Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.
Når fremtidens enkeltstyks-produkter skal produceres, sker det ved dannelsen af virtuelle virksomheder, der er skræddersyet til kunderne.
Tema: erp-systemer
Et interregionalt projekt med dansk deltagelse er ved at lægge sidste hånd på en rammemodel for, hvordan enkeltstyks-producerende virksomheder uafhængigt af tid og sted samarbejder via it.
Projektet er døbt Globemen (Global Engineering and Manufacturing in Enterprise Networks). Det har som mål ved hjælp af standardbaserede it-værktøjer at gøre det let at etablere midlertidige samarbejder mellem virksomheder om udvikling og produktion af produkter som for eksempel skibe, fly, anlægsarbejder og produktionsanlæg samt distribueret vedligehold.
Globemen er projekt i det internationale IMS-program (Intelligent Manufacturing Systems). Globemen har 19 deltagere, hvoraf 11 er virksomheder og otte er universiteter og forskningscentre fra Europa, Australien og Japan.
Dansk rammemodel
Fra Danmark deltager Danmarks Tekniske Universitets Institut for Produktion og Ledelse. Sammen med ERP-firmaet Baan og et australsk universitet har DTU skabt en rammemodel for virtuelle virksomheder kaldet VERA.
- Vi har udstukket retningslinierne for, hvad der skal undersøges i forbindelse med etableringen af en virtuel virksomhed, forklarer professor Johan Vesterager, DTU.
Et vigtigt led i rammemodellen er, at den sigter mod skabelse af referencemodeller, der kan genbruges i andre projekter:
- Modellerne rummer viden og netop genbrug af viden er Èt af nøgleordene i Globemen. Det gør det muligt at samle verdens bedste kompetencer om projekter og derved opnå stordriftsfordele for de enkelte deltagere, understreger Johan Vesterager. Globemen arbejder også med, hvordan hele værdikæden i et projekt planlægges.
Unikt koncept
Globemen er unikt, fordi der hidtil ikke har eksisteret standard it-løsninger til håndtering af værdikæden for enkeltstyks-produktion.
Baan Nordic har implementeret principperne fra Globemen i en prototype på et it-system kaldet iBaan C-Project:
- Vi leverer software, der beskriver forretningsprocesserne. Udfordringen er at beskrive, hvem der er med i et projekt og beskrive aktiviteterne i projektet, forklarer Allan Prier, der er konsulent hos Baan Nordic.
Der er behov for at definere, hvilke informationer, det er interessant for de enkelte deltagere i et projekt at have adgang til hos partnerne:
- Virksomhederne har forskellige ERP-systemer, så det er nødvendigt at skabe en fælles terminologi. Dokumenterne i projektet er det fælles forum, så det er også nødvendigt at sørge for, at der kun eksisterer Èn gældende version af hvert dokument, forklarer Allan Prier.
C-Project fra Baan skal være integreret med projektdeltagernes ERP-systemer. Systemet understøtter en fælles beskrivelse af projektet, så det brydes ned til arbejdsopgaver for hele værdikæden.
Desuden skal det nøje defineres, hvem der har adgang til hvilke funktioner i værdikæden.
Samlet set kan C-Project betragtes som et samarbejdssystem, der tager sig af både projektinspektion og overvågning af projektet:
- Vi arbejder med systemet mere overordnet end gængse ERP-systemer, fordi systemet omfatter hele værdikæden i et projekt, forklarer Allan Prier.
En testversion af C-Project kører allerede i dag hos den finske virksomhed Metso, der fremstiller papirmasse-maskine. Virksomheden har opnået store besparelser ved at anvende systemet.