Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.
Virksomhederne retter nu stigende fokus på at rationalisere internt. Det betyder, at nye anvendelser af ERP bliver
interessante, mener analysefirmaet IDC Nordic.
2001 var et relativt godt år for ERP-branchen. Det er de nyere ERP-applikationer, der holder gang i markedet. Især applikationer som styring af indkøb, lagre, salgsordrer og indbyrdes handel mellem virksomheder har trukket markedet fremad.
Og det er evnen til at håndtere sådanne applikationer, der afgør, om leverandørerne klarer sig godt på markedet.
- Virksomhederne har stadig meget fokus på at skære i deres omkostninger. Derfor bliver styringen af forsyningskæden særdeles interessant. Det påpeger Research Manager Bill Clough fra IDC Nordic.
Bortset fra SAP, som har en lang tradition bag sig i de nordiske lande og stadig klarer sig rigtig godt, har nogle af de største internationale ERP-leverandører haft det relativt svært i Danmark, Sverige og Finland. Her har mere lokale leverandører som for eksempel Navision/Microsoft og IBS, IFS og Intentia store markedsandele. Og fordelingen af markedsandele ligger ret stabilt.
Bill Clough påpeger, at de nordiske markeder har været langt fremme i feltet med at indføre økonomisystemer og systemer til styring af personaleressourcer.
- Mange virksomheder har desuden investeret i systemer til styring af handel med underleverandører (SCM). Mange er blevet skuffede over deres SCM-systemer, fordi de troede, at det var let at anvende, men de har vist måttet sande, at SCM er en meget kompleks disciplin, siger Bill Clough.
Han peger på, at også CRM-implementeringer har skuffet mange, men det har ikke været på grund af en manglende erkendelse af kompleksiteten i CRM.
Indadvendt fokus
I det hele taget er aktiviteterne inden for ERP nu skiftet til at være meget mere indadvendte i virksomhederne. Fokus er typisk rettet mod systemer til styring af kapital og arbejdskraft samt bedre udnyttelse af virksomhedernes data ved hjælp af data mining- og analysesystemer (Business Intelligence).
Det betyder, at virksomhederne efter Cloughs vurdering i stigende grad interesserer sig for analysesystemer fra leverandører som SAS Institute, Cognos og Business Objects anvendt i sammenhæng med ERP.
- Der er en del analysefaciliteter indbygget i nogle af ERP-systemerne, men de kan typisk ikke klare mere sofistikerede opgaver som forudsigelser for produktion og salg samt avanceret rapportering. Derfor bliver de mere specialiserede analysesystemer interessante, forklarer Bill Clough
Softwaremarked i stå
Bill Clough siger, at investeringerne i ny software i øjeblikket er sat næsten totalt i stå, men han forventer, at der mod slutningen af året eller i begyndelsen af det kommende år atter vil komme gang i softwaremarkedet:
- Investeringerne vil i første omgang først og fremmest være rettet mod tjenesteydelser inden for integration af systemer, vurderer han.
Nye standarder for webservices som XML og UDDI vil være med til at skubbe på integrationen, og vi vil formentlig se en række nye partnerskaber på ERP-markedet i de kommende år, mener Bill Clough.
Han peger på, at standarderne kan være med til at gøre integrationen mellem specialiserede systemer til enkeltdiscipliner som CRM, SCM og analyse af data med ERP-systemer meget lettere.
Billedtekst:
- Virksomhederne har stadig meget fokus på at skære i deres omkostninger. Derfor bliver styringen af forsyningskæden særdeles interessant, påpeger Research Manager Bill Clough fra IDC Nordic.
Boks:
ERP-markedet i tal
De ti største på det danske ERP-marked
Virksomhed
Markedsandel
2000
Vvækst
2001-2002
1 SAP AG 20,9 pct. 39,0 pct.
2 Navision A/S note 1 16,5 pct. 0,6 pct.
3 EDB Gruppen A/S 5,6 pct. 7,1 pct.
4 Oracle Corp. 2,5 pct. 3,8 pct.
5 IFS AB 2,2 pct. -36,4 pct.
6 Intentia Internatio. 1,8 pct. -62,5 pct.
7 Baan/Invensys 1,6 pct. -24,1 pct.
8 IBS AB 1,1 pct. 12,9 pct.
9 Peoplesoft 1,0 pct. 13,4 pct.
10 Geac Computer Corp. 0,8 pct. -19,7 pct.
Noter: Microsofts ERP-omsætning er ikke medtaget.
Omsætning på det danske ERP-marked steg 5,2 procent fra godt 240 mio. kroner i 2000 til 253 mio. kroner i 2001. Kilde: IDC Nordic
Note:
Fra 71 til 142 milliarder
Applikationer til styring af virksomhedens handel med underleverandører, SCM-systemer, er et marked i vækst. Men markedet for SCM-systemerne som konsulentbistand, uddannelse og implementering er heller ikke at kimse ad. IDC forventer, at markedet for SCM- services i Vesteuropa vil vokse fra 71 milliarder sidste år til 142 milliarder kroner i 2006.