Verdens mest udbredte cad får en overhaling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. marts 2003.


Autocad 2004 er den vigtigste opdatering i årevis af pioneren inden for pc-baseret cad. Systemet lanceres med otte branche-overbygninger.

Cad på nettet
London: Den nye version af cad-systemet Autocad, der anvendes af mere end fem millioner registrerede brugere verden over, er gennemgribende renoveret i den nye version. Blandt andet er systemets web-faciliteter styrket betydeligt.
Hastigheden i systemet og brugergrænsefladen har undergået gennemgribende forbedringer. Filstørrelsen for cad-systemets interne filformat, DWG, fylder angiveligt gennemsnitligt mindre end halvdelen af hvad DWG-filer fyldte i forgængeren Autocad 2002.

Det er også blevet væsentligt hurtigere at åbne og gemme filer. Autodesk opgiver, at hastigheden for at åbne en fil er øget med 30 procent, mens filer gemmes 66 procent hurtigere i den nye version.

Brugergrænsefladen er helt ny med 400 ikoner optimeret til styresystemet Windows XP.

Web-faciliteter
Autodesk har satset kraftigt på at forbedre Autocads web-faciliteter:
- Vi står over for den tredje fase i revolutionen inden for cad. Den går ud på at udbrede cad-data. Jo bredere data kommer ud, jo større bliver udbyttet, og produktinformation kan anvendes af mange forskellige brugere i virksomhederne. Derfor er lokalnet og internet nøgle-teknologier for cad, siger Autodesks teknologichef, Scott Borduin.

Han tilføjer, det er mere komplekst at distribuere designinformation end andre datatyper.

Til den ende har Autodesk udviklet en ny version af sit web fil-format DWF (Design Web Format). Det er et kraftigt komprimeret format, hvor design-filer fylder mindre end PDF-filer. DWF er beregnet på kommunikation af designinformation.

Det er ikke muligt at redigere i tegninger lagret i DWF, men formatet rummer store mængder metadata og det er muligt for modtagere af DWF-filer at se og kommentere cad-modeller.

Gratis betragter-software
DWF-filerne kan betragtes og printes med betragter-softwaren Autodesk Express Viewer, der følger med Autocad 2004 og desuden kan hentes gratis via internet. Express Viewer er open source-software.

- Vi regner især med at Express Viewer vil blive anvendt af brugere med tablet-pc'er, siger Scott Borduin.

Autocad 2004 giver direkte adgang til Autodesks DesignCenter Online, der er en hurtig adgang til digitalt designrelateret indhold på internet.

Endelig er det muligt at dele designdata via e-mails beskyttet med både password og digital signatur.

Grafikværktøjer er styrket
Autocad er styrket betydeligt, når det gælder grafikværktøjer og understøtter nu både Pantone- og RAL-farvesystemerne:
- Vi kan næsten tale om, at Autocad har fået funktionalitet, der kan sammenlignes med Corel Draw og Photoshop, siger John Sanders, der er chef for Autodesks gruppe for platform-teknologi.

Otte overbygninger
Ikke mindst vigtigt i lanceringen er nye versioner af Autodesks overbygninger til Autocad rettet mod byggesektoren, producerende industri og geografisk information (GIS).

Til byggesektoren er det Autodesk Architectural Desktop 2004, Autodesk Building Systems 2004 samt Autodesk Revit 5.1, der er et parametrisk system til koordinering af al designinformation i forbindelse med dokumentation.

Til den producerende industri lanceres Autodesk Mechanical 2004, der er en opdatering af Autodesks 2D-cad system til mekanisk design.

Endelig lanceres Autodesks syv produkter til GIS i nye udgaver. Det er blandt andet programmerne Land Series 2004, Map 2004 og Civil Design 2004.

Også letvægtsudgaven af Autocad kommer i en ny udgave, Autocad LT 2004.

3D-program fases ud
Derimod synes 3D-cad programmet Mechanical Desktop nu at stå på gravens rand. Det bliver kun solgt som del af en samlet pakke, der også indeholder det langt mere moderne 3D-system Inventor.

Scott Borduin oplyser, at systemet stadig vil blive forbedret i det små, men at hensigten er at Mechanical Desktop-brugerne stille og roligt bliver sluset over på Inventor.

Ikke Linux, men .Net
Autodesk har på nuværende tidspunkt ingen konkrete planer om at udvikle Linux-udgaver af sine cad- og GIS-systemer:
- Men vi følger udviklingen på Linux-markedet meget nøje. For øjeblikket er der mange forskellige versioner af Linux, og der mangler stadig en version til skrivebords-pc'er, siger Scott Borduin.

Derimod har Autodesk for alvor kastet sig ud i Microsofts .Net-platform. En stor del af udviklingsarbejdet foregår i dag med Visual Studio .Net. Scott Borduin siger:
- Det er et ekstremt produktivt udviklingsmiljø, men vi har stadig problemer med ydelsen. Problemet med .Net og for den sags skyld også Java i forbindelse med cad er tuning af hukommelsen, fordi der er tale om håndtering af meget store datamængder.

Billedtekst:
Skærmbilledet viser anvendelse af den nye palette for egenskaber ved et design.

Billedtekst:
John Sanders, Autodesk:
- Vi har blandt andet indført palette-systemer i Autocad, så det er muligt at genbruge symboler og skraveringer.

Billedtekst:
Scott Borduin, Autodesk:
- Vi har arbejdet meget med .Net det seneste halvandet år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere