På vej mod sikre og fleksible trådløse net

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. maj 2003.


HS' Informatikafdeling er ved at fastlægge specifikationerne for de trådløse lokalnet, der skal betjene såvel PDA'er som bærbare og faste pc'er, der skal sikre korrekt medicinering.

Trådløse standarder
Snart vil al udlevering af medicin på de københavnske hospitaler foregå ved hjælp af it. Efter et udbud sidste år skal først en afdeling på hvert af hospitalerne i Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) testkøre det nye medicineringssystem fra Accure. Herefter skal alle hospitalsafdelinger, hvor der udleveres medicin, følge efter, således at de alle benytter it-baseret Elektronisk Patient Medicinering (EPM) i 2005.
Dette vil blandt andet indebære, at hospitalerne får etableret trådløse lokalnet efter 802.11b-protokollen. Derfor er Informatikafdelingen under HS' direktion ved at vælge sikkerhedsprotokoller, der kan fastholde dataintegriteten på hospitalernes trådløse net. Under Informatikafdelingen er der blevet nedsat en gruppe til overholdelse af standarder. Udgangspunktet for gruppens arbejde har været, på grundlag af anbefalinger fra det eksterne sikkerhedsfirma Dubex, at benytte VPN-teknologi (Virtuelle Private Net), men også 802.1x-specifikationerne er under overvejelse (EAP-Extended Authentication Protocol med validering i en Radius server). Radiusserverne skal kommunikere via LDAP (Lightweight Directory Access Protocol), som populært sagt i TCP/IP fortæller de programmer, der henvender sig til en server, hvordan en forespørgsel skal formuleres. 802.1x-specifikationerne tildeler brugerne krypterede nøgler - typisk hvert kvarter - og sikrer dermed, at udelukkende godkendte brugere har adgang.
- Vi lægger vægt på at få autentificeret brugerne, inden de begynder at kommunikere med systemet. På den anden side skal EPM-systemet være enkelt at anvende. Derfor arbejder vi på at anvende samme struktur for brugeridentifikation og password både til radius-infrastrukturen og til medicineringssystemet, siger projektleder Jan Staack fra HS.

Lettere at finde fejl
Ud over sikkerhedsfaciliteterne arbejder Informatikafdelingen ud fra erfaringerne fra pilotprojektet på Frederiksberg Hospital på at få indført faciliteter i de trådløse net, der gør det lettere at konstatere, hvor en given fejl opstår: Nettet skal således registrere udfald, og det skal være muligt at overvåge, hvor gnidningsfrit et såkaldt handover foregår, når brugerne går fra at benytte et opkoblingspunkt til et andet.
- Det er grundlæggende, at alle løsninger skal være uafhængige af, hvilke leverandører, udstyret kommer fra. Vi ønsker frit at kunne overføre løsninger og brugerudstyr fra et hospital til et andet uden hensyn til hvilken infrastruktur, der benyttes, siger Jan Staack.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere