Brugervenlighed skal tænkes indfra begyndelsen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. juni 2002.


Hvis man ikke skal smide sine penge ud af vinduet ved opbygningen af nye websteder, er det nødvendigt at sætte fokus på brugervenlighed, mener IT-virksomheden Steria.

- Vi oplever, at flere og flere opdager, at man skal interessere sig for brugervenlighed, når man udvikler nye websteder. Hvis brugervenligheden ikke er til stede, risikerer virksomhederne at bruge deres penge forkert, fordi brugerne ikke anvender webstederne hensigtsmæssigt.
Det fastslår afdelingschef Mads Bredgaard, Steria.
Virksomheden har oprettet en afdeling, der fungerer som en form for laboratorium for udvikling af brugervenlige websteder.

Nøglebrugere er med
En af nøgleideerne for afdelingen er, at brugerne skal med i udvikling og især afprøvning af nye websteder. Steria har valgt at anvende brugere fra vigtige målgrupper som testere af websteder.
Brugerne sættes sammen to og to, og deres dialog under arbejdet med de opgaver, der er udarbejdet til aftestning af webstedet, optages på video med lyd.
Elise Stanley Christensen, der er projektchef og specialist i brugervenlighed, siger:
Grunden til at vi optager brugerne, er, at vi kan gentage det igen og igen. Det er vigtigt at opfange både, hvad de siger, og ikke siger og også deres kropssprog og mimik for at aflæse deres reaktioner. Hun fortsætter:
- Jeg har tommelfingerregler for, hvordan brugere typisk reagerer, når de anvender websteder, men brugere reagerer ikke ens. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at sætte dem foran en skærm og afprøve prototyper på nye websteder.

Samspil med design
Som et eksempel på, hvor brugervenlighed og design spiller sammen, nævner hun en ganske almindelig kaffekande og citerer brugervenligheds-eksperten Donald A. Norman for en udtalelse om at designere af brugervenlige kaffekander næppe ville vove at placere håndtag og tud på samme side af kanden.
Sterias webafdeling er gået i tæt samarbejde med Institut for Informatik på Handelshøjskolen i København om at udvikle webløsningerne.
Andre ting, der skal tages hensyn til, er, at webstederne skal kunne anvendes af handicappede, for eksempel synshæmmede.
- Derfor skal man passe på med brug af grafik og multimedia. Informationerne skal også kunne læses som almindelig tekst, understreger Elise Stanley Christensen og tilføjer, at det også er vigtigt at læne sig op af de konventioner, der er opstået for eksempel med hensyn til placeringen og funktionen af knapper samt placeringen af elementer som logoer.
- Hvordan designet skal udføres i praksis, afhænger meget af formålet med webstedet, siger Elise Stanley Christensen.

Muligheder bør udnyttes
Hun peger på, at webdesign-guruen Jakob Nielsen har mange gode pointer med sine minimalistiske ideer til webdesign:
- Men man skal ikke udelukke de muligheder, der er på internet som for eksempel anvendelse af video og multimedia, understreger hun.
I Sterias webafdeling samarbejder erfarne grafikere, informationsarkitekter og projektledere sammen med brugerne om at udvikle webløsningerne. De værktøjer, der anvendes, er blandt andet Microsofts Content Management Server, content management-systemet Enki CMS og det Linux-baserede content management-system Dynamic CMS. Systemerne kan afvikles under Windows, Unix eller Linux.
Målgrupperne er ministerier, styrelser og andre offentlige institutioner samt fagforeninger, interesseorganisationer, brancheorganisationer, arbejdsgiverorganisationer og private virksomheder.

Forenkler udvikling
Selv om Sterias procedure for udvikling af websteder med brugertest og workshops kan synes noget omstændelig, så mener Mads Bredgaard, at et grundigt forarbejde gør det meget enklere at udvikle selve den tekniske del af webstedet.
- Foranalyser kan være omkostningstunge, men vi skubber nogle af udviklingstimerne tilbage til fasen, hvor kravspecifikationen fastlægges. Det kan ofte være langt dyrere at skulle rette fejl sent i udviklingsforløbet - eller efter webstedet er gået i luften - end at fange dem fra starten.

Billedtekster:
Steria har udviklet denne webløsning for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Brugere fra nøglemålgrupper tester webløsninger af hos Steria. Deres reaktioner registreres på video.
Foto: Steria




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere