Udfordringen for Microsoft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Den amerikanske monopolsag mod ikonet for den pc-baserede it-udvikling er slut. Nu venter udfordringen fra de europæiske monopolmyndigheder og ikke mindst en teknologiudvikling med konkurrence.

forlig

Enden på sagen er langt fra det drama, som lurede, da dommer Thomas Penfield Jackson den 3. april 2000 kendte Microsoft skyldig i monopolmisbrug.

Godt to måneder senere, den 7. juni 2000, beordrede han softwarekoncernen delt i to, så udvikling og salg af Windows-styresystemet kunne isoleres, og samtidig stillede dommer Jackson store krav til virksomhedens forretningsbetingelser.

Dommer Colleen Kollar-Kotellys kendelse fra den 1. november i år var i store træk en
anerkendelse af det forlig, som Microsoft og det amerikanske justitsministerium havde indgået et år før. Forliget går hovedsageligt ud på at gøre det muligt for pc-leverandører at konfigurere deres produkter med alternativer til Microsoft-software.

Dommeren overvåger
Dommeren vil selv overvåge, at leverandørerne kan gøre det uden trusler eller sanktioner fra Microsoft. Desuden skal Microsoft mod licensbetaling give andre softwareleverandører adgang til kerneteknologier for at udvikle software på mere lige vilkår.

Helt frem til årsskiftet 2000/2001 havde Microsoft ryggen mod muren i monopolsagen. Langt hen i appelbehandlingen af dommer Jacksons afgørelse så det ud, som om Microsoft ville lide samme skæbne som telegiganten AT&T, der efter mange års konkurrencesag i 1984 blevet splittet op.

Men da George W. Bush i foråret 2001 var rykket ind i Det Hvide Hus og havde fået sin administration på plads, var der blevet langt bedre klangbund for Microsofts argumenter i det amerikanske justitsministerium; argumenter om at en opsplitning ville hindre forskning og udvikling hos Microsoft.

Europæisk efterspil
Sagen er nu næsten slut. For de europæiske konkurrencemyndigheder med kommissær Mario Monti i spidsen har sat to undersøgelser i gang mod Microsoft.

Men den hidtil så stærke og frygtede konkurrencekommissær har de seneste måneder lidt store nedlerlag, efter at hans kendelser i to højprofil-fusionssager er blevet afvist i retten. Og konkurrencereglerne og behandlingen af de europæiske konkurrencesager vil være genstand for markante ændringer i den kommende tid.

Til gengæld møder Microsoft uventet stort pres fra kunderne i forbindelse med ændringer af licensregler. Ændringerne er blevet mødt med stor utilfredshed og trusler fra meget store globale kunder om, at de vil støtte udviklingen af alternativer til Microsoft produkter.

Men Microsoft har længe arbejdet på en ny strategi, der gør selskabet mindre afhængigt af indtjeningen fra Windows og til dels Office. Koncernens .Net-strategi skal skabe en helt ny platform med internettet som centrum og mulighed for mange nye serverprodukter og applikationer.

Med 40 milliarder dollars i kassen har Microsoft råd til at få strategien til at virke.

Boks:
milepæle i sagen

November 2002:
Forliget mellem Microsoft og USA's justitsministerium anerkendes af dommer Colleen Kollar-Kotelly.
November 2001:
Forlig mellem Microsoft og USA's justitsministerium.
Juni 2000:
Dommer Thomas Penfield Jackson kræver Microsoft splittet i to selskaber. Microsoft applerer.
April 2000:
Dommer Thomas Penfield Jackson dømmer Microsoft skyldig i monopolmisbrug.
November 1999:
Dommer Thomas Penfield Jackson afgør, at Microsoft har været involveret i en serie handlinger, der har undertrykt konkurrence for at beskytte dets monopol og dermed skadet kunderne.
Maj 1998:
USA's justitsministerium og 20 delstater anlægger sag mod Microsoft.
Oktober 1997:
USA's justitsministerium anlægger sag mod Microsoft for at tvinge pc-producenter til at installere Internet Explorer som betingelse for at få lov til at konfigurere med Windows.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere