Telepolitikere må i arbejdstøjet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Det danske telemarked har efter seks år stadig ikke et klima, der fremmer konkurrence. Politikerne må i
arbejdstøjet og revidere lovgivningen. Telepolitikere må i arbejdstøjet

rapport

I 2002 kunne Danmark igen med jævne mellemrum smykke sig med topplaceringer i undersøgelser af internetbrug, e-handels-parathed og mange af de andre teknologi-placeringer, som internationale økonomiske organisationer og private analysefirmaer foretager. De flotte danske placeringer er med til at synliggøre succesen for den teleliberalisering, som siden juni 1996 har været grundlag for at give danskerne bedre og billigere telefoni og dermed adgang til internettet.

I efteråret var hele teleliberaliseringen til en mere faglig eksamen, da IT- og Telestyrelsen havde inviteret en række af verdens mest visionære eksperter på området sammen med embedsmænd, politikere og erhvervsfolk fra tele- og it-branchen i Europa og Danmark. De satte hinanden stævne for blandt andet at diskutere rapporten: "Trends in European Telecommunication: 2002 Status Report of Denmark's Progress in Telecom Reform and Information Infrastructure Development".

Topkarakter til Danmark
Karakterbogen for teleliberaliseringen i Danmark er lavet af William H. Melody, der er gæsteprofessor ved Center for Tele-Information på Danmarks Tekniske Universitet. Og Danmark får topkarakter:
'Danmark har sat en høj standard for teleliberaliseringen med målsætningen om at sikre forbrugerne den bedste og billigste service. Det er lykkedes for Danmark at placere sig som leder i Europa og internationalt, så sammenligninger bør ske med den bedste praksis internationalt snarere end det europæiske gennemsni'.

Rapporten slår fast, at Danmark er velforberedt til at udvikle teleinfrastrukturen til fremtidens netværkssamfund. Det er prisen på lejede forbindelser, samtrafik mellem selskaberne og adgang til forbrugeren (det såkaldte rå kobber), der bestemmer, hvor godt man er forberedt - og Danmark er førende på alle tre områder i Europa.

Bedre til regulering end konkurrence
Men William H. Melodys rapport slår også fast, at Danmark er meget bedre rustet til at regulere priser og marked end til at skabe egentlig konkurrence. De gode resultater er skabt af regulering snarere end konkurrence.

To af de eksperter, der har arbejdet med teleliberaliseringen i praksis, er også enige om, at it- og telepolitikerne godt kan beholde arbejdstøjet på, for der skal gøres noget alvorligt ved hele det lovgrundlag, som har skabt den omfattende regulering af telemarkedet. Allan Fischer-Madsen er partner i konsulentvirksomheden Devoteam Fischer & Lorenz og rådgiver virksomheder om tele- og infrastrukturløsninger. Han var i midten af 1990-erne formand for brugerorganisationen Dansk Dataforening, nu Dansk IT.

- Teleliberaliseringen har været en kanonsucces på det danske marked - ambitionen er nået. TDC har gjort det rigtig godt, men det er svært for konkurrenterne at hamle op med, siger Allan Fischer-Madsen og fortsætter:
- Skiftet i konjunkturerne understreger problemerne yderligere. De mindre selskaber presses ud, og de store har stordriftsfordele, siger han.

Lovkomplekset bag teleliberaliseringen er i dag på mere end 1.000 paragraffer plus vejledninger og notater. Allan Fischer-Madsen peger på, at det kompleks skal ændres til at være simpelt, essentiel og sindssygt effektivt.
- Der må ikke gå seks til tolv måneders sagsbehandling, før myndighederne kan afgøre, om noget er rigtigt.
Så er en lille televirksomhed for længst lukket, siger Allan Fischer-Madsen.

Torben Rune driver rådgivningsvirksomheden Netplan. Han er enig med Allan Fischer-Madsen i, at politikerne skal i arbejdstøjet og revidere loven, så der bliver mindre regulering og mere konkurrence, men han mener ikke, at liberaliseringen er så entydig en succes.

- Når antallet af klager over telefoni eksploderer, så er det ikke kun et udtryk for, at folk er blevet mere opmærksomme. Flere fejl, ventetid og lignende kan da ikke være bedre og slet ikke bedst, siger Torben Rune.
Han mener også, at IT- og Telestyrelsen pynter sig lidt med lånte fjer. For en del af den bedre telefoni, mener Torben Rune, under alle omstændigheder ville være kommet som en del af den generelle teknologiudvikling.

Nyt syn på access
Endelig peger han på, at det ikke er lykkedes at skabe det alternativ til TDC's accesnet, som var en del af forudsætningen for teleliberaliseringen. Det trådløse accesnet, som FWA-licenserne skulle have skabt, blev aldrig en realitet.

- Det er afgørende, at politikerne indarbejder de muligheder, som findes i infrastrukturen hos for eksempel antenneforeninger og kommuner. En ny lov bør gøre det nemmere at udnytte den infrastruktur, uden at kommunerne skal ud og konkurrere med private selskaber, siger Allan Fischer-Madsen.

Graf:
Markedsandele, alternative
ADSL-udbydere
William H. Melody bedømmer ADSL-området, som den del af markedet, hvor konkurrencen ser ud til at komme hurtigst.

IDC's Informationssamfunds- index 2001

IDC's Informationssamfundsindex er baseret på vurderinger af it-niveau generelt, internet-, tele- og samfundsudvikling.

Billedtekst:
- Der må ikke gå seks til tolv måneders sagsbehandling, før myndighederne kan afgøre, om noget er rigtigt. Så er en lille televirksomhed for længst lukket, siger Allan Fischer-Madsen, Devoteam Fischer & Lorenz.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere