Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. marts 2003.
Mange drog et lettelsens suk. Verden var igennem de første uger af januar 2000, og der var meget få rapporter om fatale nedbrud i it-infrastrukturer som følge af Y2K-problemet. Den lille fejl, der igangsatte den skæbnesvangre kædereaktion udeblev. Og det selv om mange, der arbejder professionelt med it, i privaten indrømmede, de frygtede det værste.
Godt tre år senere skifter en tekniker rutinemæssigt en strømforsyning, der angiveligt starter en kædereaktion af fejl i Danske Bank. Faktum er, at banken digitalt er så godt som død i fem dage. Fem dage. Det er krise i ordets rigtige betydning og Nationalbanken må træde til med milliarder for at redde situationen. Her to uger senere har banken og dens leverandører endnu ikke udredt hændelsesforløbet over for offentligheden. Det er mere end en skam.
For virksomheden Danske Banks betydning rækker langt videre end til kunder og aktionærer. Danske Banks velbefindende er et nationalt anliggende, hvortil mere end halvdelen af Danmarks pengestrøm er knyttet. Banken har med så afgørende en rolle for landets ve og vel et ganske særligt ansvar, der med it-blackoutet in mente ikke forvaltes betryggende.
Det er her, Finanstilsynet bliver særlig aktuelt. Tilsynet holder især øje med bankers kreditrisiko, men nåede alligevel 20. februar at publicere to (2) ark papir om it-sikkerhed i banksektoren. Det er selvfølgelig helt utilstrækkeligt. Her er en oplagt sag, hvor den konservative økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen en sjælden gang kan bidrage positivt med nidkær politisk bevågenhed. Bankernes it-sikkerhed skal i top hos Finanstilsynet, der straks må producere retningslinier og sikkerhedskrav, så vi kan sove roligt igen. Det offentlige Danmark må forlange en troværdig og betryggende udmelding om, hvordan der kommer styr på bankernes it-sikkerhed.
De finansielle virksomheder er blandt frontløberne inden for it-integration og tunge datatransaktioner. Eksperterne er klar over, at så komplekse systemer er meget vanskelige at holde robuste.
Desværre er sandheden derfor, at Danske Bank-nedbruddet kan ske igen. Og Danmark kan atter engang stå i en ufrivillig rolle som sårbar bananrepublik i et ordnet Europa. Så kom nu, Bendtsen! En sølle strømforsyning skal ikke bringe Danmark i knæ.
Citat:
Det offentlige Danmark må forlange en troværdig og betryggende udmelding om, hvordan der kommer styr på bankernes
it-sikkerhed.