Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. april 2003.
Medicinalvirksomheden H. Lundbeck har ryddet op i Content Management. Nu anvendes kun et fælles system.
oprydning i webindhold
Der har været forårsrengøring i indholdet på websteder og intranettet hos Lundbeck. Titusindvis af ikke-kategoriserede, forældede dokumenter og et stort antal forskellige websteder er blevet fejet ud af døren.
I stedet har virksomheden indført et fælles system til styring af alt web-indhold, Content Management-systemet TeamSite fra firmaet Interwoven. TeamSite drives og supporteres af Lundbeck IT og benyttes overalt i virksomheden.
Systemet er blandt andet blevet brugt hos Lundbeck Instituttet, der hører under Lundbeck International Neuroscience Foundation, som er en uafhængig fond.
Instituttet underviser i psykiatri og holder seminarer for psykiatere og neurologer fra hele verden.
Lundbeck Instituttet har anvendt TeamSite til sammen med konsulentfirmaet Icon Medialab at opbygge DepNet (www.depnet.dk).
Hjælp til depressive
DepNet er et websted for mennesker ramt af depression. På webstedet kan de læse omkring 300 faglige artikler om depression og både depressive og pårørende kan få hjælp. Desuden rummer webstedet en brevkasse, hvor et ekspertpanel giver svar på spørgsmål om depressioner. Og det er muligt at debattere via webstedet.
Det dynamiske indhold og det statiske indhold på webstedet behandles særskilt. Den dynamiske del af webstedet er blandt andet debatdelen:
- Vi anvender ikke TeamSite til styring af det dynamiske indhold. I stedet har vi et traditionelt administrations-system til denne del af webstedet, siger teknisk projektleder Jesper Lauridsen, Lundbeck Instituttet.
Styring af dynamisk indhold
- Vi har selv programmeret den del, der styrer arbejdsgangene (workflow) for dynamisk indhold. Vi forsøgte først at anvende workflow-motoren i TeamSite, men det viste sig ikke at være hensigtsmæssigt, siger webmaster Oliver Sandorff.
Artikeldatabasen på DepNet styres derimod med Content Management-systemet. Indholdet opbevares i et XML-format og publiceres til webstedet som statisk indhold.
Ved hjælp af skabeloner opnås en komplet adskillelse af indhold og præsentation, hvilket er en fordel, når webstedets redaktør ikke har nogen særlige it-kundskaber.
Fem universer
TeamSite anvendes også til styring af det indhold, der optræder i brugergrænsefladen på webstedet.
DepNet er opdelt i fem såkaldte universer. Heraf er de fire artikelområder, der er struktureret i en træstruktur og styres via systemets filstruktur. Resultatet er, at artikler altid placeres korrekt med tilhørende menupunkter.
Webstedet er på vej ud i den store verden. Der er lavet DepNets i Australien, i De Forenede Arabiske Emirater og i Grækenland. Her har TeamSite vist sig at være et godt system, fordi det kan håndtere næsten alle verdens sprog.
- Det er ret nemt for os at rulle et nyt websted ud på meget kort tid. De eneste problemer, vi har haft, er at få vores Microsoft-platform integreret med TeamSite, forklarer Oliver Sandorff og tilføjer:
- Problemerne blev dog hurtigt løst og TeamSite gør os i stand til at oversætte et websted i løbet af mindre end en uge.
Layout er isoleret
TeamSite er 100 procent XML-baseret, og systemet styrer fuldstændig, hvad der kan lægges ind af indhold og hvad der ikke kan lægges ind. Al editering foregår med XML i faste skabeloner, mens layout-delen er separeret fuldstændig ud. Det gør livet nemmere for redaktøren uden særlige it-forudsætninger.
Jesper Lauridsen siger:
- Al erfaring viser, at hvis man slipper designrettigheder ud til brugere uden uddannelse i webdesign, så går det rivende galt. Vi styrer struktur og udseende på webstedet og har eksperterne til at fylde indholdet på. Alt indhold ligger i en uniform model.
Stram styring
Han tilføjer, at nogle brugere har oplevet overgangen til et stramt styret system som en fastlåsning i nogle stramme procedurer:
- Det vil nødvendigvis ske, hvis man tidligere enten slet ikke har haft et Content Management-system eller et meget løst system til indholdsstyring. Men når de lærer systemet bedre at kende, vil de opleve fordelene ved, at der er styr på indholdet.
Oliver Sandorff understreger, at det er en fordel for større firmaer at anvende Èt fælles Content Management-system. Han vurderer samtidig at et system som TeamSite ikke er velegnet system til virksomheder:
- Vi anvender kun et hjørne af hele den suite, TeamSite består af, tilføjer han.
Billedtekst:
Oliver Sandorff (tv.) og Jesper Lauridsen, Lundbeck Institutttet: - Det er en fordel for større virksomheder at anvende et fælles Content Management-system selvom man ikke anvender et stort Content Management-system fuldt ud.
Foto: Hans Juhl