Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. maj 2002.
Som selvlært forretningsmand har Nick Jensen med I-data skrevet erhvervshistorie.
Millionær ved virksomhedssalg i 20'erne og børs-milliardær i 30'erne. Men på tærsklen til 40'erne er en stor del af værdien væk igen i takt med den faldende kurs på I-datas aktier.
Nick Jensen har allerede skrevet dansk erhvervshistorie, uanset hvordan hans nuværende kamp for at redde firmaet falder ud. For den administrerende direktør og storaktionær kæmper.
Han er arketypen på en succesfuld forretningsmand. Seriøs, ambitiøs og arbejdsom i en grad, der efter hans egen mening giver ham for lidt tid til familien på ejendommen Sølyst i Vedbæk.
Anderledes
Men dermed holder sammenligningen med arketypen på toperhvervsmanden også op. For alene Nick Jensens baggrund ligner de færreste i toppen af dansk erhvervsliv.
Siden han forlod 10. klasse, har Nick Jensen stort set ikke siddet på skolebænken. Og han gør gerne opmærksom på, at man ikke kan lære ret meget om erhvervslivet og start af egen virksomhed i skolen.
Selv fik han en ægte gammeldags handelsuddannelse med en læreplads og sideløbende handelsskole. Med den baggrund blev han i 1987 ansat hos distributøren af elektronikkomponenter Exatec med seks ansatte.
Makkeren
Få år senere sad han i direktørkontoret i den nu noget større virksomhed. Sammen med ungdomsvennen og nu bestyrelsesformand Mikael Konnerup var han også blevet storaktionær i Exatec, der fortsat voksede.
Makkerskabet med Mikael Konnerup er blevet en krumtap i Nick Jensens forretningsliv. Samtidig med Exatec drev og udviklede de netværksvirksomheden Connect International, hvor Nick Jensen var bestyrelsesformand og Mikael Konnerup administrerende direktør.
I 1993 solgte de Connect International, der arbejdede med Ethernet-teknologi til Olicom. Året efter solgte de Exatec, der nu var vokset til over 100 ansatte, til den amerikanske distributør Arrow
Salgssummen var et trecifret millionbeløb. Og med rigelig kapital og teknologibegejstring var makkerparret Konnerup og Jensen investorer i flere selskaber som Mermaid Computer, Netlog med flere.
Manglede ideer
I-data købte Nick Jensen og Mikael Konnerup i 1998. Selskabet udviklede og solgte printerløsninger, men manglede ideer til vækst og udnyttelse af internettet.
Dem havde Nick Jensen. Få måneder senere foretog I-data det første opkøb.
Med NetSet fik Nick Jensen en virksomhed, der udviklede løsninger til internetadgang for teleselskaber og internetudbydere. Og dermed var første brik lagt i strategien, der skulle gøre I-data til en førende leverandør af adgangsteknologi til internettet.
Op og ned
Samtidig var det startskuddet til en af Danmarkshistoriens hurtigste op- og nedture på Københavns Fondsbørs. En tur der bragte Nick Jensen fra en status som halvkendt IT-entreprenør ind på de bonede gulve i dansk erhvervsliv.
Børsnotering af I-data havde hele tiden været et mål, og da I-data i sommeren 1999 havde overtaget den danske modemproducent Lasat fra Olicom, var den kritiske masse i adgangsprodukter nået.
Introduktionen af Danmarks første "internetaktie" blev sat til 1. december. Interessen var så overvældende, at aktien blev overtegnet 20 gange.
Undren
1. december blev I-data introduceret til kurs 240 og steg på få timer 40 procent til kurs 340 og endte i kurs 324, der gav I-data en markedsværdi på godt to milliarder kroner.
Iagttagere undrede sig, men ikke højlydt. For det var stadig almindeligt, at "internetaktier" steg, selvom regnskabstallene, som hos I-data viste en omsætningstilbagegang til 125 millioner kroner og et regulært underskud.
Nick Jensen forudså vækstrater på 80 procent i det kommende år, hvor I-data ville positionere sig på markeder domineret af Cisco og Hewlett-Packard. I december 1999 købte han også 47 procent af aktierne i den lille producent af optiske chips Exbit.
Købte konkurrenten
Mens bunden stort set gik ud af aktiemarkedet i første kvartal 2000, så fik I-data kun overfladiske skrammer. I maj købte Nick Jensen en af I-datas oprindelige konkurrenter MPI Tech og gjorde selskabet til kernen i selskabets arbejde med printerløsninger.
Kursen på aktierne steg, det samme gjorde forventningerne til Nick Jensen og hans ledelse. Da NKT i sommeren 2000 solgte sin producent af optiske chip Giga til Intel, blev forventningerne til I-datas Exbit for alvor skruet i vejret.
I september nåede I-data og Nick Jensen toppen. Aktiekursen krydsede 1.000 kroner og markedsværdien på I-data nåede 7,6 milliarder kroner.
Begyndelsen til enden
Det betød, at I-data kom med i KFX-indekset over de mest værdifulde danske aktier. Men allerede inden placeringen på indekset var gennemført, begyndte kursen at falde.
Nick Jensen kunne ikke dokumentere ordrer, omsætning og indtjening, som levede op til den pris, aktionærerne betalte. I november 2000 købte han det cÊanadiske firma Eicon.
Men heller ikke dette opkøb kunne kickstarte omsætningen. I april 2001 måtte guldægget Exbit sælges fra til en langt lavere pris en ventet og i slutningen af 2001 blev problemerne i Eicon meget synlige.
Boks:
De kulørte blade
Trods et image som en helt traditionel, seriøs og ambitiøs erhvervsmand har 38-årige Nick Jensen fået lidt gulddrengsglimmer drysset på af de kulørte blade. Alene hans valg af ejendommen Sølyst i Vedbæk blev der lagt mærke til.
Det samme var tilfældet, da han blev gift i Holmens Kirke med Bernadette Flindt, der er datter af Vivi og Flemming Flindt. En rød sløjfe på historien om drengen fra den almindelige danske mellemklassefamilie, der voksede op og skabte sig en formue i den danske IT-branche.
Billedtekst:
Nick Jensen har i spidsen for I-data taget en af Danmarks-historiens hurtigste ture op og ned på Københavns Fondsbørs.
Foto: Torben Klint