Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. maj 2003.
København eksisterer nu som en virtuel 3D-model, som kan anvendes til at inddrage borgerne aktivt i byplanlægningen.
Bymodeller
De digitale kommunale tekniske kort over hovedstaden har fået tilføjet yderligere en dimension. København eksisterer nu som en tredimensional model hvor ejendomme, terræn og beplantning kan studeres og anvendes til forskellige analyseformål.
Arbejdet med 3D-modellen blev oprindeligt affødt af et ønske fra teleselskaberne om at kunne analysere bygningers dæmpning af mobiltelefon-signaler.
Den digitale 3D-model afløser en aldrende træklodsmodel udført i mahogni, som har været både dyr og besværlig at opdatere og aldrig er blevet helt færdig. Den digitale model beskriver meget detaljeret bebyggede områder med omgivende terræn og bevoksning.
Visualisering
- Modellen kan blandt andet bruges til at visualisere, hvordan bygge- og anlægsprojekter vil ændre et område og danne baggrund for vurderingen af projekterne. Desuden kan den anvendes til kommunikationen til borgerne om disse projekter, forklarer markedschef Jesper Rye Rasmussen fra GIS-firmaet BlomInfo, som har udarbejdet 3D-modellen for Københavns Kommune.
- Projekterne kan lægges ind i grundmodellen. I og med at geometrien er nøjagtig, kan modellen så underkastes analyser som for eksempel skyggediagrammer, der viser hvordan et nybyggeri vil spille ind på belysningsforholdene i et givet område, og det vil være muligt at demonstrere over for naboer til projektet, hvordan deres udsigt påvirkes, tilføjer Kristian Skak-Nielsen, der er salgschef hos BlomInfo.
Blandt andre anvendelser, hvor 3D-modellen kan indgå, peger de to på 3D-GIS, hvor modellen kan kombineres med registeroplysninger. Mulige brugere er også ejendomsmæglere og turistbranchen.
Modellen er konstrueret i cad-systemet MicroStation og kan anvendes i både GIS- og cad-systemer. Den bygger på en multifunktionel datamodel, hvor brugerne selv kan arbejde videre med modellen i forskellige programmer.
BlomInfo har anvendt fotogrammetri (digitale luftfotos) kombineret med kommunale kort til opbygningen af 3D-modellen. Ved hjælp af egenudviklet software har firmaet opbygget modellen, der har en nøjagtighed på ti centimeter i planen og 15 centimeter i højden. Terrænmodellen har en nøjagtighed på 50 centimeter.
Fotogrammetrien er anvendt til registrering af tagkonstruktioner og fremstilling af en digital terrænmodel, der omfatter alle bygninger i et område samt terræn og alle træer på over fire meters højde.
- Det er vores opfattelse, at fotogrammetri er den eneste økonomisk realistiske metode, der giver både høj kvalitet og mulighed for bred anvendelse. En metode som laserscanning vil ikke resultere i geometri, der er nøjagtig nok, siger Kristian Skak-Nielsen.
Nøjagtige trådmodeller
Resultatet er meget nøjagtige trådmodeller, der kan forsynes med flader, eller hvis man ønsker det, draperes med digitale fotos, så man får fotorealistiske billeder af bygninger og områder.
Systemet kan afvikles på standard pc'er. Det kan levere data i formaterne DXF, DWG (Autocad), DGN (MicroStation), DSFL (Dansk Selskab for Fotogrammetri og Landmåling) og 3D Studio Max. Til navigation og interaktive flyveture i modeller anvendes det danskudviklede browserbaserede 3D-visualiseringsværktøj, TurnTool.
Der indgår mere end 100.000 bygninger og mere end fem millioner flader i 3D-modellen.
Fotorealistisk visualisering af et projekt for renovering af Kongens Nytorv i København.
Fotogrammetrisk opmålt trådmodel af Holmens Kirke med udfyldte flader.
Fotogrammetrisk opmålt trådmodel af Holmens Kirke.
Flademodel af Holmens Kirke.