Det virtuelle Danmarkrykker ud i verden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. juni 2002.


Udenrigsministeriet har åbnet et nyt websted, som skal være en indgang for udlændinge til Danmark og danskerne.

Se Den lille Havfrue, læs om dansk politik, mød kongefamilien, H.C. Andersen eller fodboldlandsholdet og slut turen med et besøg på Statens Museum for Kunst.
Det er blot et lille udpluk af de muligheder, der ligger i den nye danske internetportal Denmark.dk.
Målet med portalen er at præsentere både bred og dyb viden om Danmark for udlændinge. Portalen dækker et bredt spektrum af informationer spændende fra politik og erhvervsliv til kultur og informationer rettet mod børn.
Målgruppen for Denmark.dk er bred og omfatter blandt andet udenlandske investorer og erhvervsfolk, journalister, forskere og videnskabsfolk samt politikere og organisationer. Professionelle brugere eller hyppige gæster på Denmark.dk kan vælge at personalisere den information, de ønsker.

Fire sprog
Portalen rummer information på fire sprog: Engelsk, fransk, tysk og spansk. Standardsproget er dog engelsk, idet de fleste informationer fra danske websteder typisk optræder på dansk og engelsk.
Konsulentfirmaet Ementor har udviklet portalen. Ementor evaluerede en række forskellige portal/content management-systemer, før valget faldt på teknologi fra Oracle.
- Oracle 9iAS' muligheder for at håndtere web-indhold på flere sprog ad gangen var en af hovedårsagerne til, at vi valgte Oracle-teknologi til at opbygge portalen, forklarer chefkonsulent Palle Simonsen, Ementor. Han har været den teknologiske chefarkitekt bag Denmark.dk.
Han tilføjer, at også Oracles store lokale supportorganisation var med til at tippe valget af leverandør i retning af Oracle.
Systemet bruger en specialudviklet mappe-portlet, som gør systemet i stand til at håndtere forskelligt indhold og layout på en avanceret facon.
Ementor har også forbedret systemets standard-editor, og systemet tillader fuldt skræddersyet sidelayout såvel som batchimport af data via en XML-grænseflade.

Mange links
Portalen har adgang til informationer fra en bred vifte af danske websteder. Systemet har også dybe links til et antal websteder. Som et lidt eksotisk eksempel på dette, nævner Palle Simonsen, at gæsterne på Denmark.dk kan tage en 360 graders "flyvetur" rundt om Den lille Havfrue ved Langelinie.
Fundamentet for webstedet er et par Oracle 9iAS applikations-servere og en Oracle 9i-database. Systemet kører under Windows 2000 og drives af WM-data.

300.000 hits
De redaktionelle processer og arbejdsgangene bag portalen styres med Oracle Workflow. Oracle Ultra Search sørger både for indeksering af informationerne i systemet og for at kravle rundt og søge opdateret information på et stort antal andre officielle danske websteder.
Af sikkerhedsgrunde og af hensyn til Denmark.dk's ydelse leveres al den eksterne datatrafik af to servere, der kører Oracle Web Cache. Trafikken håndteres fra de to serveres interne hukommelse.
- Det er afgørende for hele portalens ydelse. Denmark.dk har op til 300.000 hits på hver af de to servere hver dag, og systemets ydelse er rigtig god, siger Palle Simonsen.

Vigtige nyheder
En central del af Denmark.dk er et omfattende presserum, som rummer nyheder og baggrund leveret af nyhedsbureauet Ritzau.
I presserummet kan brugere finde nyheder fra både ind- og udland, nyheder om forskning og IT, nyt om kulturelle begivenheder, kunst og underholdning, sport og fritid såvel som et internationalt pressecenter.
Portalen rummer også kanaler til kommunikation med dansk erhvervsliv og danske erhvervsorganisationer.

Portal til tiden
Det har taget blot syv måneder at få portalen op at køre. Ementor blev valgt til udviklingsopgaven af Statens Information i august sidste år. Portalen blev taget i brug sidste måned og overholdt dermed tidsplanen for projektet, ligesom budgettet for udviklingen af portalen også blev overholdt.
- Det var afgørende, at portalen var oppe at køre til tiden. Især fordi Danmark fra juli overtager formandskabet for EU for det næste halve år, understreger projektchefen for Denmark.dk, chefkonsulent Jørgen Hedegaard-Jensen, Ementor.

Billedtekst: Portalen Denmark.dk henter informationer fra flere danske websteder. Af mere kuriøse ting kan nævnes, at besøgende kan tage en 360 graders "flyvetur" rundt om Den lille Havfrue ved Langelinie. Fundamentet for webstedet er et par Oracle 9iAS applikations-servere og en Oracle 9i-database. Systemet kører under Windows 2000 og drives af WM-data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere