systemer.
Inspire starter med etablering metadata (data om data). Metadata forventes at være klar omkring 2010 og skal danne bro mellem de nationale systemer og Inspire
Omkring 2014 og fremad forventes alle europæiske miljødata at kunne sammenstilles. Det sker ved at transformere nationale datasæt til det fælleseuropæiske system.
På dette tidspunkt vil det blive muligt at anvende den fælleseuropæiske miljøportal, der er resultatet af anstrengelserne, til analysearbejde i forbindelse med miljøspørgsmål.

Trækker lange it-spor
Uanset om Inspire nogensinde bliver realiseret, vil projektet formentlig trække sig lange og markante teknologiske spor i udviklingen af fælleseuropæiske offentlige it-systemer.
- Det er utrolig interessant at se, hvilken effekt Inspire får - uanset om projektet bliver til noget. Mange deltagere har mødt hinanden via projektet, og der er skrevet en lang række rapporter, hvor de allerfleste er på et højt teknologisk niveau og det har i sig selv en effekt inden for standardisering af it-systemer. Om ikke andet vil Inspire resultere i en række de facto-standarder, vurderer Jes Ryttersgaard.
En af tankerne med Inspire er netop, at når miljø-GIS-systemet er etableret, vil andre sektorer følge som perler på en snor. Det er baggrunden for, at KMS har valgt at inddrage en bred kreds af interessenter i følgegruppen for Inspire i Danmark.
Det er Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Amtsrådsforeningen Vejdirektoratet, Direktoratet for FødevareErhverv, Danmarks Statistik og Danmarks Miljøundersøgelser.

Billedtekst:
Jes Ryttersgaard, KMS: - Vi er endnu ikke afklaret omkring vores svar på den internationale høring om Inspire, og vi bliver stadig budt på overraskelser. Inspire er dog stadig fyldt med perspektiver. Foto: Torben Klint

Boks:
Om Inspire
Formålet med Inspire (INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe) er at støtte tilgængeligheden af geografisk information til brug ved formulering, implementering og vurdering af unionens politikker på miljøområdet samt at etablere en ramme for den gradvise udvikling af en harmoniseret geodata-infrastruktur.
Visionen for Inspire er blandt andet, at data kun skal indsamles Èn gang, og data bør vedligeholdes på det niveau, hvor det gøres mest effektivt.
Det skal desuden være muligt sømløst at samle geodata fra forskellige europæiske kilder og anvende geodata i fællesskab mellem mange brugere og til mange anvendelser, og det skal være muligt at udnytte information indsamlet på Èt niveau på de øvrige niveauer, for eksempel detaljeret information i detailstudier og generaliseret information til strategiske anvendelser.
Endelig skal geografiske informationer være nemmere at forstå og tolke ved at de bliver vist i den rette sammenhæng og er udvalgt på en brugervenlig måde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere