Massefyringen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Exiqon svang sparekniven og ramte over halvdelen af medarbejderne. Mange helt nyansatte, der var hentet ind som led i den mislykkede børsstrategi, og mange trofaste medarbejdere, der havde været med til at bygge virksomheden op.

Dagene fra den 25. til den 27. april var skelsættende for biotekindustrien i almindelighed og firmaet Exiqon i særdeleshed. I de dage gennemførte Exiqon branchens første egentlige massefyring. 45 af selskabets 87 medarbejdere blev afskediget - blandt dem næsten alle salgs- og marketingmedarbejderne, talrige laboranter og folk fra både forskning, produktion, teknik, kvalitetskontrol og patentafdeling.

Forårsmanøvren var et resultat af en fejlslagen børsstrategi, som igen var et resultat af højtflyvende optimisme, stædig vedholdenhed og store ambitioner. Træk som i nogen sammenhænge kan være nok så ædle, men som for en ung biotekvirksomhed kan være direkte ødelæggende.

Nogle af de fyrede nåede kun at være ansat i ganske få måneder. Det gjaldt f.eks. dem, der skulle bære den internationale satsning. For blot et par måneder i Exiqons brød solgte den amerikanske salgschef sit hus i San Diego på den amerikanske vestkyst og flyttede tværs over landet til Boston på østkysten - for herfra at måtte drage sydpå til et sælgerjob i North Carolina. Andre, som den britiske og tyske sælger, sagde deres job op, men nåede knap nok at starte i det nye hos Exiqon, før hammeren faldt.

Helt nyansatte blev fyret
Omkring 30 medarbejdere blev ansat efter den 1. januar. Til det bemærker en af de mange fyrede medarbejdere, som Biotech Denmark har talt med, at "det kunne Exiqon jo have ladet være med". Af de helt nyansatte blev omtrent en snes fyret igen i april, mens op mod 25 af de gamle Exiqon-folk måtte gå. Nogle af dem var veteraner. Ansat nummer ni, ansat nummer 12 og så fremdeles.

Blandt de tidligere medarbejdere taler mange med glæde om en god arbejdsplads og et pulserende arbejdsområde, et sted det var spændende at være, hvor man gerne lagde ekstra kræfter i. Der peges på, at man har et godt forhold til de gamle kolleger, som nu kæmper for at føre virksomheden videre i stiv modvind.

Selve afskedigelsen blev gennemført efter reglerne. Det fremhæver Exiqons midlertidige direktør, Martin Lavesen, der afløser den fratrådte Mikael Ørum, indtil en permanent ny chef er fundet. Derudover har han ikke ønsket at medvirke til denne artikel.

De tidligere medarbejdere fortæller, at de, der bad om det, kunne blive fritstillet, og at Exiqon forsøgte at bruge sit netværk til at hjælpe de fyrede til at finde et nyt job. At fyringen foregik efter reglerne ramte de nyansatte, hvoraf mange bare havde en enkelt måneds opsigelse. Amerikaneren havde bare 14 dage. I hvert fald to optræk til sagsanlæg strandede, eftersom reglerne var fulgt, oplyses det til Biotech Denmark.

Nogle af de tidligere medarbejdere trækker på skulderen af kuldsejlingen, ryster Exiqon-intermezzoet af sig og haster videre i tilværelsen, en erfaring rigere. Andre finder det vigtigt at se på, hvad der gik galt og hvorfor.
Udsagnene her tegner et ulyksaligt billede af en virksomhed, hvis troika af ansvarlige - de finansielle rådgivere fra Danske Securities, bestyrelsen, og den administrerende direktør, Mikael Ørum - svigtede deres ansvar. Finansielle rådgivere, der burde havde vidst bedre, men havde en økonomisk interesse i at køre videre uden at slå bremsen i. En bestyrelse, der var for lidt forretningsmæssigt indstillet, for lidt kritisk over for direktørens sololøb, og hvis medlemmer hver især var for travlt optaget af at forvalte deres egne investeringer. Og endelig en administrerende direktør, hvis personlige og økonomiske ambitioner fyldte mere end virksomhedens ve og vel, hvilket blandt andet spændte ben for flere mulige samarbejdsaftaler. Samarbejdsaftaler, der måske kunne have hindret, at det gik så galt.
Flere fortæller den samme historie, men, som Èn siger, "jeg skal jo blive i branchen, så jeg kan ikke stå offentligt frem."

Den barske realitet for samtlige fyrede var, at de skulle bruge sommeren på at finde et andet arbejde. Vi bringer historien om, hvordan det forløb for seks af de tidligere Exiqon-folk - hver med en vidt forskellig baggrund og forskellig placering i organisationen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere