Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2002.
Scanning af store formater som A1 og A0 er en niche, men i denne niche sidder danske Contex på omkring 70 procent af verdensmarkedet.
Gennem de sidste 14 år er det lykkedes Contex at blive verdens klart førende leverandør af storformat-scannere. Denne type scannere anvendes især indenfor cad, geografiske informationssystemer (GIS), bygge-cad og i den reprografiske branche.
Contex-scannerne er et dansk produkt, både når det gælder hard- og software. Hovedkvarteret ligger i Allerød, og produktionen foregår i Svendborg.
Der findes stadig milliarder af papirtegninger, som med fordel kan digitaliseres ved scanning, og specielt i USA er værdien af digital dokumentation af bygninger ved genopbygningen efter katastrofer, som den der ramte World Trade Center og Pentagon 11. september 2001 kommet i fokus.
Storformatscannerne fra Contex adskiller sig størrelsesmæssigt fra traditionelle scannere. I stedet for blot at anvende CCD-sensorer anvendes kameraer. Billederne fra kameraerne "sys" i softwaren sammen til et samlet digitalt billede. I storformat-scanning arbejdes med meget store datamængder, men alligevel kan en typisk tegning i 50 tommers bredde indscannes på omkring syv sekunder.
- Vi fokuserer især på at udvikle software til vores storformat-scannere. Vores JetImage, der er software til storformat-kopiering, er et meget vigtigt produkt for os, siger salgs- og marketingdirektør Thomas Weldingh, Contex.
WideImage er en anden softwarepakke beregnet på scanning i forbindelse med cad-tegninger og kort til GIS.
Kan blive intelligente
De rasterbilleder, der opstår ved scanningen af tegninger og kort, kan vektoriseres og dermed gøres intelligente med software, som for eksempel GTX eller CadOverlay, der begge er udviklet af tredjepartsleverandører.
Contex lancerede i forbindelse med Cebit-messen i Hannover i år en helt ny serie scannere. Serien omfatter både farvescannere og sort/hvid-scannere forberedt for farvescanning.
De nye scannere er hurtigere end forgængerne og leverer samtidig en bedre kvalitet. De bygger på en ny CCD-teknologi i kameraerne. Hvor der tidligere var tre farvekanaler (RGB), er der nu kommet en ekstra ren sort/hvid-CCD.
Opgradering til farver
- Det er med til at sætte hastigheden på indscanning drastisk op på især farvescannerne. Med hensyn til sort/hvid-scannerne gælder, at de med et smartcard kan opgraderes til at være fuldfarvemaskiner, men de er langsommere end de dedikerede farvescannere, forklarer Thomas Weldingh.
De nye scannere kommunikerer via enten en SCSI- eller FireWire-port.
Også opløsningen er forbedret i de nye scannere fra tidligere 400 punkter pr. tomme (dpi) optisk, så er opløsningen nu 508 dpi.
Vægt på brugervenlighed
Contex lægger vægt på, at scannerne skal være enkle både at tage i brug og i den daglige anvendelse. Opsætningen sker automatisk og tager omkring ti minutter. Vedligeholdelsen, som blandt andet sørger for rensning af kameraerne og sikrer at kameraerne er korrekt placeret i forhold til hinanden, sker automatisk via en Scanner Maintenance softwarepakke:
- Det har været et af vores store vinderprodukter og har været med til at differentiere os fra konkurrenterne, siger Thomas Weldingh.
Formaterne i storformatscanning er typisk A0 og A1. Contex' maskiner spænder fra den mindste model med en scanningsbredde på 635 millimeter til de største, der kan scanne op til 1.270 millimeter i bredden.
Contex arbejder tæt sammen med udviklingsafdelingerne hos en række leverandører og har desuden en regulær OEM-aftale om at levere scannere til det hollandske printer- og kopimaskinefirma OcÈ.
Hewlett-Packard har også fået øje på Contex. HP har simpelthen sammenbygget en af sine storformatprintere med en Contex-scanner op på den måde skabt sin første multifunktions storformatmaskine.
Billedtekst: Contex' nye scanner-familie kan scanne medier op til 16 millimeters tykkelse.