Store krav til biotekchefer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Rekruttering af dygtige ledere til biotekindustrien er et vanskeligt forehavende. Få har alt, hvad der skal til. Få kan manøvrere i en branche, der på den ene side er ung og umoden, og på den anden hylder det gammelkloge og forskningstunge.

De er en mangelvare. Biotek-ledere, der kan det hele. Der både har erfaring som administrerende direktører, indsigt i branchen og indgående forskningsforståelse.

Rekrutteringsfirmaet Egon Zehnder International, hvis kernekompetence er at finde og placere topledere til erhvervslivet, har løbende arbejdet i biotekindustrien. I Danmark beskæftiger Peter Levin sig med den del af markedet. Han efterlyser både brancherelevant ledelseserfaring for eksempel fra en farmaceutisk virksomhed, kommerciel erfaring og evnen til at "sælge" virksomheden - at præsentere den for potentielle investorer med henblik på at skaffe kapital - når han eftersøger kandidater at bringe i spil.

Valget af lederprofil afhænger helt grundlæggende af, hvilket stadie virksomheden befinder sig på. Er den på seed-stadiet, hvor der skal skrives forretningsplan, benytter mange forskere/foundere sig af konsulenter. Ofte er det, rent økonomisk, den eneste mulige og mest praktiske løsning, og man kan i hvert fald stille spørgsmålstegn ved behovet for en kommercielt orienteret leder på det stadie af virksomhedens liv.

Men når virksomhedens organisatoriske og økonomiske udvikling går i gang, og der skal rejses kapital og ansættes folk, så stilles der helt andre krav, påpeger Peter Levin. Direktørkandidater skal have ledelsesevner, de skal være drevne forhandlere, de skal kende og gerne have et netværk i 'Big Pharma', de skal kende virksomheden og have overordentlig solid forståelse for dens kerneaktivititeter, teknologi og produktplatform. Endelig skal de kunne rejse kapital og løbende pleje investorerne.

Stærkere kommercielt fokus
Et af de store spørgsmål i udvælgelsen gælder vægtningen mellem det generelle, mere kommercielle og det forskningstunge, brancheorienterede. Kan en generalist lede en biotekvirksomhed? Kan en forsker?
- I Egon Zehnder International har vi mærket en stigende efterspørgsel efter generelle, kommercielt orienterede ledere til biotek-industrien. I og med at der er lagt op til en konsolidering i branchen, er der et udbredt ønske om at få et stærkere kommercielt fokus ind i virksomhederne. For i en konsolideringssituation er det nødvendigt at have en leder, der vil være en dygtig forhandler både i en eventuel fusion eller et køb og i den efterfølgende integration og udvikling af den fusionerede virksomhed.

- I en sådan situation er det påkrævet med objektive øjne på virksomhedens produkter eller projekter. I mange tilfælde er det sådan, at grundlæggerne har en særlig affektion i forhold til deres egen teknologi eller produkter, som for dem ofte er de eneste rigtige. De kan have svært ved at acceptere, at deres projekter ikke vil få samme prioritet eller udviklingsforløb i en fusion eller opkøbssituation. Her kan en udefra kommende med et mere objektivt syn på sagen være et bedre valg af leder. Den objektive og kommercielle vurdering er der bestemt brug for, siger Peter Levin.
Omvendt har han også meget svært ved at bringe en kandidat på banen, som ikke har erfaring fra en videnbaseret virksomhed.

- Du skal kunne koble det kommercielle med den forskningsmæssige side. En generel leder skal vide noget om sit produkt eller teknologi til et vist detailniveau. Og biotek-direktører bliver virkelig grillet af investorerne, når der skal skaffes kapital. Det er værd at bemærke, at de væsentligste investorer, venture-fondene, i stadig højere grad ledes af folk med en medicinsk/farmaceutisk eller diagnostisk baggrund. Sådan er det allerede i Sverige, og tendensen breder sig i Danmark.

Kardinalpunkt
De omsiggribende licens- og samarbejdsaftaler mellem de store medicinalkoncerner - 'Big Pharma' - og biotekselskaberne, er med til at gøre branchekendskab hos biotek-chefen til et kardinalpunkt.

- Kendskab til strukturen og beslutningsprocesserne i Big Pharma er meget, meget vigtig, når du skal ind og forhandle licensaftaler. Det er af afgørende betydning at komme ind og forhandle på det rigtige niveau. Forhandler du med personer på et for lavt niveau, bliver der aldrig truffet en beslutning, og du kommer aldrig videre. Her kræves det, at biotek-direktøren både kan sin forhandlingsteknik og har et relevant netværk.

At den farmaceutiske industri konsoliderer sig løbende fører til endnu tungere, mere uigennemsigtige og bureaukratiske organisationer og beslutningsprocesser. Peter Levin tilføjer, at netop den faktor ofte er et afgørende 'selling-point' i rekrutteringen af ledere fra Big Pharma til biotekselskaberne, hvor dynamikken er en helt anden.

Hvad det rent ledelsesmæssige angår, er Peter Levin af den overbevisning, at det kræver nogle grundlæggende personlige karakteristika.

- Man kan ikke lære en person at være en god leder, men man kan udvikle Èn, der har de basale egenskaber, der skal til. Derfor kan det være lettere at lære en generel leder noget om biotek end at gøre en forsker uden de basale lederegenskaber til en rigtig god leder. Ser jeg på mit netværk, er der dog stadig flest med en forskningsbaseret baggrund, som typisk har tilegnet sig kommerciel erfaring undervejs, og der er mange eksempler på forskere med ledelsesmæssig og kommerciel succes, siger Peter Levin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere