Citrix vil ud af skyggen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. maj 2002.


Forventer stort salg af ny portalsoftware i Norden.

Det syder af hektisk aktivitet i Citrix' testlaboratorier i Fort Lauderdale. Under ledelse af Vice President Product Development Russ Naples, er udviklerne i gang med at udføre test på portalsoftwaren NFuse Elite.
- Vi er seks uger fra den endelige afskibning. Det vi nu for alvor går i gang med at kigge på er konfigurationen ved mere specielle belastninger, der først rigtig viser sig, når kunderne begynder at udarbejde løsninger, fortæller Russ Naples.
Med NFuse Elite er softwarehuset Citrix klar til at træde ud af skyggen som det solide men lidt kedelige teknologiselskab og ind i rampelyset med indhold, fest og farver, som brugerne bider mærke i. Hvor Citrixs hidtil har været fokuseret på at gøre applikationer nemt tilgængelige, åbner det nye produkt for mere traditionelle portaldiscipliner som videnstyring og eksternt indhold.

En ægte brugerflade
For eksisterende Citrix-kunder giver det mulighed for også at få applikationer med i portalen og dermed skabe en egentlig brugerflade med den nye portalsoftware. Men NFuse Elite skal også sælges til kunder, der ikke bruger Citrix i forvejen som en portalsoftware, der er nem at bruge og administrere.
Det fortæller Jim McGrath, der er Senior Product Manager hos Citrix Systems Inc. Han kan samtidig konstatere, at NFuse Elite har stor interesse i Norden.
- Vi giver en række dedikerede forhandlere mulighed for at downloade softwaren til evaulering, inden den bliver tilgængelig på markedet. Fra den dag vi gjorde NFuse tilgængelig og sendte en mail til de udvalgte forhandlere, gik der to dage før alle af de nordiske forhandlere havde hentet softwaren. For resten af verden tog det 14 dage, siger Jim McGrath.
Han peger på, at det faktisk er en rimelig god indikator for, hvor hurtigt produkterne vil begynde at dukke op i løsninger på de enkelte markeder. Norden er traditionelt et område, hvor salget går stærkt for Citrix.

Løft til aktiekursen
Med NFuse kan Citrix måske også se frem til at blive mere kendte. I hvert fald forventer finanshuset Standard & Poors, at selskabets aktie snart vil løfte sig fra den nuværende kurs, der kun er 48 procent af den markedsværdi, som Standard & Poors mener, at Citrix har.
Som et af de få IT-selskaber lykkedes det sidste år for Citrix at vokse betydeligt både i omsætning og indtjening.
Omsætningen steg fra 470,4 millioner dollars i 2000 til 591,6 millioner dollars, mens tallene for nettoresultatet i samme periode steg fra 94,5 millioner dollars til 105,3 millioner dollars.

Den tynde klients moder

Muligheden for at køre alle virksomhedens forskellige applikationer på stort set alle tænkelige klienter fra gamle 386-pc'er over dagens moderne Pentium-maskiner til håndholdte computere, mobiltelefoner og hvad der i øvrigt venter forude. Det er visionen hos Citrix Systems.
Motoren er som for 13 år siden Citrix Independent Computing Architecture, der i Citrix-sproget til daglig hedder ICA. ICA-teknologien blev ganske vist opfundet i 1989, men er under stadig udvikling i takt med, at ny software og hardware kommer på markedet.
Grundelementerne i ICA er en server software, en netværksprotokol og en klient software. Bygget sammen bliver ICA-teknologien i stand til at skille funktions-logikken i en given applikation fra brugergrænsefladen. Funktions-logikken og applikationens arbejde foregår alene på en server, mens det kun er data til og fra brugergrænsefladen, der transporteres via netværk ud til brugerens klient.
ICA-teknologiens netværksprotokol gør, at transporten uanset datatype kun bruger mellem 5 og 10 kb/s, derfor kan den uden problemer arbejde med båndbredde ned til 14,4 kb/s.
Uden på ICA-teknologien har Citrix så bygget sit succesprodukt Metaframe, der gør teknologien brugervenlig, hvad enten man kører en Unix- eller Windows-platform.
Efter Metaframe har Citrix udviklet NFuse, der er en portalsoftware, som kan bruges til samle og styre de applikationer, der skal gøres tilgængelige via Metaframe i en overskuelig portal. Java-versionen hedder Citrix XPS og gør en hvilken som helst browser til en potentiel Citrix-klient. jh

Fra OS/2 til Citrix
Citrix-historien starter i virkeligheden tilbage i 1980'erne, da IBM havde en stor udviklingsafdeling i det dampende og sumpede Florida. I lokalerne, hvor pc'en blev opfundet, var Edward Iacobucci med til at udvikle styresystemet OS/2.
Ligesom OS/2 er IBM's udviklingsaktiviteter i Florida væk i dag. Men i 1989 havde Ed Iacobucci fået ideen om at lave en flerbrugerversion af OS/2.
Hvad enten det nu var Ed, der ikke kunne sælge ideen eller hans chefer hos IBM, der ikke kunne forstå den, så endte Ed med at forlade IBM og starte Citrix.
Kildekoden til OS/2 var fælleseje for IBM og Microsoft. Og Citrix købte licens til kildekoden fra Microsoft.
Licensen blev brugt til at udvikle ICA-teknologien. Og siden er Citrix vokset fra at være 18 ansatte til 1.900 medarbejdere, der i 2001 skabte en omsætning på knapt 600 millioner dollars og tjente 105 millioner dollars.
Ifølge selskabets egne oplysninger har Citrix 120.000 kunder over hele verden.
Blandt verdens største selskaber i Financial Times' FT100-opgørelse er 95 procent kunder hos Citrix.
I langt de fleste af disse virksomheder arbejder cirka 10 procent af pc-brugerne med Citrix-produkter.
Derfor har Citrix altså gode muligheder for stadig at sælge løsninger til eksisterende kunder. jh




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere