Fra bank til biotek

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Exiqons forhenværende direktør Mikael Ørum har
taget hele turen fra bank til biotek til finansielle øretæver, men satser på at fortsætte karrieren i biotekindustrien, hvor han havnede ved sin brors mellemkomst.

En efterårsaften i 1995 modtog Mikael Ørum en opringning fra sin bror, Henrik. To af hans kolleger havde begået en opfindelse og stod og manglede Èn, der kunne hjælpe dem med at skrue en virksomhed sammen, den kunne udvikles i. Var det mon ikke noget for Mikael?
Molekylærbiologen Henrik Ørum foranledigede dermed et gevaldigt sporskifte for sin bankuddannede bror. Han præsenterede ham for forskerne Mogens Havsteen Jakobsen og Troels Koch fra Kemisk Institut på Københavns Universitet og for deres fotokemiske metode til kobling af biomolekyler. Den skulle blive grundlaget for biotekvirksomheden Exiqon.

Mikael Ørum, der ellers netop var startet i et nyt job, lod sig lokke. Sin første introduktion til bioteknologien husker han tydeligt.

- Vi satte os sammen en aften, og Mogens holdt et langt foredrag om Den Ideelle Photoprobe. Han gennemgik kemiske strukturer og processer og sammenlignede med allehånde metoder til kobling af molekyler. Imens sad jeg og tænkte: Hvor er kunderne? Hvor er markedet? Hvor er produktet?
Det begyndte at materialisere sig via først et patent og en samarbejdsaftale med firmaet Nunc, en af verdens førende producenter af plastprodukter til det bioteknologiske område. Året efter fulgte en beslutning om egenproduktion af second generation teknologien, og derudover blev fotokemien suppleret af det syntetiske DNA-molekyle LNA, en ny opfindelse udviklet af professor i organisk kemi Jesper Wengel. Fotokemien i kombination med LNA fik Exiqon til at fokusere på det genomiske.

LNA'et førte i øvrigt til spin-off virksomheden Cureon, der rummer dets terapeutiske aspekter. Her er Henrik Ørum nu forskningschef og Mikael Ørum stadig medlem af bestyrelsen.

Exiqon blev etableret i begyndelsen af 1996. Mikael Ørum blev administrerende direktør. Godt seks år senere - i juni 2002 - tog han sin afsked efter at have måttet skrinlægge ambitiøse børsplaner og afskedige halvdelen af medarbejderne.
Exit Exiqon - ikke branchen
Men da var erfaringerne høstet, netværket spundet, og såvel lysten til branchen som iværksætterdriften levede endnu.
- Bioteknologien er for spændende at forlade, der er for meget liv i mig til at blive sat på græs, og der er mange nye virksomheder, der mangler lederpotentiale, siger den 48-årige tidligere Exiqon-direktør, der nok har ladet batterierne op hen over sommeren, men som samtidig er ivrig efter at komme i gang igen og nødig vil hvile på bestyrelsesposterne.
- Ellers mister du turneringsskarpheden og bliver hurtigt en fortidsøgle, siger den jobsøgende direktør.

Exiqon skiller sig ud ved at være en af de tidlige biotek-virksomheder med en levealder over gennemsnittet. Mikael Ørum er også et usædvanligt indslag i branchen i og med, at hverken hans udannelsesmæssige baggrund eller tidligere erhvervsmæssige erfaring rummer forskningsmæssige eller farmaceutiske elementer. Han er udsprunget af bankvæsenet og har især dyrket den bankteknologiske udvikling og organisationsudviklingens kunst.

Faldgruberne er de samme
Som bankelev prøvede han at sidde og stemple checks, men kom hurtigt til at beskæftige sig med udvikling af elektroniske systemer for bankerne. Først i Handelsbanken, dengang dokumenthåndtering var manuel, og den daglige udveksling af checks foregik på store paller i Nationalbanken. Da var han projektleder i arbejdet med at få papirdyngerne over på magnetbånd. I SDS lavede han et nyt terminalsystem - det største enkelte data-terminalprojekt i Danmark dengang. Senere var han som ansvarlig for bankteknologien i Provinsbankforeningen med ved etableringen af Værdipapircentralen samt Dankort- og pengeautomatsystemet.

- På grundlæggende punkter er det ikke så anderledes end forskningsverdenen. Du beskæftiger dig med medarbejderprofiler, processer og delmål. Faldgruberne er de samme. Blot er det konkrete indhold noget andet. Man skal lade forskerne definere indholdet og ikke blande sig i laboratoriet, men bare justere kursen.

Mikael Ørum ser også årene i Provinsbankforeningen som nyttige. Der, hvor 60 banker og fem edb-centraler blev betjent i dagligdagen, lærte han at skabe et meget stort brancheoverblik - at få indblik i, hvad der rørte sig.

Han hylder ikke det meget danske dogme, der siger, at når man er kommet ind i Èn branche, kan man ikke sådan skifte til en anden.

Direktøren på Mikroelektronik Centret på DTU, Jon Wulff Petersen, var blandt dem, der spøgte med hans baggrund - med bankmanden, der er blevet biotek-mand. Den garvede videnskabsmand Jon Wulff Petersen husker stadig, hvordan han i de indledende forhandlinger med Mikael Ørum om et samarbejde mellem MIC og Exiqon i sin egenskab af halvlederfysiker stillede en mængde spørgsmål:
- Han var ekstremt pædagogisk og forklarede og forklarede, og det var først ved det 12. møde, jeg spurgte om noget, han ikke kunne svare på. Jamen, er det ikke dig, der er biolog, spurgte jeg. Nej, jeg er bankmand, lød svaret.

Jon Wulff Petersen fik i øvrigt senere Mikael Ørum med i chefkredsen, da han på indstilling fra Medicon Valley Academy indtrådte i MIC«s bestyrelse. Selv nævner Mikael Ørum netop formanden for Medicon Valley Academy, professor ved Lund Universitet Per Belfrage, sammen med Novo Nordisks forskningschef, Børge Diderichsen, som dem, der især har hjulpet med hans udvikling i biotekindustrien.

Under lup
Som branche er den lille, når man ser på den etablerede del. Alle kender alle - uden nødvendigvis at være enige.
Blandt repræsentanter for erhvervskredsen omkring Exiqon og Mikael Ørum høster den tidligere direktør roser. Han beskrives som en meget kompetent og erfaren person, der brænder for sin sag. Særdeles konstruktiv og dynamisk i en grad, at han har svært ved at sidde stille, siger Èn. I en anden kommentar hedder det, at seks år rent faktisk er lang tid at have befundet sig i den ganske unge branche. Og at der er forskere nok, men stor mangel på netop den slags CEO-erfaring og behov for en professionalisering af biotekindustrien.

Ikke alle giver ham dog topkarakter. Kritiske røster siger, at han ikke hører til i 1. division og forklarer det med, at han ikke har en forskerbaggrund. Der peges også på, at han ikke ligefrem er kendt for ydmyghed, men har et ganske veludviklet ego, og at det ligefrem har saboteret situationen for Exiqon i en række forhandlingssituationer. Samt at han i forbindelse med fyringerne i Exiqon vaskede hænder ved at fremhæve, at hele branchen havde det skidt frem for at indrømme, at hans egen strategi om en børsnotering var forkert.

At biotekindustrien - og dermed cheferne i den - generelt er presset, har man dog fået illustreret i de seneste måneder, hvor flere direktørkolleger har måttet forlade deres virksomheder. Således tog Pantheco for eksempel i august afsked med sin administrerende direktør og medstifter, læge og ph.d. Anker Lundemose med en forhistorie i ledende stillinger hos Novo Nordisk, som led i et ønske hos bestyrelsen om en revurdering af selskabets optimistiske strategi.
Selv mener Mikael Ørum, at der snildt kan bruges flere bankfolk i biotekindustrien og peger på, at der for eksempel i USA er mange biotekchefer uden den omtalte forskerbaggrund. Men det kræver arbejde.

- Jeg modtog mange foredrag, før jeg for alvor forstod potentialet i Mogens Havsteen Jakobsens og Troels Kochs arbejde og var i stand til at forklare det til andre. Så den første forretningsplan fra min hånd var nok noget embryonal.

Omvendt kendetegner det forskerne, at de ikke tænker på, hvordan man laver en forretningsplan, som andre kan forstå, og hvordan man tjener penge. De lever i en anden verden.

Brobygger til kapitalen
- Som leder af en biotek-virksomhed er du brobygger til markedet. Det er nyttigt med en entreprenant tilgang, en finansiel baggrund og praktisk erfaring i at opbygge en organisation, siger Mikael Ørum.

Ligesom springet ind i biotekindustrien var et afgørende øjeblik i hans karriere, har afskeden med Exiqon været det. Udkommet har på den ene side været en levedygtig virksomhed - og dermed godt. På den anden side har det været en kuldsejlet strategi og en halvering af medarbejderstaben - og dermed noget skidt.

- Medarbejderne kan med fuld ret spørge, hvordan kunne det gå så galt, og hvorfor så Mikael det ikke i tide. Jeg tror, jeg vil være hurtigere til at se signalerne næste gang og hurtigere til at reagere. Svært at sige - det, man ser i bakspejlets klare lys, er jo den mest eksakte videnskab, der findes. Men helt grundlæggende mener jeg, at var euforien på finansmarkederne fortsat, så havde Exiqon været børsnoteret i 2003. Det tror jeg stadig.

Euforien kollapsede - og ligeså finansmarkederne. Exiqons syv måneder lange roadshow til venture-kapitalister i nær og fjern fandt sted i kølvandet af 11. september. Omkostningerne var store, for virksomheden havde gearet op som led i forberedelserne til børsnoteringen. Lavvandet i kassen og tørken i kapitalstrømmen fik det hele til at krakelere. Mikael Ørum ryddede op og tog så selv konsekvensen og gik. For, som han siger, den, der fører kniven, ender med også selv at blive ramt af den.

- Jeg kom mine ejere i forkøbet. Der er ingen tvivl om, at de ville være kommet til den samme konklusion på et tidspunkt. Opmærksomheden i en sådan situation er og skal være på CEO'en.

Over eller under radaren
Erfaringen - regional som international - kan man dog ikke tage fra ham, og den dyrekøbte erfaring rigere står han nu på tærsklen til næste kapitel og håber på, han ikke falder ned under radaren i biotekindustrien.

Med sig har han militærdisciplin - akkumuleret først i Livgarden og siden gennem flere årtier som Hjemmeværnsofficer, uddannelse som efterretningsofficer på Hærens Specialskole, krydstræning med Jægerkorpset, overlevelseskurser i det svenske forsvar med mere.

Han har uddannelsesmæssig ballast fra Handelshøjskolen i København og det juridiske fakultet ved Københavns Universitet.

Sidst men ikke mindst har han netværket, som fremstår velplejet efter de seks Exiqon-år. Spundet blandt andet gennem bestyrelsespladser i organisationerne FBID (Foreningen af Bioteknologiske Industrier i Danmark) og Medicon Valley Academy, hvor han både har været fungerende direktør i en periode og næstformand siden 2000. Han sidder som nævnt også i bestyrelsen for en forskningsinstitution, Mikroelektronic Centret på DTU. Samt på kapitalsiden i Biofund Management, Denmark A/S, der er et datterselskab af det toneangivende finske venturekapitalselskab Biofund.

Otte dage efter sin afgang kunne man finde ham optaget af produktudvikling for Biofund med beskrivelsen af et nyt venturekapitalprojekt.

- Jeg har ikke lyst til at forlade biotek. Det skulle da lige være for grænselandet til venturekapitalsektoren, siger han.

Læs side 43

Boks:
TRANSATLANTISK SAMARBEJDE
Mikael Ørum har også taget den internationale del af netværket i brug. Han er netop gået i partnerskab med en tidligere forhandlingspartner, Wolfgang Pieken, som var administrerende direktør for og medstifter af det tysk-amerikanske selskab Proligo LLC.
Exiqon indgik en omfattende LNA-licensaftale med Proligo i Colorado i foråret 2001 efter kuldsejlede forhandlinger med Amersham Pharmacia Biotech.
Gennem Mikael Ørums personlige selskab, Ventac, tilbyder de to partnere nu strategisk ledelseskompetence til biotek- og healthcare-selskaber fra etableringsfasen til stadiet før en børsnotering.
Wolfgang Pieken, der er ph.d. i organisk kemi, deler skæbnefællesskab med Mikael Ørum og andre i sektoren, i og med at han i august fratrådte sin stilling hos Proligo, fordi selskabets ejer, den store tyske Degussa-koncern, ønskede at placere en mere konservativ profil i chefstolen.
Med sig fik han pæne ord og en patenteret opfindelse, som skal danne grundlag for en ny amerikansk virksomhed. Den er Ventac-partnerne foreløbig ved at skrive forretningsplan for.
Mikael Ørum bekymrer sig ikke over sin egen og Wolfgang Piekens fælles historik med grund-stødte vækststrategier.
- Wolfgang Pieken har fået sin virksomhed til at gro fra 70 til 500 ansatte og har i øvrigt praktiske erfaringer med opkøb og omstruktureringer i processen, og jeg har groet Exiqon fra 8 til 87 for så desværre at se medarbejderantallet reduceret igen til 42 efter strategiændringen. Sammen har vi god og solid erfaring, også internationalt, og kan meget andet end det vækstorienterede. Ledelse er jo også for eksempel at motivere medarbejdere, bestyrelse og ejerkreds til teamwork, siger Mikael Ørum.

Citat:
Medarbejderne kan med fuld ret spørge, hvordan kunne det gå så galt, og hvorfor så Michael det ikke i tide. Jeg tror, jeg vil være hurtigere til at se signalerne næste gang og hurtigere til at reagere.

Billede:
MAXMILING FOTOGRAFI

Citat:
Han gennemgik kemiske strukturer og processer og sammenlignede med allehånde metoder til kobling af molekyler. Imens sad jeg og tænkte: Hvor er kunderne? Hvor er markedet? Hvor er produktet?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere