Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. oktober 2002.
Microsoft dominerer totalt markedet for kontorpakker til hjemmebrug, og mastodonten forsøger yderligere at cementere sin position.
Der findes alternativer til Microsofts kontorsoftware, men de har ikke formået at charmere hverken de danske brugere, forhandlere eller pc-leverandører synderligt.
Man kan tale om Microsofts andet monopol, men det har altid været meget mindre stormomsust end tilfældet er med styresystemer. Men Microsoft er lige så dominerende og har i dag et mindst lige så effektivt de facto monopol inden for kontorpakker som på markedet for pc-styresystemer.
Microsofts kontorpakker til hjemmebrugere syntes en overgang at kunne blive truet af fremkomsten af både Open Source-programmer og andre kontorpakker, der sælges til lavpris.
Nogle pc-leverandører har været trætte af at betale Microsoft relativt høje beløb for præinstallerede licenser. De fordyrede deres produkter på et marked som er ekstremt konkurrencepræget og prisfølsomt.
Det syntes at kunne åbne en mulighed for, at de alternative systemer fik vind i sejlene. Men Microsoft har svaret igen med at tilbyde nogle af leverandørerne bedre aftaler end hidtil. I første omgang har Microsoft på denne måde formået at sætte konkurrenterne nærmest skakmat - i hvert fald i Danmark.
Samtidig er danskerne tilsyneladende generelt konservative, når det gælder kontorpakker. De kender Microsofts produkter fra deres arbejds-pc'er og er vant til at bruge dem, så lysten til at kaste sig ud i nye produkter har ikke været stor.
Nederlag for Open Source
Trods den megen offentlige debat om Open Source-programmer har de endnu ikke for alvor formået at skyde en breche i Microsofts dominans på hjemmekontoret.
StarOffice fra Sun Microsystems har således ikke formået at få et afgørende gennembrud på trods af, at flere leverandører har givet det chancen og leveret systemet med deres pc'er.
StarOffice var oprindeligt gratis Open Source software, men nu er prisen på den nye version 6.0 af systemet sammenlignelig med Microsofts Works Suite-tilbud til hjemmebrugerne. Det står så tilbage at se, om brugerne overhovedet vil betale for at få medleveret en cd og brugervejledning til StarOffice.
Til gengæld står Sun som en af sponsorerne for Open Source-produktet OpenOffice, der er gratis og tæt på at have de samme funktioner som StarOffice. Den væsentligste mangel i OpenOffice i forhold til storebroderen er en manglende databasefunktion.
Ingen nye aftaler
Peter Lange er Product Marketing Manager hos Sun Microsystems. Han siger:
- Vi har hidtil set, at nogle leverandører og forhandlere som for eksempel Amitech og TDC har solgt pc'er med version 5.2 af StarOffice, men vi har endnu ikke indgået aftaler med nogen pc-leverandører om, at de leverer version 6.0 installeret på deres maskiner.
Peter Lange slår på, at StarOffice er en væsentlig mere omfattende kontorpakke end Works. Den rummer de samme funktioner som den langt dyrere Microsoft Office. Brugerne får således mere for deres sparepenge ved at vælge Suns kontorpakke, påpeger Peter Lange.
Amitech på vej væk
Den største danskejede pc-leverandør, Amitech, har i det seneste par år leveret pc'er med StarOffice, men administrerende direktør Lars Bjerg, Amitech siger, at man nu gradvist er på vej væk fra StarOffice:
- Vi har spurgt vores forhandlere, og de fortæller os, at kunderne typisk vil have Works Suite 2002 kombineret med Word 2002. De er ikke interesseret i StarOffice.
Lars Bjerg erkender, at Amitech har fået en bedre aftale med Microsoft, end det har været tilfældet tidligere. Han tilføjer, at det nu er meget begrænset, hvor meget en pc fordyres ved at præinstallere Works og Word i stedet for alternative kontorpakker.
Når det gælder hjemme-pc'er fra Packard Bell, så har brugerne haft muligheden for at få dem leveret med StarOffice, men det er typisk den enkelte forhandler, der har taget afgørelsen om, hvilket kontorsystem der sælges med maskinerne, oplyser pressetalsmand Niels Bjørnvig, NEC/Packard Bell.
- StarOffice er et glimrende system, men det har måske i nogen grad haft sit navn imod sig, siger Niels Bjørnvig.
Nej til WordPerfect
Mens Hewlett-Packard og Dell for nylig er begyndt at sælge billige hjemme-pc'er med Corels WordPerfect Office på det amerikanske marked, så har de to giganters danske afdelinger valgt udelukkende at benytte Microsofts Works kontorpakke til hjemmebrugere på deres billige forbruger-pc'er. Hos Hewlett-Packard siger informationschef Henrik Kirkeskov:
- Vi har ingen planer om at lægge WordPerfect på vores Presario hjemme-pc'er, som sælges med Microsoft-software. Vi har et tæt samarbejde med Microsoft i Danmark i form af en storkundeaftale, og Microsoft er for os en utrolig vigtig samarbejdspartner på det danske marked. Desuden mener vi også, at det er en fordel for brugerne, at vi anvender Microsofts software, fordi de er vant til brugergrænsefladen fra deres pc'er på jobbet.
Administrerende direktør Ole Konnerup, Dell ligger på samme linie:
- Vi satser på det, kunderne efterspørger, og det er Microsoft-software. Vi sælger en lavpris-model i USA med WordPerfect, men har ingen planer om at gøre noget lignende herhjemme, fastslår han.
Faraz Amjad er produktchef for hjemme-pc'er hos Fujitsu Siemens i Danmark. Han forklarer, at moderselskabet har en verdensomspændende aftale med Microsoft om at anvende Works Suite 2002 og Word XP og derfor ikke sælger pc'er med andre kontorpakker.
Billedtekst:
Peter Lange, Sun Microsystems: - StarOffice er en væsentlig mere omfattende kontorpakke end Microsofts Works suppleret med Word.
Boks:
Charmeoffensiv
Både Sun og Microsoft forsøger sig i øjeblikket med en charmeoffensiv inden for uddannelsessektoren. Det har gennem mange år vist sig at være en effektiv måde for softwarefirmaer at udbrede kendskabet til deres programmer og samtidig rekruttere nye brugere på. Microsoft har tilbudt Undervisningsministeriet at levere gratis kontorsoftware til lærerne i folkeskolen samt fri- og efterskoler. - Det gør vi for at lærerne skal have mulighed for at opgradere deres IT-kompetence, siger PR-manager Sara Helweg-Larsen, Microsoft. Sun slår mere ud med armene. Sun har således tilbudt at levere StarOffice til samtlige brugere i uddannelsessektoren - både til brug på skolerne og uddannelsesinstitutionerne og til brug hjemme hos undervisere, skoleelever og studerende. Tilbuddet omfatter ifølge Peter Lange, Sun, også andre offentlige institutioner som for eksempel museer.
Billedtekst:
Sara Helweg-Larsen, PR-manager hos Microsoft:
- Vi har tilbudt at levere gratis kontorsoftware til lærerne i såvel folkeskolen som fri- og efterskoler.
Foto: Torben Klint
Billedtekst:
Henrik Kirkeskov, HP: - Det er en fordel for brugerne, at vi anvender Microsofts software, fordi de er vant til brugergrænsefladen fra deres pc'er på jobbet.
Boks:
Microsoft er tavs
Computerworld har spurgt Microsoft om, hvor mange Works-pakker firmaet sælger i Danmark, men den information kan vi ikke få ud af softwaregiganten. PR-manager, Sara Helweg-Larsen oplyser, at Microsoft har en firmapolitik om ikke at oplyse salgstal.
Det er i det hele taget nærmest umuligt at finde ud af, hvor dominerende Microsoft i realiteten er på hjemmekontoret. Analysefirmaet IDC Nordic har for eksempel ikke kortlagt det danske marked for kontorsoftware til hjemmebrug.
Senioranalytiker Anders Elbak, IDC Nordic vurderer dog, at privatbrugerne har en præference for Microsofts software, fordi de har erfaring for, at den virker og brugerne samtidig er vant til brugergrænsefladen. Han tilføjer, at mange hjemmebrugere vil spare på udgifterne til software. Derfor florerer der en hel del ældre Microsoft Office-versioner og piratkopier blandt hjemmebrugerne, vurderer han.
Edward O'Hara, der er analytiker hos Giga International, siger, at Microsoft satser strategisk på hjemmemarkedet og de helt små virksomheder:
- Works koster praktisk taget ingenting. Strategien med Works er, at brugerne på et tidspunkt opgraderer til Microsoft Office for at få den fulde funktionalitet, siger Edward O'Hara.
Han betegner StarOffice som et bedre produkt end Works, fordi det blandt andet omfatter et fuldt regneark og et præsentationsværktøj svarende til PowerPoint.
- Jeg har undersøgt markedet og nåede den konklusion, at langt den overvejende del af hjemmebrugerne anvender deres hjemme-pc til opgaver, der har forbindelse med deres arbejde. Det kræver en fuld kontorpakke som Microsoft Office eller StarOffice, siger Edward O'Hara.
Boks:
Pres på Microsoft
Firmaet Nicator har specialiseret sig i at levere hjemme-pc løsninger og konsulentbistand til firmaer, der ønsker at benytte sig af hjemme-pc ordningen efter samme koncept som Nicator gør i Norge og Sverige med stor succes. Nicators direktør Leif Andreasen siger, at det typisk er Microsofts Office-pakke, der følger med hjemme-pc'erne i Norden.
- Men der er ingen tvivl om, at Microsoft har følt sig presset til at give bedre priser til leverandører, som i stor udstrækning installerer Works og Word. Vi taler om, at hvis hjemme-pc-ordningen kom til at fungere efter hensigten, så ville der ryge op til 100.000 pc'er ud til brugerne på et år alene i Danmark, og tager vi Norge og Sverige med, er vi vel oppe på omkring 400.000. Hvis de for eksempel alle sammen var udstyret med StarOffice i stedet for Microsofts kontorsystemer, så ville Microsoft have det rigtigt dårligt med det, vurderer Leif Andreasen.
Billedtekst:
Leif Andreasen, Nicator: - Der er ingen tvivl om, at Microsoft med de nordiske hjemme-pc-ordninger har følt sig presset til at give bedre priser til leverandører, som i stor udstrækning installerer Works og Word.
Billedtekst:
Lars Bjerg, Amitech: - Kunderne vil typisk have Works Suite 2002 kombineret med Word 2002. De er ikke interesseret i Star Office.