Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. november 2002.
Borgerne på Frederiksberg har fået adgang til en hel række af kommunale informationer ved hjælp af GIS.
TEMA: GIS
På blot et halvt år har Frederiksberg kommune etableret et geografisk informationssystem som en del af sit informationssystem til borgerne på internet (www.frederiksberg.dk).
GIS-systemet gik i luften i oktober. Med systemet kan borgerne få adgang til både tekniske og praktiske informationer om deres kommune og lokalområde.
- Målet med systemet har været at yde bedre service over for borgerne, og det, mener vi, er lykkedes, siger stadslandinspektør Tom Kjærbye Larsen, fra Kort- og Matrikelafdelingen i Frederiksberg Kommune.
Med det nye web-system er det muligt for borgerne at få et væld af informationer med kortet som indgangsdør. Informationerne spænder fra ejendomsoplysninger over informationer om lokalplaner, kommuneplaner, offentlig transport og vejarbejder til oplysninger om skoler, kirker og institutioner. Systemet rummer også luftfotos af kommunen, der bygger på et lokalt udsnit af Kampsax' digitale ortofoto-samling, DDO.
- Man skal i bund og grund kunne anvende systemet til at gå ind at købe en bolig i kommunen og få de informationer, der kan danne grundlag for beslutningen, forklarer Tom Kjærbye Larsen.
Systemet kan derimod ikke anvendes til at finde informationer, som rummer personfølsomme data, som for eksempel personlige økonomiske eller sociale forhold.
Laver selv sine kort
Frederiksberg kommune er selvforsynende med kort. Kort- og Matrikelafdelingen producerer selv sine digitale kort med det danske system Geocad. Desuden har den de seneste fire-fem år anvendt GIS-systemet MapInfo og et opslagsprogram fra det danske firma GISconsult.
Til den nye korttjeneste valgte afdelingen at anvende systemet MapGuide fra Autodesk:
- Det var afgørende for os, at systemet skulle have en overkommelig pris og være let at anvende. Vi ville selv kunne stå for den daglige drift og vedligehold af systemet, så det var et krav, at det var simpelt at lave opdateringer, forklarer Tom Kjærbye Larsen. Han tilføjer:
- Desuden var det afgørende, at MapGuide er vektorbaseret. Det betyder både, at systemet ikke er så datatungt og samtidig, at borgerne kan lave udskrifter i meget høj kvalitet fra systemet.
Automatisk opdatering
Med hjælp fra GIS-firmaet Geograf har Kort- og Matrikelafdelingen udviklet et system, der automatiserer opdateringer af ændringer i GIS-systemet, så de slår igennem i web-løsningen.
Tom Kjærbye Larsen forventer også, at MapGuide i fremtiden vil kunne anvendes til at lægge tekniske tegninger lavet i Autodesks cad-program, Autocad ud på nettet.
Når Frederiksberg-borgerne skal anvende systemet kræver det, at de henter et lille program fra Autodesk, der gør det muligt at se de digitale kort. Programmet hentes en gang for alle direkte via hjemmesiden.
Høj ydelse til lavpris
Hele GIS-på-web-projektet har kostet omkring 300.000 kroner inklusive software og servere.
- Man kan godt kalde det et lavbudget-projekt, men jeg synes, at vi ligger højt på hitlisten i forhold til de muligheder vi giver borgerne med systemet. Der er ikke mange kommuner, der har så mange temaer tilgængelige ude på deres hjemmesider, siger Tom Kjærbye Larsen og tilføjer, at det også har været en stor fordel have så stor intern viden om GIS i afdelingen. Det har været med til at gøre systemet billigere.
Øjenåbner
Han forventer at web-GIS-løsningen vil være med til at åbne øjnene for, hvor stort et potentiale, der ligger i at anvende GIS både hos borgerne og i andre af kommunens forvaltninger.
- For et halvt år siden var GIS nærmest et fremmedord, men vores borgerløsning har ændret det fuldstændigt. Der er flere og flere af sagsbehandlerne i kommunen, som har vist interesse for GIS, efter at det er blevet muligt at gå adgang via internet, siger han.
Billedtekst:
Med et klik på symboler på kortet over Frederiksberg kan borgerne for eksempel se S-togenes køreplaner eller adresser og telefonnumre på de nærmeste praktiserende læger.
Billedtekst:
- For et halvt år siden var GIS nærmest et fremmedord, men det har vores borgerløsning ændret på, siger Tom Kjærbye Larsen, Frederiksberg Kommune.