Rette ambulance på rette sted til rette tid

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. marts 2003.


Københavns Brandvæsen har med simple midler formået at anvende digital geografisk information til optimering af ambulancekørslen.

Åben vej til GIS
Geografiske informationer skal være med til at sikre ambulancer til tiden. Et pilotprojekt hos Københavns Brandvæsen har vist, at det er muligt på en enkel måde at få geografiske data i spil i beredskabs-sammenhæng.

- Vi har vist, at der er en åben vej til GIS uden at skulle foretage de store investeringer, siger systemingeniør Jens Behrens fra 112 Gruppen under Københavns Brandvæsen.

Brandvæsenet har valgt at basere sig på det Smallworld GIS-system, der i forvejen ligger i kommunens borgerportal. Ved hjælp af XML-kommunikation og en almindelig browser har brandvæsenet fået en snabel ind i GIS-systemet.

- Vi ønskede ikke at lægge vore andre systemer ind under en GIS-paraply. Vi har mange systemer, der afvikles på special-hardware, forklarer Jens Behrens.

Det drejer sig blandt andet om brandvæsnets kommando- og kontrolsystem.

Manuel database
Brandvæsenet vil bruge GIS i forbindelse med kørselsplanlægning ved ulykker. I øjeblikket anvendes en manuelt foruddefineret database over hvilke køretøjer, der i en given rækkefølge skal benyttes på en given adresse.

- GIS-mæssigt ønsker vi at lave distriktsinddelinger på basis af CPR- og BBR-registrene samt kort over vejnettet. Hvis vi med det nuværende system for eksempel skal oprette eller nedlægge en brandstation, tager det en evighed, siger Jens Behrens.

Planen er, at GIS-systemet skal anvendes sammen med det globale positioneringssystem, GPS og det kommende landsdækkende Tetra-radionetværk der især er rettet mod beredskabs-myndigheder.

Krav til datatransmission
Brandvæsenet benytter i dag et ældre, proprietært dataradio-system og it-chef Kurt Christensen, Københavns Brandvæsen understreger, at udbyttet af at anvende GIS er nøje forbundet med en fornuftig datatransmission.

- Vi foretrækker at gå Tetra-vejen, og vi ser helst et landsdækkende net, siger han.

Systemet vil gøre det enkelt at vælge det nærmeste disponible køretøj i forhold til et ulykkessted. Endemålet er at opnå et dynamisk beredskab.

- Vi driver på mange måder en avanceret taxa-forretning. Det er kørselsoptimering af vores to flåder af ambulancer og sygetransportbiler, der i GIS-mæssig sammenhæng er interessante. Brandberedskabet er noget helt andet, idet det nærmest er af forsikringsmæssig karakter. Der er vi nødt til konstant at opretholde et givet beredskab og derfor giver investering i GIS ikke megen mening, pointerer Jens Behrens.

Fra Unix til .Net
Kurt Christensen fortæller, at brandvæsenets kommando- og kontrolsystem, der nu er Unix-baseret, i den kommende tid vil blive flyttet over på en .Net-platform fra Microsoft. Pointen er blandt andet, at det vil blive meget nemt at udvikle web-baserede brugergrænseflader til systemet, og at omkostningerne til udvikling vil kunne nedbringes.

It-afdelingen vil anvende en kombination af Visual Studio .Net og C++ som udviklingsplatform for kommende it-systemer.
- Vores nuværende Unix-system er aldrende og vi anser i dag Windows/.Net som en så stabil platform, at vi vil kunne anvende den, siger Kurt Christensen.

Billedtekst:
Jens Behrens, Københavns Brandvæsen: - GIS-mæssigt ønsker vi at lave distriktsinddelinger på basis af CPR- og BBR-registrene samt kort over vejnettet.
Foto: Torben Nielsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering